Irans myndigheder hævder, 16-årig pige ”faldt” ud af bygning – familien fortæller en anden historie…
Nika Shakarami og Sarina Esmailzadeh blev begge kun 16 år. De døde med tre dages mellemrum i hver sin by. Myndighederne i Iran hævder, at de begge mistede livet efter ”fald” ud fra bygninger. Pigernes familier siger, at de blev tæsket ihjel. Antallet af børn og unge, som mister livet under protesterne i landet, stiger fortsat, estimerer menneskerettighedsgruppe.
Unge teenagepiger går med forrest i de massive demonstrationer, der finder sted i Iran netop nu, efter den 22-årige Jina Mahsa Amini døde i Teherans politis varetægt i september.
Og for hvert et skidt, de tager, og for hvert et råb fra deres mund, ved de unge piger og kvinder, at de udsætter sig for den ultimative fare: De demonstrerer med livet som indsats.
I de senste fire uger er mindst 201 mennesker - heraf 23 børn - blevet dræbt i de landsdækkende protester i Iran, estimerer den norsk baserede menneskerettighedsgruppe, Iran Human Rights, i en opgørelse onsdag. Dermed er fire børn mere blevet bekræftet omkommet i løbet af den seneste uge.
To af disse menneskeliv tilhørte: Nika Shakarami og Sarina Esmailzadeh.
”Faldt” ud af bygning
Den 16-årige Nika Shakarami forsvandt den 20. september, efter hun gik ud i gaderne i Tehran for at støtte op om Irans protestbevægelse og en anti-hijab-demonstration.
I sin sidste telefonsamtale samme dag fortalte den unge pige, at hun løb, fordi hun var på flugt fra iranske sikkerhedstropper, har hendes tante forklaret ifølge BBC Persian.
Derefter gik der over en uge, før politiet kontaktede familien med en besked om, at de havde fundet Nikas lig i en baggård, og at myndighedernes officielle forklaring var, at hun var død af skaderne efter at være faldet ud fra toppen af en bygning i en hændelse, der ikke havde noget med protesterne at gøre.
Den unge iranske piges mor, Nasreen Shakarami, har siden modsagt den forklaring, og hun insisterer på, at Nika blev "slået ihjel af regimets styrker". Hun fastholder, at hendes datter blev tæsket ihjel, skriver The Guardian.
BBC Persian har også delt, at de har fået fat i en dødsattest udstedt af et lighus i hovedstaden, hvor der står, at Nika Shakarami døde efter at have lidt "flere skader forårsaget af slag med en hård genstand".
Myndigheder hævder, at Sarina "begik selvmord"
En anden 16-årig iransk pige, Sarina Esmailzadeh, døde efter at være blevet slået alvorligt i hovedet med batoner af sikkerhedsstyrker under protester i byen Karaj den 23. september, skriver Amnesty International.
Det står i skærende kontrast til iranske embedsmænd, der har fortalt offentligheden, at Sarina Esmailzadeh angiveligt døde af selvmord efter at have hoppet ud fra en fem-etagers bygning.
En kilde har fortalt til menneskerettighedsgruppen, at sikkerheds- og efterretningsagenter har chikaneret pigens familie for at tvinge dem til tavshed.
Den unge skolepige delte ofte populære videoer af sig selv i vlogs på YouTube. Flere af videoerne, som Sarina lavede, bliver nu gendelt på sociale medier efter hendes død.
I en af videoerne taler hun om kvinders rettigheder, og at hun selv nægter at gå med den obligatoriske hijab. Hun er også citeret for i en optagelse efter en skoleeksamen at sige: "Intet føles bedre end frihed", og i en anden video synger hun musikeren Hoziers sang ’Take Me to Church’ på bagsædet af en bil.
Unge skolepiger i protest
De igangværende protester er blevet beskrevet som de mest voldsomme i landet i mindst 13 år. Det har tidligere været fremme, at gennemsnitsalderen for dræbte i demonstrationerne er 20 år.
Samtidig beskriver internationale medier også, at det måske er første gang i historien, at kvinder har været både gnisten og motoren i denne type kamp for en revolution.
Trods landets myndigheder har lukket internettet ned, og internationale journalister forbydes adgang til landet, spreder der sig videoer og billeder på sociale medier, som understreger, hvordan landets unge kæmper med i frontlinjen under protesterne.
I en video hopper skolepige med slørede ansigter på skift oven på et billede i glas og ramme af den iranske øverste leder, Ayatollah Ali Khamenei, og de afslutter med at messe: ”Luk ikke frygt ind, vi står sammen. Kvinder, liv, frihed.”
En stor samling af unge iranske skolepiger står i en anden video ude i en skolegård, og sammen kaster de tomme vandflasker i ansigtet på en embedsmand og tvinger ham ud gennem skolens port med de råber af dem.
Det er også skolepiger, der står sammen på et online billede, hvor de vender sig mod en tavle, hvorpå der med kridt er skrevet: "F U Khamenei".