Jane Birkin

28 ting, der kan optimere din start på efteråret

Farvel ferie, bonjour tristesse. Sommeren er forbi, den nærmest fløj afsted, og nu står du tomhændet tilbage og kan ikke følge med. Ferien er en saga blot, og du har sensommerblues. Det er, som om byen og jobbet strammer lidt om sjælen, som er mindre sværmerisk, efter det er blevet hverdag igen. Vi viser dig, hvordan du forlænger sommeren og kommer videre efter ferien.

Tag i sommerhus

Du kan mærke, at byen og lejligheden lukker sig om dig efter tre uger på græs og under åben himmel. Det kan godt være, at termometeret ikke viser hedebølge, men stemningen fejler ikke noget og er lige så autentisk, som da I sad der og læste højt for hinanden af Weekendavisen over laaang morgenmad. Savner du varmen, kan du altid tænde op i brændeovnen. Den skal nok få fyret op under dig.

Vin de Table
Vin de Table
Vin de Table

Drik vin på en hverdag

Du har levet af kærlighed og kildevand (og lidt rosé), men nu skal der stærkere midler til. Der skal vin på bordet, og tidligt efterår kalder på plumrevin, som er farvekoordineret med årstiden, så glasset lyser rødt og orange. Vin de Table på Frederikssundsvej i København kender deres naturvin og indvier dig hellere end gerne i hemmelighederne bag biodynamisk produktion og naturvinens lyksaligheder. Ja, det ligner hjemmelavet saftevand, og du drikker det næsten lige så hurtigt.

Vindetable.dk

Sommeren er ikke helt forbi

Vær taknemlig

“Du læner dig tilbage og udstøder dit lykkesuk. Jeg kender ingen som dig, der er så god til livet. Du kigger ud over havet, og jeg kan se, hvor taknemlig du er. Du har ikke gået på noget kursus for at lære det. Du har ikke behøvet at blive alvorligt syg for at sætte pris på alt det, du har.” Forfatteren Maria Gerhardt, som var så god til at sætte ord på alt det, der er i fare for at gå tabt, lover med sin samling af klummer, essays og tekster med titler som De andres fede liv, Postkort fra ungdommen og Sommerdræberen, at sommeren ikke helt er forbi. Vi tror hende.

Sommeren er ikke helt forbi af Maria Gerhardt, Politikens Forlag, 199 kr.

Big Little Lies
Big Little Lies
Big Little Lies

Palmetræer på flaske

Du savner palmerne fra din tur til L.A., hvor du boede i en lejlighed i Venice Beach, som Lenny Kravitz og Lisa Bonet engang har ejet. Og dit solkyssede ansigt savner fugt. Danske Trice kender til det danske vejrlig, men bor i L.A., hvor produkterne fra Raaw by Trice bliver til. Det er derfor, der er palmer på flasken, som pynter på badeværelseshylden. Det nye hyaluronserum sørger for godt med fugt til dine soltørre kinder, der stadig drømmer om Californien. Det gør du også, så du sluger begge sæsoner af Big Little Lies i en stor salig mundfuld.

Hyaluronic Ocean Serum, RAAW BY TRICE, 600 kr.

Big Little Lies på Hbo.com

bølger

Bølgeskvulp

Du lukker øjnene og hører lyden af havet, som bruser meditativt i dine øregange. Men du ligger på din sofa i København. For det regner udenfor, men det er sommer i din stue, for du har downloadet en app med bølgeskvulp, der beroliger dine sanser som en dag ved vandet. Den der is med saltkaramel hjælper også, så du tager hele bøtten med ind i sofaen. Ingen grund til at rejse sig igen.

Bottega Barlie tager godt imod dig. Også når du kommer hjem fra ferie.
Bottega Barlie
Bottega Barlie tager godt imod dig. Også når du kommer hjem fra ferie.

En plads i solen

Bottega Barlie er sådan én, du ville ønske, lå lige nede om hjørnet. Og hov, det gør den jo faktisk også. Det glæder du dig over, og du kan lige akkurat nå at overveje, om du skal have burrata eller sardiner til din macererede vin fra Umbrien, inden du indtager et af bordene på den lille plads i Nyboder i København, der summer af liv, som den der fortovscafé, du forelskede dig i i Lucca. Og så er der sol hele dagen. I hvert fald når den skinner.

Barlie.dk

Andersen-Andersen, 2.200 kr.
Andersen-Andersen
Andersen-Andersen, 2.200 kr.

En rigtig sejler

Septembers himmel er så blå, men den er også kold, og du insisterer på at gå med bare ben til 1. oktober. Du har brug for en til halsen, så du kan holde varmen, fra danske Andersen-Andersen, der gør sig i sejlerstrik og rullekraver. Og det gør de godt. Vælg en navyblå eller farven natural taupe, der klæder både dig og efteråret. For sailors, hunters and for looking good, som de siger.

Cigarettes After Sex

Du er for længst holdt op med at ryge, men savner det nogle gange lidt. Særlig når du er til fest, vil være lidt mere fransk eller keder dig. Eller … noget. Heldigvis har dit ambiente yndlingsband lavet endnu en atmosfærisk plade og giver snart koncert i Den Grå Hal, så du har nogen at dele din røgfarvede sindsstemning med. Du har ikke haft det så melankolsk siden Cocteau Twins og Mazzy Star.

Cigarettes After Sex i Den Grå Hal, 22. november. Ticketmaster.dk

IMG_1911.jpg

Solhilsen

Morgenstund har guld i mund, og guld betyder glæde. Lidt morgenyoga har aldrig skadet nogen, og selv om de 5 tibetanere ikke føles lige så frigørende på stuegulvet, som på sommerhusterrassen, kan du godt bede til vejrguderne, og hilse morgensolen velkommen, når den vågner. Du kan også starte med en kop golden milk (mælk, gurkemeje, ingefær, kanel, sort peber og honning) ved daggry. Det er som at drikke af solen.

_9788763844222.jpg

Hverdagsmagi

Det er aldrig for sent at lære eller blive dus med himlens fugle, og du trænger til en ny hobby, der kan adsprede dig i hverdagen, når der går lidt for meget arbejde i den. Du behøver ikke vente på aftenskole-kataloget, men kan svinge forbi biblioteket på vej hjem for at låne Dannie Druehylds Håndbog for hekse. Praktisk magi til brug i alle livets forhold. Hun lærer dig, at mandag er til at sove længe i, så “slå vækkeuret fra og drøm,” hvordan du laver et ‘super-coming-down-bad’, “hvis du har prøvet en ny opskrift på usynlighed, og nu ikke kan se dig selv i spejlet,” og hvordan du fortryller dit hjertes udkårne. Der er også en meget anvendelig urtefortegnelse sidst i bogen. Var det fx noget med en kop lykkete? (1 del kongelys, 2 dele perikum, 1 del mynte, ¼ del lavendel, ¼ del frisk ingefær, ¼ hjulkrone, evt. ¼ mjødurt). “Den skal drikkes ofte og vækker glæden i dig, og har du ikke alle urterne, kan du lave den af de urter, du har,” siger Dannie Drydehyld.

Heksens håndbog – Praktisk magi til brug i alle livets forhold af Dannie Druehyld, Rosinante, 149 kr.

IMG_2382.jpg

Det står skrevet i stjernerne

Nu åbner du kataloget alligevel, for du kunne faktisk godt tænke dig at vide lidt mere om dit stjernetegn, og hvordan det nu lige var med planeternes placering, da du blev født en søndag ved fuldmåne, og hvad mon det betyder? Så du tilmelder dig et kursus i astrologi for let øvede. Du har jo læst dit horoskop i mange år, særligt om sommeren, hvor der altid er “masser af romantik og dejlige stunder i vente.” Det kunne du godt bruge lidt mere af, selv om kalenderen siger efterår. Der er også et keramikhold om onsdagen, så du sender et billede af Patrick Swayze i Ghost til din veninde med et spørgsmålstegn. Det kan jo være, at hun vil med. Hun sender tre retur.

Parlez-vous?

Du kunne også lære fransk? Det er jo stadig ikke for sent at flytte til Paris, købe en scooter og få pandehår.

Vitaviva, 355 kr.
Green-Detox-tea
Vitaviva, 355 kr.

Hold på fregnerne

Solen skiftes ud med D-vitaminer i pilleform, og nu du er i gang, kan du lige så vel supplere med en daglig dosis, der holder gløden fra din ferieflirt i live, også når vejret viser sig fra sin mere gråmelerede side. Vitaglow indeholder kokosolie, kollagen og Q10 og fugter huden indefra, så du og dine røde kinder bedre kan modstå regn og rusk.

Vitaglow fra VITAVIVA, 595 kr. for pakke med 30 doser.

Cykler

Tag en slapper

Husk langsomheden. Det er ikke nu, du skal droppe frokostpausen med kollegerne eller de fem minutter, hvor du og din venstre hjernehalvdel stirrer tanketomt ud af vinduet og laver ingenting. Eller henter kaffe. Eller bestiller din næste ferie. Det er den bedste kur mod postferieblues.

Hold en fest

Du har alligevel en del slatter fra sommerens mange mere eller mindre spontane sammenkomster, og ikke mindst den der papvin, du aldrig fik drukket, så du kalder til samling for ligesom at synge og danse sommeren ud med dem, du havde det sjovest med, mens den stod på og I stod foran Arena. Det er næsten ligesom at være der selv. Pimm’s smager også helt udmærket i september og har ikke godt af at overvintre. Den der gemmer til natten, du ved.

Aiayu, fra 495 kr.
Aiayu
Aiayu, fra 495 kr.

Gør noget unyttigt

Vores dronning er klog. Hun siger, at det er vigtigt at gøre noget unyttigt, og du vil gerne være en god borger og vise samfundssind, så du tager en dag på langs og læser og sorterer alle dine gamle kærestebreve i alfabetisk orden og så i kronologisk (var han egentlig ikke meget sød, ham du engang kyssede på Roskilde?), som du har hentet ned fra loftet, og genlæser Hanne-Vibeke Holsts Til sommer. Fordi det nu engang er din yndlingsbog og har været det, siden du blev gik i gymnasiet (og drømte om at flytte til København og læse på Arkitektskolen). Og på uni. Og fik et rigtigt voksenjob.

En skærsommernatsdrøm

“Jeg er meget optaget af det her med, at vi som mennesker har fjernet os mere og mere fra naturen og også mistet forbindelsen til vores egen natur. Selv om vi alle sammen ER natur! Alligevel har vi skabt en verden, hvor vi på en eller anden måde er mere forbundet til vores smartphone end med dyr og planter.” Siger teaterinstruktør Elisa Kragerup om Shakespeares løsslupne sansefest, En skærsommernatsdrøm, hvor en flok unge mennesker forsvinder ind i en skov, holdes sammen af drifterne og lader sig opsluge af naturen for en stund. Forestillingen tematiserer konflikten mellem vores indre, rå natur og den affortryllede verden, vi har skabt, hvor vi aldrig kan forsvinde, slippe kontrollen eller give efter for vores instinkter. Du nikker og køber billet.

Premiere 11. oktober på Betty Nansen Teatret. Bettynansen.dk

Pluk blomster, pluk blomster
blomster
Pluk blomster, pluk blomster

Sommer på glas

Det er nu, du skal samle ind til dit efterårsforråd, så du har lidt til spisekammeret. Sylt og henkog sensommerens bær og frugter, og pluk en buket spiselige blomster i en kornmark (morgenfruer og kornblomster er gode), tør dem på et fad, og gem dem til din havregrød på en gråvejrsdag. Eller som pynt på en flødeskumskage.

Cusk_Omrids_300dpi.jpg

Konkyliens sang

Lægger du øret til en konkylie, hører du lyden af havet og suset fra universet. Og en god historie om en kvindelig forfatter, der også er god til at lytte. Så god, at hun glemmer at fortælle andre om sig selv. En trykkende varm sommer tager hun til Athen for at undervise i et skrivekursus, og rejsen bliver også en rejse ind i andre menneskers fortællinger, mens der langsomt tegner der sig et omrids af en kvinde, der er ved at komme sig over et tab. Bogen er den første i en trilogi, og de to andre, Transit og Kudos, udkommer senere på året. Så er der også det at glæde sig til.

Omrids af Rachel Cusk, Rosinante, 249 kr.

Sov med åbent vindue

En god nats søvn er helt afgørende for dit humør, og hvorfor ikke forlænge sommerfølelsen og lade vinduet stå åbent og gardinet blafre? Så kan du også bedre høre fuglene fløjte og kvidre. For jo, de synger stadig, og nattergalen gør det særligt smukt med sin skønsang.

Svinkløv Badehotel
Svinkløv Badehotel
Svinkløv Badehotel

Tag på badehotel

Svinkløv Badehotel i bunden af Jammerbugten har rejst sig fra asken og genåbnede i foråret, og lukker først ned for vinteren søndag i uge 40. Det giver god tid til at flytte et par dage ind i en smuk sommerkulisse i yderste klitrække og spise mad, der er en guldmedalje værd. Sådan en fik køkkenchefen nemlig med hjem fra dette års Bocuse d’Or, og kun det bedste er godt nok til dig, når du skal ovenpå igen. Derfor bliver du også opfordret til at slukke telefonen, når du tjekker ind.

Svinkloev-badehotel.dk

IMG_1909.jpg

Blomster-terapi

Inviter naturen indenfor med blomster i alle vaser. De smukkeste er dem, du plukker selv i grøftekanten på vej hjem fra arbejde eller i en eller anden kornmark.

Totême, 2.050 kr.
toteme como scarf
Totême, 2.050 kr.

På med kashmir

Så så man lige dig. På en speedbåd på Comosøen med et Como scarf fra Totême blafrende om hovedet. Eller på kanalrundfart i København. Kashmir er din redningskrans.

svampe

Kram et træ

Kantarelsæsonen er ganske vist ved at være slut, men der er masser af andre svampe at finde i skoven. Og så skulle et skovbad være godt for sjælen. Siger japanerne, der har opfundet fænomenet. Tid med træer virker nemlig mod en lang række lidelser, sænker dit stressniveau og øger din energi. Hvis du ikke orker at gå udenfor en dør, kan en opstammet stueplante også gøre underværker for din sindsstemning.

The Great Escape

Når der kun er én ting, der hjælper, kan du altid sætte yndlingssommerfilmen på. Call Me By Your Name, The Talented Mr. Ripley, Jules og Jim og A Summer’s Tale. Det er næsten som at være der selv.

Bliv vinterbader

Det er ofte en lukket klub. Men du kan jo altid bare hoppe i havnen. Eller benytte dig af en af de mange saunaer, der er stillet op rundt omkring i byen. Nogle af dem har saunagus. Du kan også nøjes med et fodbad af varmt vand, badesalt og æterisk olie med duft af lavendel. Det er opskriften på en halv times ro og fødder, der letter lidt fra jorden, når de er oppe på land igen.

Birkemosegaard Køkken
Birkemosegaard Køkken
Birkemosegaard Køkken

Marken er meget

Der er ikke langt fra jord til bord i Birkemosegaard Køkken på Sjællands Odde, der er rig på råvarer. Og det er netop det, der er meningen. Marie og Martin, der driver restauranten på Birkemosegaard henter grøntsagerne i markerne omkring den biodynamiske gård. Hvis vejret er godt, rykker restauranten derud. Eller til vandet. Og så er der langborde, så du også kan være heldig at få en beleven bordherre.

Birkemosegaardkokken.dk

Gå en tur

Så længe man går, går det nok, sagde Kierkegaard, der mente, at ingen tanke var så tung, at du ikke kan gå fra den, og manden havde jo ret. Så det gør du. Langs havet og havnen, efter is, og lige ind i efteråret. En fod foran den anden. Du kan godt.