Sofie tager på pengedate med sin mand hver måned: ”Det har gjort en kæmpe forskel for vores økonomi”
Hjemme hos Sofie Bay og hendes mand er evnen til at kunne tale om penge én af de vigtigste prioriteter for, at familien når deres mål – og så er det afgørende, at alle penge på kontoen har ”et job,” som Sofie kalder det.
Penge og økonomi er noget, som bliver taget aktivt stilling til hjemme hos Sofie Bay – og nok også mere, end hvad gør sig gældende for mange andre danskere.
Men sådan har det ikke altid været.
”For nogle år siden boede vi på Nørrebro, og vi havde endnu ikke fået børn. Der blev mig og min mand enige om, at vi drømte om at kunne købe en ødegård i Sverige, og derfor begyndte vi at spare op til at kunne indfri dén drøm,” fortæller Sofie Bay, som dog hurtigt indså, at hendes mand havde en anden måde at arbejde hen mod drømmen på end hun selv havde.
”Jeg gik og tænkte på alle de fester og dejlige oplevelser, vi skulle have på ødegården, og dét alene gjorde mig topmotiveret til at spare op. Men jeg oplevede, at min mand gav udtryk for, at han også ville spare op, men i virkeligheden bare fortsatte med at bruge penge.”
Selvom Sofie Bay først blev frustreret over, at hendes mand havde en anden tilgang til opsparingen til ødegården, gik det op for hende, at han var mindst lige så frustreret som hende.
”For ham var det en vigtig værdi, at der også var plads til at have det godt, mens vi sparede op. Han sagde f.eks, at det ville blive for surt for ham, hvis vores madbudget var for stramt, og hvis vi aldrig havde råd til at gå ud og spise eller opleve noget. Og det var her, det gik op for mig, at vi manglede et sprog for at kunne tale om, hvordan vores økonomi skulle indrettes – et fælles tredje, vi kunne forholde os mere konkret til.”
Pengedates
For at drømmen om ødegården i Sverige kunne blive en realitet besluttede Sofie Bay og hendes mand sig for at finde en anden måde at gribe opsparingen an på.
”Hvis vi ikke skulle blive skilt inden vi overhovedet havde købt ødegården, så skulle vi gøre det på en anden måde,” siger Sofie Bay med et smil i stemmen.
”Men vi blev mødt af en ekstra udfordring, da vi fik vores to børn lige efter hinanden. Det tog lidt pusten fra os, for der er ingen, der gider at komme ud efter putning med helt små øjne og så sige ”nå, men skal vi sætte os ned og kigge på budgettet?”. Det kommer jo aldrig til at ske. Så i stedet valgte vi at kalde det for en pengedate, hvor vi sætter os ned med budgetbogen ”Pengero” som faciliterer samtalerne og giver et godt overblik over ens budget i takt med at man udfylder den,” fortæller Sofie Bay, som er medstifter af virksomheden Pengero.dk, som hjælper andre med at skabe struktur i deres økonomi.
”Og så er ordet ”date” også noget, man forbinder med noget dejligt, og vi sørger også for at gøre det dejligt. Det er altid noget med rødvin eller en masse sukker. På den måde får vi hver måned mulighed for at kigge på vores faldgruber – hvor er det vi bruger penge, som måske kunne være undgået eller blevet brugt på en anden måde?”
”Så jeg begyndte simpelthen at tegne og dele ting op i kasser, så det hele blev mere konkret. Hvis man f.eks. synes, at budgettet skal kunne rumme, at man tager ud og spiser et par gange om ugen, så skal man spørge sig selv, hvor meget, man vil bruge på det. Er det 1000 kroner, man vil bruge på det – eller mere eller mindre? Altså ikke hvor meget kan man bruge? Men hvor meget vil man bruge? Hvis man ikke gør det konkret, så forsvinder pengene hurtigt mellem hænderne på én.”
Alle penge har et job
Øvelsen med at danne sig et overblik over deres økonomi betød i sidste ende, at familien var i stand til at købe ødegården i Sverige, og ifølge Sofie Bay skyldes det især, at enhver krone på familiens bankkonto har fået et formål.
”Der er sikkert mange, der kender til, at man allerede omkring den 23. i måneden ser på sin bankkonto, og undrer sig over, hvor alle pengene er blevet af, og det kan undgås, hvis man allerede i starten af måneden ved, hvilket ”job” pengene har.”
Men ifølge hende er det langt mindre rigidt, end det kan lyde, at give sine penge ”et job”.
”Der er plads til masser af hygge og gode ting i hverdagen hos os, og det er lige netop det, der er pointen med det hele. Vi har f.eks. en konto, der hedder ”Hverdagshygge,” og det er den, vi tager fra, hvis vi tager i svømmehallen, kører på McDonalds med børnene på vejen hjem, hvis vi tager i biffen eller lignende. Og min mand og jeg har også en post hver med 1000 kroner om måneden til bare at hygge os for og købe lige, hvad der falder os ind. Så det er bestemt ikke fordi alle penge skal have et ”fornuftigt” formål. Men at have styr på, hvor meget man har afsat til de forskellige poster, giver en enorm ro,” siger Sofie Bay, som sammen med sin mand hver måned fordeler pengene på lønkontoen ud på poster til alt fra fødselsdage, ferie, bil, brændstof, sundhed, hus og have.
”Det varierer også, hvor meget vi sætter ind på hver konto, alt efter hvilken periode, vi går ind i, og om der kommer uforudsete regninger – for det oplever vi jo alle. Derfor har vi heller ikke nogen faste overførsler til de forskellige poster,” forklarer Sofie Bay, som i dag finder en ro og tilfredsstillelse i at sætte sig ned og tage stilling til familiens økonomi på meget jævnlig basis.
”Det betyder også, at det er et mere aktivt valg, hvis vi den ene måned vælger at bruge flere penge på spontane ting. For bliver ”Hverdagshygge”-kontoen tom, så skal jeg gå ind og overføre penge fra feriekontoen, som er min absolut yndlingskonto. Og i den proces bliver det pludselig meget tydeligt for én, om man helst vil en tur mere på café i den uge eller have flere penge til sommerferien.”