Tine Gøtzsche om jul

Tine Gøtzsche: ”Julen blev pludselig ubærlig”

I mange år syntes tv-værten Tine Gøtzsche, at julen var svær at leve op til. Men for 20 år siden kom hendes søn, og siden da har hun holdt jul med glæde. I år bliver ingen undtagelse.

Hvordan holder du jul i år?

"I år er noget speciel, for min søn er flyttet hjemmefra, og jeg flytter også selv inden jul. Jeg ved derfor ikke, hvor meget tid der bliver til juleaften, og jeg ved ikke engang med sikkerhed, hvor jeg er juleaften. Jeg tror dog, vi er i København og måske endda i min nye lejlighed. Vi er i hvert fald min søn, Jakob, og min kæreste, Mads, og mig. Måske gør vi det på en anden måde, men vi er i hvert fald sikre på, at der er god mad og en pakke til hver."

Hvornår begynder julen for dig?

"Nu er Jakob flyttet hjemmefra, og af den grund skal han have en pakkekalender i år. Så julen begyndte tidligt, da jeg købte den første gave til ham. Men jeg er ikke typen, der pynter meget op og slet ikke i år. Jeg hænger en lille julestjerne i vinduet i slutningen af november. Sidste år satte jeg også en lyskæde ud på altanen, men den er faktisk aldrig kommet ned igen."

Hvilken jul er den værste, du har oplevet?

"Jeg er faktisk ikke en superjuler, og før jeg fik Jakob, tog jeg ofte vagten juleaften på DR. Jeg havde det svært med det pres, der er i julen, og det kunne godt gøre det til nogle mindre rare jule for mig, da jeg var yngre. Jeg havde svært ved at leve op til forventningen om, at nu skulle det være hyggeligt, og hvis man samtidig har lidt ondt i maven over livet, er julen svær at leve op til. Den værste jul var nok 2003, da jeg havde været på ventelisten til at adoptere i nogle år og stadig ikke vidste, hvor lang tid der ville gå. Jeg lovede mig selv ikke at bruge julen som målestok og hele tiden gå og tænke: ”Bliver det nu før eller efter jul”, men da det blev juleaften, og jeg stadig ikke havde hørt noget, var der ikke andet end et barn i mit hoved. Julen blev pludselig ubærlig. Vi var så mange voksne om bordet, og der manglede desperat små børn i vores familie. Han var faktisk lige om hjørnet, for jeg fik besked i januar og fik ham i februar 2004. Først efter jeg fik Jakob, begyndte jeg at holde jul med glæde."

Hvad spiser I juleaften?

"Det kommer an på, hvem vi er sammen med. Når vi er med min mor og hendes mand, skal der være ferniserede kartofler på bordet, som jeg plejer at kalde brune kartofler. Det er ikke lige min ting, til gengæld elsker jeg både and, gås og flæskesteg, men min verden styrter ikke i grus, hvis vi skal have noget andet. I år hvor jeg holder med Mads og Jakob, får de lov at bestemme, for de er nogle køddrenge, og det kunne godt gå hen og blive lam eller flæskesteg. De får lov at bestemme, hvad vi skal have, men det er mig, der er generalen i køkkenet."

Hvilken jul er den bedste, du har oplevet?

"Jeg boede i Paris i 1998 sammen med andre journalister fra hele verden. Mange af dem var ”juleløse”, så vi var 10-12 stykker – inklusive min moster, som kom fra Danmark – der holdt juleaften sammen ved at spise lammekrone. Mange af dem havde ikke tradition for at holde jul, så det blev meget sammensat med at spise lam og danse græsk kædedans efter middagen, og der var en brasilianer, der var klædt ud som julemand. Hele tiden sad min moster og gentog: ”Det er godt nok anderledes det her”.

Hvad er den bedste julegave, du nogensinde har fået?

3 hurtige om julen

Gertrud Sand eller Georg Jensen?

Gertud! Hos mig må det gerne være lidt grimt, for jeg er på ingen måde juleæstetiker.

Marcipan eller nougat?

Skal det være enten eller?

Kirke eller Disneys juleshow?

Igen… enten eller? Men der er heldigvis flere gudstjenester, man kan gå til, for jeg vil gerne nå begge dele. Ellers går jeg måske i kirke dagen efter. Jeg vil også gerne se Disney, men det smutter ofte, fordi jeg lige står med hovedet i sovsen.

"Det er helt sikkert noget, Jakob har lavet til mig. Jeg har for eksempel en papmaché-and, han engang har givet mig, og den står derhjemme og ligner en kunstinstallation."

Hvad er den værste julegave, du nogensinde har fået?

"Det er helt sikkert en form for smykke, for jeg går aldrig med smykker, men der er tit mennesker, der har forsøgt at give mig smykker i den tro, at jeg nok nu ville begynde at gå med dem. Men jeg kan ikke lide smykker, og hvorfor give en gave, bare fordi man synes, nogen burde gå med noget?"

Hvad giver I som mandelgave?

"Vi laver altid risalamande, og jeg elsker det. Hvert år tænker jeg over, hvorfor man ikke spiser det noget oftere. Efterhånden som jeg har overtaget meget af julemaden, er det blevet min mors opgave at købe mandelgaven. Det kan være et lille dumt spil, man kan sidde og hygge sig med juleaften."

Har du en yndlingssalme?

"Den yndigste rose er funden" kan jeg godt lide. Der var tradition for at synge alle vers af salmerne i mit barndomshjem. Det gav pote, da jeg for nylig optog et lille klip til Fællessang sammen med min medvært til DR’s juleshow, Rasmus Botoft. Vi skulle synge "Det kimer nu", og så var der nogle ord, der var streget ud, og vi skulle gætte hvilke. Jeg kan sige dig så meget, at det er Rasmus Botoft ikke ret god til. Men jeg har altså også klæbehjerne."

Hvad er din yndlingsjulekalender?

"Det var "Julestjerner" med Wikke og Rasmussen, som foregår i Brorfelde. Musikken var så lækker. Blandt andet var der sangen ”Jul hele året”, hvor Daimi synger solo lige i begyndelsen. Det er som piskefløde på mine indre organer."

Har du en yndlings-julefilm?

"Jakob og jeg skal se "Alene Hjemme 1 og 2". Jeg prøver også altid at få ham til at se "Love Actually", hvor vi så livligt diskuterer, hvilken af historierne der er bedst. Jeg hælder til hende, der er forelsket i sin kollega, Carl, og har en psykisk syg bror. Det er en historie, der er så fuld af sørgmodig kærlighed."

Hvordan er din december måned?

"Arbejdsmæssigt er den ikke så travl, for konferencer og større møder, hvor man kan hyre mig, glider over i gløgg-arrangementer, som ikke involverer mig. Derfor kan jeg altid gå tidligt på juleferie efter et hæsblæsende efterår. Men så får jeg tid til at rydde skrivebordet, lave årsregnskab og den slags."

Blå bog

_DSC6754.jpg.jpgTine Gøtzsche og sønnen Jakob til teaterpremiere tidligere i år. Foto: Peter Hauerbach.

Navn: Tine Gøtzsche

Alder: 56 år

Uddannelse: Journalist

Kendt fra: Tidligere vært på TV-Avisen og deltager i TV2-programmet ”Forræder”

Aktuel med: Vært på DR’s Juleshow 16. december.

Familie: Kæreste med Mads og mor til Jakob på 20 år. Bopæl: København