3.g-elev om studentertid: ”Det er jo det, vi har set frem til i tre år”
Sidste skoledag, diplomoverrækkelse og vogntur. Det, som skulle have været en festlig afslutning på tre års gymnasietid, bliver ikke som forventet. Det er "frustrerende", lyder det fra to 3.g-elever.
Undervisningen er opdelt, lærerne render fra et lokale til det næste, og skolegården er opdelt i zoner, hvor 3.g-eleverne må opholde sig i frikvartererne.
Sådan ser den nye og coronaramte virkelighed ud for de ældste elever på Ordrup Gymnasium nord for København, siden de onsdag den 15. april vendte tilbage i skole.
Det er alt sammen ”virkelig mærkeligt”, fortæller 19-årige Sofie Hedaa.
Hun gør sammen med resten af 3.g’erne på Ordrup Gymnasium klar til de sidste eksaminer og den sidste tid som gymnasieelev, mens intet er, som det plejer.
”Men vi er trods alt samlet og kan nyde at være sammen med vores klasse i den sidste tid,” siger hun til ALT.dk.
De sidste tre uger har hun og resten af gymnasiets ældste elever været hjemme. De første to uger gik med SRP-skrivning, den store og afsluttende opgave, og nu venter kun de tre sidste eksaminer, to skriftlige og en mundtlig.
Ingen sidste fest
På grund af coronakrisen besluttede et flertal i Folketinget at reducere antallet af eksaminer, og selvom udsigten til færre prøver glæder Sofie Hedaa, er det ”vildt hårdt”, at de ting, hun og vennerne havde set frem til, enten ikke bliver som planlagt eller må aflyses.
”Den sidste fest skulle have været på fredag. Den hedder One Last Dance. Heldigvis nåede vi at have vores sidste gallafest,” siger hun.
”Men det begynder at være sidste gang, vi får lov til at opleve mange ting. Fx bliver sidste skoledag, som vi har oplevet det de andre år, nok ikke det samme i år. Normalt køres en bil ind i skolegården, vi hører musik, der er shows og alt muligt. Det havde vi glædet os til. Men det kan vi ikke nu.”
Og så er det selvfølgelig også frustrerende, siger Sofie Hedaa, at udsigten til en ”normal” studentertid med vognkørsel, fester og frihed hænger i en tynd tråd.
”Jeg har været megaærgerlig, især fordi jeg har taget 10. klasse, så min årgang blev studenter sidste år. Lige nu er det ærgerligt at tænke på, at jeg kunnet have fået en normal afslutning, men vi vælger alle sammen at se positivt på det og finde alternativer og løsninger, så vi kan få noget, der bare minder lidt om det. Det er jo det, vi har set frem til i tre år.”
Et stort spørgsmålstegn
Også Lulu Frost Simonsen, der går i 3.C på Ordrup Gymnasium, har det ”blandet” med at være tilbage i skole. Særligt synes hun, det er svært ikke at vide, hvad der skal ske. Både med sidste skoledag og dimissionen og vognturen.
”Jeg går lidt rundt som et spørgsmålstegn. Vi ved ikke, hvordan vi skal forholde os til det hele,” fortæller hun.
Meget af snakken blandt hende og vennerne går lige nu på, om de kan finde alternativer til studenterkørslen: Kan de lade være med at stoppe hos hinanden? Eller skal turen udskydes til den anden side af sommerferien?
Uanset hvad bliver studentertiden en anden, end den hendes søskende oplevede. Det ved hun godt.
”Vi har fået at vide af studentervognsselskabet, at hvis ikke det sker nu, får vi den bare på et senere tidspunkt. Og det vil jeg gerne, fordi jeg gerne vil have oplevelsen, men det er også lidt en forsinket følelse. Så har vi måske været færdige i en måneds tid, og så skal vi fejre det, når vi egentlig burde være ”videre”,” siger Lulu Frost Simonsen.
Sundhed før studenterkørsel
Hos Danske Gymnasiers Sammenslutning (DGS) forstår man udmærket den frustration, som landets 3.g’ere giver udtryk for. Men hensynet til sundhedskrisen er trods alt ”altovervejende”, lyder det fra formanden for DGS, Martin Mejlgaard.
”Det, der kommer i første række, er, hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt, og hvordan tager vi hånd om alle samfundets borgere,” siger han til ALT.dk.
”Men når det er sagt, så er det selvfølgelig en utrolig ærgerlig situation at stå i. Vi ved stadig ikke, hvad der sker med studenterkørsel, diplomoverrækkelse og så videre. Situationen er helt anderledes, end den var for os andre, og det misunder jeg ikke dem, som bliver studenter i år.”
Hos DGS er der stor opmærksomhed på traditionerne for de afsluttende elever. Hvad angår studenterkørsel er der dog stadig meget usikkerhed.
”Vi er nødt til at se, hvilke retningslinjer der er fra myndigheder, og hvilke kontrakter de har med udbyderne. Men vi håber selvfølgelig, at man kan afholde studentkørslen. Det er klart, at hvis der er rigtig mange tilfælde med elever, der kommer i klemme, fordi de ikke kan afholde studenterkørsel, må vi se, hvilke løsninger der kan findes,” siger Martin Mejlgaard.
En god tid, trods alt
Både Sofie Hedaa og Lulu Frost Simonsen håber, at de finder en løsning, der trods omstændighederne kan gøre den sidste tid god.
”Det var lidt den fedeste sommer, vi skulle have haft, så det er frustrerende ikke at kunne gøre noget ved det. Men vi prøver at holde humøret oppe med, at vi er færdige. Det bliver sjovt alligevel. Vi må bare gøre det på en anden måde, end den vi havde regnet med,” siger Lulu Frost Simonsen.
Sofie Hedaa ser helst ikke, at vognturen bliver udskudt. I stedet håber hun, at der kan tænkes i andre baner, måske droppe stoppene hos hinanden eller reducere antallet af mennesker i de hjem, de besøger.
”Man kan ikke få den følelse frem igen to måneder efter, man er færdig. Det vil selvfølgelig stadig være sjovt, men det vil aldrig blive det samme. Så jeg håber, at lærere og elever og alle, der kunne få en god ide til, hvordan vi kunne finde et alternativ, gør det. Men jeg tror på, at vi nok skal få en god tid alligevel.”