Spiseforstyrrelser, selvskade og sociale medier

Unge spiseforstyrrede og selvskadende finder inspiration på sociale medier

Sociale medier spiller en dobbeltrolle i forhold til spiseforstyrrelser og selvskade. De fungerer nemlig både som inspiration, der kan trække de ramte endnu længere ind i den selvskadende adfærd, og som hjælp til at komme ud på den anden side, viser ny undersøgelse.

Sociale medier synes at spille en vigtig rolle i udviklingen af spiseforstyrrelser og selvskade – i hvert fald hvis man spørger de ramte selv. Det viser en ny undersøgelse, baseret på 471 spørgeskemabesvarelser fra spiseforstyrrende og selvskadende personer fra Videnscenter om Spiseforstyrrelser og Selvskade.

I undersøgelsen vurderer en tredjedel af deltagerne, at sociale medier har haft "afgørende betydning" for, at de har udviklet en spiseforstyrrelse, og lidt over halvdelen af deltagerne angiver, at de gennem sociale medier har fundet tips til at skjule deres selvskadende og/eller spiseforstyrrede adfærd samt inspiration til selvskademetoder og vægttab.

– Det har understøttet og bekræftet den (spiseforstyrrelsen, red.) dagligt, det har været nemt at finde på nye slanketips osv. Jeg har kunnet finde inspiration og motivation til, hvad jeg ikke skulle spise, og hvordan jeg forbrændte mest, og hvad jeg i hvert fald ikke skulle spise osv. Det er endeløst. Det er sygeligt. Det er ikke sundt for nogen at kigge på de sociale medier, beskriver en af de adspurgte i sin besvarelse, som er citeret anonymt i undersøgelsen.

LÆS OGSÅ: Eksperter: Sygt at superslanke instagrammere poster burger-billeder

Flere giver i deres besvarelser også udtryk for, at de sociale medier skaber en konkurrencementalitet hos dem, som giver lavt selvværd og en følelse af ikke at være god nok, fordi man ikke er som dem på billederne:

– Jeg "straffer" mig selv og skælder mig selv ud flere gange om dagen og falder i fælden med at kigge på billeder af tynde og trænede piger på Instagram og andre steder på nettet. Jeg er overbevist om, at de er perfekte, og at jeg aldrig bliver som dem. Og så sidder jeg og fylder en liter is i ansigtet, oven på en fed og tung aftensmad. Jeg har lyst til at kaste det hele op igen, for så tager jeg ikke på. Men jeg har ikke disciplin nok til det, som bulimi pigerne på nettet, skriver en anden anonym adspurgt.

Undersøgelsen viser dog samtidig, at mange også oplever at have fundet støtte og hjælp til at komme ud af deres spiseforstyrrelse eller selvskade gennem netop sociale medier.

– Det spiller en meget stor og vigtig rolle for mit daglige liv, at jeg både har muligheden for at dele mine egne indre kampe med ligesindede og være en del af deres. Jeg mener og føler, at den største hjælp, du, som kæmper med en spiseforstyrrelse og/eller selvskade, kan få, er fra ligesindede. Betydningen af at kunne være 100 % sig selv og kunne fortælle frit og åbent om alle sine indre dæmoner, følelser, tanker osv., helt uden at være angst for at blive misforstået, negligeret eller set ned på, er for mig altafgørende for, om jeg agerer på behovet for at kaste op, skære i mig selv eller overtræne, eller om jeg klarer mig igennem krisen. Forståelsen og accepten blandt ligesindede kan betyde oplevelser af sejr frem for følelsen af fiasko, er en tredje citeret for at skrive i rapporten om undersøgelsen.

Pro Ana findes stadig

For nogle år siden var der stor debat om de såkaldte "Pro Ana" og "Thinspo"-sites, hvor unge anorektikere kunne finde tips og tricks til vægttab og til at skjule deres spiseforstyrrelser. Flere grupper på sociale medier og hjemmesider blev slettet, efter begreberne dukkede op i medierne, men de findes øjensynligt stadig derude. En hurtig Google-søgning leder ind til både danske og engelsksprogede hjemmesider, hvor folk kan komme i kontakt med andre spiseforstyrrede. Ikke med henblik på hjælp og støtte til at komme ud af sygdommen, men for at de spiseforstyrrede kan inspirere hinanden til at fortsætte og intensivere spiseforstyrrelsen. Flere finder også finder inspiration på Instagram, hvor brugere poster billeder af tynde arme og ben og torsoer med tydelige hofte- og ribbensmarkeringer.

LÆS OGSÅ: Sofias undertøjsbillede gik viralt: "Du er guld værd, lige meget hvad du vejer"

Medierne bør tage ansvar

23-årige Laura Frederiksen har selv haft anoreksi, og hun brugte flittigt Instagram, mens sygdommen udviklede sig, fortæller hun:

– Det var det første, jeg gjorde, når jeg stod op om morgenen, og det sidste jeg gjorde om aftenen: At kigge på tynde piger på Instagram. Jeg brugte hashtagget #anoreksi, hvor man kunne finde mange billeder af meget tynde, skeletlignende piger. Der var også piger, som hjalp én med at tabe sig, og piger, som lagde billeder op, hvor de for eksempel skrev, at hvis de fik et eller andet antal likes, ville de sulte sig selv hele næste dag. Jeg blev enormt inspireret af det, siger hun.

LÆS OGSÅ: Fra anoreksi til bulimi: Julia tog 40 kg på i løbet af et halvt år

I dag er hun ikke i tvivl om, at de sociale medier har været med til at skubbe hende længere ud i spiseforstyrrelsen:

– Jeg blev jo meget begejstret over, at jeg endelig fandt et sted, hvor de forstod mig. Det bekræftede mig i, at det var sådan, man burde være; tynd og smuk, og at det var folk omkring mig, der var skøre, når de ikke forstod det. For mig var det en glæde at se, og derfor gjorde jeg det også hver eneste dag.

Hun mener generelt, at medierne og brugerne på de sociale medier bør tage mere ansvar og tænke mere over, hvordan de påvirker unge mennesker, som færdes på nettet, med det indhold de lægger ud:

– Jeg følte selv et stort pres udefra i forhold til mit udseende. Når man er teenager, er man meget usikker og derfor også meget påvirkelig. Så når man ser flotte bikinibilleder på Instagram og læser i bladene om, hvordan man skal se ud, og hvad man skal spise for at få den perfekte krop og blive lykkelig, så bukker man meget let under for det. Så er det palæokur, så skal alle være glutenallergikere – der er så mange ting, og man bliver konfronteret med det konstant. Du ser folk, der er sygeligt besatte af sundhed overalt, det er nærmest blevet "normalt". Og hvis du er usikker på dig selv, så virker det at forsøge at leve op til alle de her ting, som en nem vej til at få noget af den anerkendelse, du føler, at du har manglet, siger hun.

Rapporten om undersøgelsen fra Videnscenter om Spiseforstyrrelser og Selvskade kan læses i sin fulde længde her. 

LÆS OGSÅ: To unge mænd sagde, at Julie ikke burde have bikini på. Her er hendes svar

LÆS OGSÅ: Der er stadig kun ét kropsideal, der dominerer i modebranchen - hvorfor?

LÆS OGSÅ: Ekspert: Vi bliver syge af at spejle os i modebranchens idealer