Faren Kristian og sønnen Carsten

Kristan troede ikke, at han havde nogle børn – men så ringede telefonen

Som barn begyndte Carsten at spørge sin mor, hvem der var hans far, men hun blev ved at sige, hun ikke vidste det. Som voksen har det fyldt så meget, at han begyndte at lede efter ham. Og takket være DNA-test og en hjælper, der kom som kaldet, lykkedes det at finde Kristian – der troede, han ingen børn havde.

Kristian havde været ude at køre taxa den dag og var lige hjemme for at få sin formiddagskaffe.

Da telefonen ringede, tænkte han, det nok var vognmanden.

Men personen i røret hed Bettina Balslev Sørensen, hun var slægtsforsker og spurgte, om han var et sted, hvor han lige kunne snakke.

"Vi snakkede sammen et kvarter, og bagefter gik jeg ind og sagde til min kone Margit, at det næsten måtte være en, der var lidt rundt på gulvet, for det lød fuldstændig mærkeligt, det der."

Det var i juni 2023, og Bettina sagde til Kristian, at han muligvis havde en søn.

Trekvart år senere besøger vi 67-årige Kristian Hagelskær Eybye og 37-årige Carsten Villemand Nielsen hos Carsten og hans familie i Nykøbing Mors. Denne lørdag ses far og søn sammen med deres koner og de to nye børnebørn, som også er dumpet ned i Kristians og Margits liv. "Det er et lykketræf", siger Kristian i dag.

Men historien begynder mange år tilbage hjemme hos Carsten og hans mor.

"Min mor har altid sagt, at hun ikke vidste, hvem der var min far. Det troede jeg ikke på, så jeg spurgte mange gange, men hun blev ved at sige, at jeg måtte leve med, at hun ikke kunne huske det," fortæller Carsten.

Da moren døde i 2019, stod han tilbage uden at være blevet klogere.

Carsten vidste, at han risikerede afvisning og potentielt kunne ødelægge noget i en anden familie ved at prøve at finde sin far. Ønsket var dog så stort, at han i 2022 sammen med konen Lise lavede et opslag i Facebookgruppen "Forsvundne personer". Da første opslag ikke gav pote, prøvede de igen i foråret 2023. Denne gang med et billede af Carstens mor fra midt i 1980'erne.

Carsten Villeman Nielsen privat.jpg
Der viste sig at være "en vis lighed" imellem Kristians barndoms-billede, tv., og Carstens. Foto: Privat.

"Og så blev opslaget bare delt og delt – 5500 gange i alt," fortæller Carsten, der også blev kontaktet af Midtjyllands Avis, som gerne ville skrive om sagen, da moren boede i Silkeborg-området, da hun fik ham.

I marts 2023 stod Carsten frem i avisen og efterlyste nogen, der vidste noget om hans fædrene ophav og fødsel i Silkeborg i 1986. 

"Der kom mange blinde spor," fortæller Carsten – men så ringede Bettina.

Fritids-slægtsforskeren Bettina Balslev Sørensen fra Resenbro havde læst om Carsten og hans altoverskyggende ønske i avisen. Hun hører til de dygtigste i Danmark til at kortlægge dna-stamtræer, og tilbød at hjælpe.

"Uden Bettina havde vi aldrig fundet hinanden," siger Carsten.

Bettina brugte rigtig mange timer på at granske Carstens dna-profil og regne ud, hvordan det hele hang sammen. I et dna-register fandt hun et lovende match i en 31 årig-kvinde, som kunne være en halvkusine eller grandkusine. Ved at udarbejde et stamtræ over kvindens slægt bl.a. via forskellige slægts- og dna-redskaber kunne hun i sidste ende ringe til Kristian og præsentere ham for den mulige sammenhæng.

"Ikke så vidt jeg ved"

Siden 1995 har Kristian været gift med Margit, der havde tre sønner i forvejen, mens parret har tænkt, at Kristian nok ikke kunne få børn.

"Jeg har siddet med mange borddamer, som har spurgt, om jeg havde biologiske børn, hvor jeg har svaret, at "ikke så vidt jeg ved"," fortæller Kristian.

"I 1980'erne levede jeg de fleste år som ungkarl, og en gang imellem var jeg da i byen. Da Bettina sagde i telefonen, at Carsten var født i 1986, satte det gang i spekulationerne: Hvad lavede du i 1986...? Jeg fandt gamle fotoalbum frem for at se, hvor jeg arbejdede, og hvem jeg gik i byen med."

Bettina sendte også et billede af Carsten og hans mor fra 1980'erne.

"Jeg har virkelig kigget på det, men det siger mig ikke noget, må jeg indrømme, så det var jo nok en såkaldt engangs-foreteelse, som jeg altså ikke kan huske her næsten 40 år senere."

I den første telefonsamtale bad Bettina ham overveje, om han ville tage en dna-test, og svaret blev ja. Hustruen syntes, det kunne være spændende, hvis der var noget om det, og Bettina sendte ham et dna-hjemmesæt. Så var det "bare" at vente i nogle uger.

Du har fået en far

Hverken Carsten eller Kristian glemmer morgenen 16. september 2023, hvor der var kommet svar på Kristians dna-test. De fik hver sin sms fra Bettina: "Tillykke. Du har fået en søn" – og "Tillykke. Du har fået en far".

Carsten Villeman Nielsen familie.jpg
Margit og Kristian, tv., har budt de nye familiemedlemmer velkommen. På skødet af Kristian sidder det nye barnebarn Magnus og til højre Lise og Carsten med datteren Emma.

"Det var sgu en speciel lørdag morgen," må Kristian sige.

"Alting føltes fuldstændig uvirkeligt," syntes Carsten, for nu var det hele gået op.

"Jeg har altid vidst, at der var en far derude. Spørgsmålet var, om det var et gravsted, eller en levende mand. Nu var den sidste brik faldet på plads, men hvad ville der ske nu?"

Begge fik tanker som: "Hvem siger, at fordi man er beslægtet, at man overhovedet kan snakke sammen?" Og: "Hvilken kontakt kan der blive imellem os?".

I oktober 2023 mødtes far og søn for første gang på "neutral grund" hos Bettina. De gav hinanden hånden ude i gangen og satte sig ind til kaffe og rundstykker i køkkenet.

"Der var godt nok sommerfugle i maven, men jeg syntes, det var helt nede på jorden og faldt utrolig naturligt ud," siger Kristian.

Snakken gik godt. Kristian havde billeder med fra sine unge år og også et barndomsbillede. Alle blev forbavsede over, hvor meget det lignede Carstens barndomsbillede, og senere morede de sig over, at far og søn stod på fuldstændig samme måde, da de skulle have et billede sammen i haven.

Da Carsten fyldte 37 i november, kom hans far for første gang til hans fødselsdag, og de to par og Carstens to børn, Emma og Magnus, har nu mødtes flere gange. Carstens kone, Lise, glæder sig over, at de bor så tæt på hinanden, at det bliver muligt bare at ses en sommeraften og grille. Kristian og Margit bor ved Herning – i alle årene har der været 100 kilometer imellem dem.

"I princippet kan jeg have haft Carsten og Lise med i min taxa," siger Kristian.

Carstens ønskedrøm er gået i opfyldelse:

"Det er svært at sætte ord på, men det betyder alt, at jeg har fundet min far. Der er kommet en ro i min sjæl, fordi jeg nu ved det. Jeg er meget glad for, at det er lykkedes, – og for, at det går så godt med at få et forhold til hinanden."