Hans egen pludselige reaktion kom bag på Thomas Evers Poulsen: ”Jeg troede, jeg havde lagt det bag mig”
”Jeg var bare meget anderledes end de andre,” siger Thomas Evers Poulsen, der som barn blev mobbet i skolen. Nu kommer han med et stærkt budskab og et ønske om en konkret forandring i folkeskolen til kamp mod mobning.
”Jeg skulle bare finde de helt rigtige bukser, dem som alle de andre havde.”
Sådan husker Thomas Evers Poulsen tilbage på den jagt på det rigtige tøj, han som 10-årig havde indledt med sin mor ved sin side. Håbet var, at han ved at finde de helt rigtige cowboybukser ville komme til at passe ind blandt de andre drenge på den nye skole.
Sammen med sin familie var han med egne ord ”kommet ind med firetoget” fra Falster og skulle begynde et nyt liv i København. Men storbyens mange muligheder viste sig mest af alt at bringe udfordringer for den unge Thomas.
”Jeg var bare meget anderledes end de andre, kan man sige,” fortæller ”Vild med dans”-stjernen Thomas Evers Poulsen til alt.dk.
”Men jeg synes egentlig, at jeg var helt almindeligt klædt. Men jeg ejede ikke lige et par cowboybukser, og så var det selvfølgelig bare lige det, man skulle have på, ikke?”
Ikke bare cowboybukser
Selvom missionen om at finde et par cowboybukser lykkedes, holdt det ikke mobberne tilbage.
”Cowboybukser er jo ikke bare cowboybukser, vel? Så det var ikke de helt rigtige bukser, jeg havde fået fat i, og man skulle desuden også se beskidt ud på den helt rigtige måde – og så kom jeg dér og så helt ren ud,” husker han tilbage, mens han i dag kan grine af det absurde i oplevelsen.
”Og så gik jeg til dans oveni. Det var jeg faktisk ikke den eneste i klassen, der gjorde, men den anden var en pige, og det var ifølge mobberne mere okay,” fortæller Thomas Evers Poulsen, der blev kaldt skældsord som ”bøsserøv” og ”femi” af drengene i skolen.
Men selvom hans passion for dans ikke ligefrem hjalp på populariteten, var det alligevel det, der blev hans redning.
”Dansen har altid været mit frirum, og dér, jeg har haft det godt og følt mig som mig selv,” fortæller han.
”Men det hed sig jo altid, at hvis man var dreng og gik til dans, så var man bøsse. Og det kunne jeg ikke genkende, for jeg kendte ingen bøsser, der gik til dans. Alle de drenge og piger, der dansede sammen, var jo nærmest kærester”, siger Thomas Evers Poulsen, der dengang også selv tænkte, at han skulle have en helt ”klassisk” kernefamilie.
”Hele pakken med kone, børn, villa og vovse, det skulle jeg da have. Sådan var det inde i mit hoved i mange år. Så det kan da godt være, at folk kaldte mig for de ting, men jeg forbandt det ikke med noget andet end grimme ord. Men det ramte mig.”
Går til kamp mod mobning med andre kendte
Selvom mobningen ligger mange år tilbage, er det fortsat noget, Thomas Evers Poulsen kan blive påvirket af.
”Jeg er jo kommet godt videre og er et godt sted i mit liv. Men alligevel sidder det i mig,” fortæller han. For nylig mærkede han på egen krop, hvordan oplevelserne fra den gang er noget, han altid bærer med sig.
Sammen med syv andre kendte danskere medvirker han nemlig i en kampagne mod mobning, som Julemærkehjemmene har lanceret. Her blev der lavet en video, hvor Thomas taler med unge børn om sine oplevelser med mobning.
”I videoen havde jeg lige sagt til børnene, at jeg havde det fint med det i dag, fordi jeg siden har talt med nogle af dem, som mobbede mig dengang. Og jeg er jo kommet godt videre,” fortæller han og fortsætter:
”Alligevel rammer det mig stadig, og jeg blev tydeligt rørt. Det bekræfter mig bare i, at selvom man føler, at man er videre, så sidder det der bare stadigvæk, altid.”
Thomas Evers Poulsen er ikke alene om at mærke, at de grimme oplevelser fra folkeskolen hænger fast.
Ifølge Julemærkehjemmenes undersøgelse er det tæt på halvdelen af dem, der har oplevet at blive mobbet i skolen, der svarer, at de stadig er påvirket af mobningen i dag - hver tiende i særlig høj grad.
Som et led i kampagnen har Julemærkehjemmene startet en underskriftsindsamling. Resultatet vil blive afleveret til politikere sammen med en opfordring om at indføre en årlig trivselsuge i alle skoler – et godt tiltag, mener Thomas Evers Poulsen.
”Jo mere vi taler om det, jo bedre. Det kan jeg mærke fra mig selv, jeg kan have svært ved at tale om mange ting, men jeg oplever, at situationen oftest bliver bedre, når man gør det.”