TAL PÆNT (især til dig selv)

Tal pænt (især til dig selv): Få coach Sofia Mannings 3 gode råd

Når noget går galt for dig, hjælper det ikke at skælde dig selv ud. Dæmp tonen, tal pænt til dig selv - og lyt så til, hvad din indre kritiker egentlig vil fortælle dig. Læs coach Sofia Mannings råd.

Kender du det: Et eller andet går galt, smutter, vælter, bliver glemt eller noget, som ikke skulle være sagt, bliver det?

Hvad er din første, instinktive reaktion inde i dit hoved?

Højst sandsynligt kritik af dig selv! Med ord, du ikke ville bruge højt over for dine venner: „Det var ikke så smart, vel?“, „hvor dum har man lov at være?“, „hvornår lærer du det?“ „klovn“ eller det, som er værre.

Måske ved du ikke, hvad du siger til dig selv, hvilket næsten er endnu værre, for så er du måske ikke engang bevidst om, at du ikke taler særlig pænt til dig selv.

Det har altid undret mig, at vi taler pænt til os selv, når det går godt, men skælder ud, bliver grove og kritiske, lige så snart det går skævt – på tidspunkter, hvor vi i virkeligheden har brug for vores egen støtte.

Hvorfor holder vi ikke hånden under vores eget hjerte, når vi har allermest brug for det? Når livet gør ondt, så er vi de første til at skælde os selv ud. Hvorfor dog?

Vores indre kritiker har ofte noget sandt at sige til os, men vi hører det ikke, for vi holder op med at lytte, når stemmen begynder at tale grimt – ligesom vi lukker af, hvis andre er onde mod os.

 

BLIV GODE VENNER MED DIN INDRE KRITIKER

 
 1. Kender du din indre kritiker?
Har du nogensinde virkelig lyttet, når du taler grimt til dig selv? Hvis ikke, så læg mærke til din reaktion og indre dialog næste gang, tingene går skævt, eller du bliver flov, ked af det eller bange. For at blive gode venner med kritikeren skal du først lære den at kende.

2. Hvad siger din indre kritiker?
Bed stemmen tale lidt pænere til dig, fordi du egentlig gerne vil høre, hvad den har at sige? Hvis du skal lære noget af kritikken, skal du kunne holde ud at lytte til den. Tal pænere til dig selv – det har du fortjent. Og hvis du lover kritikeren at lytte, behøver den ikke at tale så grimt for at få din opmærksomhed.

3. Hvad kan du lære?
Når du og din indre kritiker er blevet venner, kan du lære noget, bl.a at finde ud af, hvad du gerne vil gøre anderledes. På den måde bliver din indre dialog en ven i nøden, som kan hjælpe dig med at observere og analysere en situation, men det kræver, at du er opmærksom på din indre dialog, fuldstændigt ligesom med gode venskaber. Hvis vi lytter til vennerne, behøver vi ikke gøre så meget mere.
 

Fakta

Lifecoach

Sofia Manning

Artiklen er opdateret af redaktionen i maj 2022 med bl.a. nyt foto.