Woman with smartphone

Er du en digital stofmisbruger? Tag testen og få svaret

Vores digitale informationslyst er gået i overload, og det er efterhånden de færreste, der kan undlade deres smartphone i mere end en time. Men hvor slemt står det egentlig til mellem dig og din digitale ven? Tag testen og få svaret.

Tjekker du din telefon som det første, når du vågner om morgenen? Tager du den med på toilettet, eller vågner om natten for at se, om der skulle være sket noget nyt? Måske dækker du bord med mobilen troligt ved siden af tallerkenen?

Så er du langt fra den eneste.

Ifølge den netop udgivne bog ”Jeg slukker nu! Få et sundt forhold til din telefon” bruger vi nemlig i gennemsnit mere end fire timer om dagen på vores telefoner. Det løber op i 28 timer om ugen eller svimlende 56 hele dage om året.

Faktisk er det løbet så løbsk, at næsten 1 ud af 10 voksne indrømmer, at de tjekker telefonen under sex.

Ja, sex. 

Er der tale om et misbrug? Det mener Catherine Price, journalist og forfatter til bogen.

- Næste gang du befinder dig et offentligt sted, så brug et øjeblik på at lægge mærke til, hvor mange folk omkring dig – herunder børn – der er optaget af deres telefoner. Forestil dig nu, at de i stedet junkede heroin. Ville det virke normalt eller i orden, bare fordi så mange gjorde det? Jeg påstår ikke, at smartphones rent faktisk er lige så vanedannende som hårde stoffer. Men vi holder os selv for nar, hvis vi ikke tror, at vi har et problem, skriver hun.

Er du nysgerrig efter at vide, hvordan forholdet mellem dig og din smartphone står til, kan du tage følgende smartphone-afhængighedstest, som er udviklet af professor David Greenfield, grundlægger af det amerikanske Center for Internet- og Teknologiafhængighed og professor i psykologi ved det medicinske fakultet på Connecticut University.

Det er formentlig de færreste, der kan score under fem i testen, hvis de ejer en smartphone. Du er derfor hverken unormal eller nødvendigvis på dødens rand, fordi du scorer højt. Dog er det et tegn på en usund kultur med skadelige følgevirkninger i det lange løb, mener Catherine Price.

Testen er bragt i ”Jeg slukker nu! Få et sundt forhold til din telefon”, som også fortæller dig, hvordan du kommer ud af dit usunde forhold til din bedste, digitale ven.

Måske har du brug for det?

Vil du vide mere om, hvordan du bekæmper din digitale trang?

Læs mere her, hvor læge Imran Rashid gør dig klogere på, hvordan du kommer igennem en digital detox.

Her kan du også læse om de konsekvenser, det har for dig både fysisk og psykisk, når du sidder med næsen i det digitale univers.

1.  Tager du dig selv i at bruge mere tid på din smartphone, end du er bevidst om?

  1. Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke

2. Fordriver du jævnligt tiden med at glo på din mobil eller smartphone?

  1. Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke

3. Mister du nogle gange tidsfornemmelsen, når du bruger din mobil eller smartphone?

  1. Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke

4. Bruger du nogle gange mere tid på at sms’e, tweete og maile end på at tale med folk ansigt til ansigt? 

  1. Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke

5. Bruger du stadigt mere og mere tid på din mobil eller smartphone? 

  1. Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke

6. Ville du ønske, du kunne være lidt mindre optaget af din telefon? 

  1.  Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke

7. Sover du jævnligt med din (tændte) mobil eller smartphone under hovedpuden eller ved siden af sengen?

  1. Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke                             

8. Sker det nogle gange, at du læser eller besvarer sms’er, tweets og mails på alle tidspunkter af dagen og aftenen, selv når det indebærer, at du afbryder andre gøremål?

  1. Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke                             

9. Bruger du sms, mail, Twitter, Snapchat, Facebook Messenger eller surfer du på nettet, samtidig med at du kører bil eller andre lignende ting, der kræver din opmærksomhed og koncentration?

  1.  Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke                             

10. Føler du, at din brug af mobil eller smartphone nogle gange forringer din effektivitet?

  1.  Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke                             

11. Føler du modvilje mod at undvære din mobil eller smartphone selv i kort tid?  

  1. Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke                             

12. Føler du dig utryg eller dårligt tilpas, når du glemmer din telefon, eller når du er uden for netværkets rækkevidde, eller din telefon er i stykker?

  1.  Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke                             

13. Er din mobil eller smartphone en fast del af borddækningen, når du spiser? 

  1.  Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke                             

14. Føler du en intens trang til at tjekke beskeder, tweets, mails eller opdateringer, når din mobil eller smartphone ringer, bipper eller vibrerer?

  1.  Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke                             

15. Tjekker du din mobil eller smartphone mange gange om dagen uden at tænke over det, også når du ved, at der sandsynligvis ikke vil være noget nyt eller vigtigt at se? 

  1.  Ja
  2. Nej
  3. Ved ikke                              

Testresultater

Tæl, hvor mange gange du har svaret ja til de ovenstående spørgsmål.

1-2: 

Din adfærd er normal, og hold du gerne fast i det. Fortsæt med ikke at leve gennem din smartphone og pas på, at din digitale trang ikke ender med at tage overhånd.

3-4: 

Din mobil-adfærd nærmer sig problematisk eller tvangspræget, og du skal derfor begynde at overveje, om du bør skrue ned for dit forbrug, inden det bliver værre. Tag det i opløbet.

5 eller højere:

Du har sandsynligvis et problematisk eller tvangspræget mønster, som er usundt. Du bør derfor stoppe med at leve gennem din telefon. Måske det vil gøre dig gladere i længden.

8 eller højere: 

Hvis dit resultat er højere end 8, bør du overveje at konsultere en psykolog, psykiater eller psykoterapeut med speciale i misbrugsadfærd, mener David Greenfield. Desuden understreger han, at testen på ingen måde kan udgøre for en medicinsk vurdering. Det er ikke ualmindeligt, at personer med en smartphone lander her, men det betyder, at problemet er langt større, end du formentlig havde regnet med.

Kilde: Catherine Price: ”Jeg slukker nu! Få et sundt forhold til din telefon”, forlaget Don Max / Dr. Daniel Greenfield.