Se vinderne af Søstersindsprisen 2024

ALT for damerne har netop uddelt solidaritetsprisen Søstersind ved sin årlige prisfest i Operaen i København. I år gik prisen til de to unge kometer Emma Sehested Høeg og Jennifer Vedsted, som med deres værker har udvidet rummet for, hvordan kvinder kan være i verden.

Søstersindprisen har ALT for damerne uddelt siden 2018, og tidligere vindere er bl.a. Mozhgan Gerayeli, SheCanPlay, Helle Thorning-Schmidt, Sara Bro samt duoen Ditte Hansen og Louise Mieritz, som blev hædret med prisen sidste år.

I år er det de to unge kometer, skuespiller og musiker Emma Sehested Høeg og instruktør Jennifer Vedsted, som ALT for damerne har valgt at hylde.

Jennifer Vedsted og Emma Sehested Høeg er dansk teaters powerduo, kendt som How to Kill a Dog og skaberne af trilogi-forestillingerne ”Velkommen til Pandora”, ”Lolita for Altid” og ”Farvel til Madonna”.

Emma Sehested Høeg og Jennifer Vedsted fik overrakt prisen af sidste års vindere, og det var de meget beærede over. De var da heller ikke i tvivl om, hvad søstersind er for dem.

Fra scenen i Operaen kunne de se et hav af kvinder hylde dem, og dét er om noget søstersind, siger Jennifer Vedsted; at så mange er samlet ét sted for at hylde hinanden.

"Søstersind er at løfte hinanden, at tro på hinanden og når man ringer til hinanden og spørger, om det her er for meget? Og den anden svarer, hvis det er for meget, så skal du gøre det," sagde Jennifer Vedsted og Emma Sehested Høeg fulgte op:

"Det, vi er allerbedst til i hverdagen, er at tale hinanden op. Og det kan ikke gøres for meget. Der er intet, der kan være for meget. Jeg synes, vi nærmest har en kompliment til hinanden hver eneste dag på sms. Jeg så forleden dag, at jeg havde sendt 51 beskeder til dig, og halvdelen af dem var komplimenter. Man skal sige ja til sig selv, kigge sig selv i spejlet og spørge sig selv, er det for meget? For så skal man gøre det."

ALT for damernes chefredaktør, Rikke Dal Støttrup, er heller ikke i tvivl om, hvorfor det var netop de to, der skulle modtage Søstersindprisen i år.

"Ingen, der har oplevet Emma Sehested Høeg og Jennifer Vedsteds teaterforestillinger, er gået upåvirket derfra. Deres værker udvider rummet for, hvordan kvinder kan være i verden. Duoen sætter et forstørrelsesglas hen over alle de roller, kvinder forventes at udfylde og giver os lov til at slippe dem. Deres samarbejde er samtidig forbilledligt for alle kvinder: De tør drømme stort og løfter hinanden. Jeg glæder mig så meget til at følge dem i fremtiden."

Søstersindprisen

Det er sjette gang, at ALT for Damerne uddeler Søstersindprisen, som gives til en eller flere kvinder, der gør en særlig indsats for at bakke op om og bane vej for andre kvinder.

Første gang prisen blev uddelt i 2019, gik den til den iranskfødte dataingeniør Mozghan Gerayeli, der på trods af sociale og kulturelle forhindringer har viet sit liv til at bygge bro for andre kvinder i den mandsdominerede tech-branche. 

I 2021 modtog tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt ALT for Damernes Søstersindpris for at bruge sin stemme til at bakke op om andre kvinder. I 2022 gik prisen til tv-, podcast- og radiovært Sara bro, for at inkludere feminisme, søstersind og almindelig medmenneskelighed i alt, hvad hun laver.

Sidste år var det skuespillerne Ditte Hansen og Louise Mieritz, der fik prisen for at have presset på for forandring, længe før det blev ”moderne” at tale om feminisme og ligestilling, og for at have skubbet grænserne for hvordan kvinder må være i verden.