Sherry Black og Adam Durborow

Adams vrede gik ud over en uskyldig boghandler

Mordet på boghandleren Sherry Black forvirrede politiet. Hvem ville gøre denne vellidte kvinde ondt? Morderen havde efterladt sig mange spor, men alligevel kom det til at tage lang tid, før han blev fanget.

Sherry Black, 64, havde en passion for bøger, især bøger om mormonerne, deres religion og dens historie. Hun var selv en troende mormon.

Så det var en drøm, der gik i opfyldelse, da Sherry og hendes mand Earl kunne åbne deres egen lille boghandel på landet uden for Salt Lake City i staten Utah, hvor de købte og solgte sjældne bøger.

Sherry var et venligt og omsorgsfuldt menneske og en elsket mormor, som aldrig ville gøre nogen ondt.

Den 30. november 2010 kom Earl hen i boghandlen tidligt på eftermiddagen. Han kunne ikke finde Sherry og kaldte på hende, men fik intet svar.

Ude på lageret var han lige ved at snuble over noget på gulvet. Da han kiggede ned, fik han et chok: Der lå Sherry død i en stor blodpøl.

"Det var en af de mest brutale mordscener, jeg nogensinde har set," sagde lederen af efterforskningen, Joe Sutera fra Salt Lake Citys politi.

Sherry var både blevet slået og skåret med en skarp genstand. Der manglede ingen kontanter, og pengeskabet, hvor hun opbevarede sine mest værdifulde bøger til en værdi af op mod 100.000 dollars, var urørt.

Dette – og mordets brutalitet – tydede på, at der ikke var tale om en planlagt forbrydelse, men at drabet var blevet udført i stor vrede.

Morderen havde heller ikke gjort sig den ulejlighed at rydde op i beviserne. Der var både fingeraftryk og blod på gerningsstedet, ligesom der blev fundet et glemt bælte. Så mordet burde have været let at opklare. Men personen var ikke i politiets strafferegister.

Det kunne hurtigt udelukkes, at Sherrys nærmeste familie var involveret. Hendes mand Earl var knust og ønskede ikke at fortsætte med at drive boghandlen.

Politiet kom hurtigt på et muligt spor. Nogle år tidligere havde der været en bande, som specialiserede sig i at stjæle sjældne bøger og sælge dem videre til boghandlere. Sherry havde købt nogle af bøgerne i god tro og solgt dem videre, før det blev opdaget, at de var stjålne og skulle returneres.

Personen bag tyverierne var en vis Lorin Nielsen, og Sherry samarbejdede med politiet om at retsforfølge ham. Politiet havde en teori om, at Lorin Nielsen havde taget hævn over Sherry, fordi hun havde hjulpet politiet med at fange ham. Men yderligere efterforskning afslørede, at Nielsen ikke kunne være den skyldige.

Intet motiv

Sagen forblev uopklaret indtil 2017, hvor politiet brugte dna-beviser til at skabe et digitalt billede af morderen.

Ifølge dna-analyserne var morderen en mand af vestafrikansk og europæisk oprindelse. Der blev produceret billeder af, hvordan han kunne se ud i alderen 25-38 år og i en alder af 52 år.

På dette tidspunkt var efterforskningen blevet overtaget af politidetektiven Ben Pender, som ledede et team, der efterforskede uopklarede forbrydelser, såkaldte cold cases. Han valgte en ny tilgang og sendte dna- og blodprøver til et slægtsforskningsfirma. Det var en metode, som politiet netop var begyndt at bruge.

Familien ville for enhver pris have morderen under lås og slå, så de kunne komme videre i livet. Sherrys datter Heidi og hendes mand Greg Miller udlovede en dusør på 250.000 dollars for oplysninger, der kunne føre til anholdelse af morderen.

I mellemtiden rejste kriminalbetjent Pender tværs over landet for at møde slægtninge til en potentiel mordmistænkt med samme dna, som var blevet fundet på gerningsstedet. Efter fire år førte hans stædige søgen endelig til et spor, der var værd at følge.

En mand i det sydlige Californien fortalte Pender, at han var far til et barn, der nu boede i Salt Lake City. Barnet var blevet bortadopteret og var omkring 19 år gammel, da Sherry Black blev myrdet.

Hans navn var Adam Durborow, og han boede nu i Orem, Utah. Hans strafferegister bestod af et formodet tyveri et år efter mordet på Sherry og nogle rapserier omkring tidspunktet for mordet.

Det lykkedes politiet i al hemmelighed at tage hans dna og sende det til analyse. Det varede ikke længe, før kriminalbetjent Pender fik resultatet – det matchede.

Ophobet vrede

Adam Durborow blev anholdt og taget ind til afhøring. Han erklærede sig straks skyldig i den forbrydelse, han var anklaget for.

Under afhøringen sagde Durborow, at han ikke kendte Sherry Black, og at han ikke havde været i hendes boghandel før den dag, han myrdede hende. Han havde svært ved at forklare, hvorfor han havde gjort det.

Durborow fortalte, at han havde været psykisk uligevægtig og stresset på grund af problemer i forholdet til sin adoptivmor. Under afhøringen sagde han, at Sherry var fulgt efter ham i butikken, og at det til sidst havde fået ham til at lade al sin ophobede vrede og frustration gå ud over hende. Han fik fat i en saks og stak hende i ryggen. Da hun faldt om, tog han en flaske og slog hende i hovedet. Mens hun lå stille på gulvet, forgreb han sig seksuelt på hende. Derefter styrtede han ud af butikken.

"Jeg er overrasket over, at ingen så mig," sagde han i en afhøring i oktober 2021, hvor han erklærede sig skyldig i mordet på Sherry Black.

Tilståelsen sparede Sherrys familie for en anstrengende retssag, og den 23. februar 2022 blev Adam Durborow, nu 30 år gammel, idømt livsvarigt fængsel uden mulighed for prøveløsladelse. Det var også den straf, Sherrys familie ønskede, at han skulle have, så han aldrig ville blive løsladt igen.

Efter mere end 11 år havde familien fået oprejsning. Børn og børnebørn fortalte om det store savn efter Sherry. Hendes mand, Earl, er aldrig kommet sig over synet af sin myrdede kone, og tabet af hende har taget hårdt på ham. Han sov aldrig siden i parrets hjem, hvor han havde boet i 40 år, og han holdt op med at deltage i fælles familiebegivenheder.

"Mit liv bliver aldrig det samme," har han sagt.