Finland og New Zealand sexistisk spørgsmål pressekonference

Hendes ansigt siger ALT, da reporter stiller sit spørgsmål – nu går Jacinda Arderns svar verden rundt

Da en journalist stillede et sexistisk spørgsmål om deres køn og alder, var regeringslederne fra Finland og New Zealand ikke i tvivl om deres svar.

Hvorfor vælger to landes statsoverhoveder at mødes med hinanden?

Som udgangspunkt kan spørgsmålet være relevant at stille, men alligevel vækker netop dét spørgsmål – og ikke mindst svaret på det – lige nu opsigt verden over, efter New Zealands premierminister Jacinda Ardern og hendes finske kollega, Sanna Marin, holdt et fælles pressemøde onsdag i Auckland.

For journalisten, der havde taget ordet, valgte at tilføje en del mere til sit såkaldte spørgsmål. Han ville nemlig gerne vide, om de to statsledere holdt møde, fordi de begge er unge, kvindelige ledere.

new zealand og finland statsminister.jpg

"Mange mennesker vil undre sig over, om I to mødes, bare fordi I nogenlunde på samme alder og, du ved, har en masse fælles ting der," lød det undervejs fra journalisten i en form for spørgsmål.

I en video delt af medier, som CNN, The Guardian og Vice, er det tydeligt at se, at New Zealands Jacinda Ardern er dybt forundret over journalistens fokus på, om køn og alder var årsagen til, at den finske statsminister havde sit første officielle statsbesøg i landet.

Hun er da også prompte i sit svar til journalisten.

"Jeg spekulerer på, om nogen nogensinde har spurgt Barack Obama og John Key, om de mødtes, fordi de var i samme alder," sagde hun med henvisning til den tidligere præsident i USA og premierminister i New Zealand.

”Vi har selvfølgelig en højere andel af mænd i politik, det er virkeligheden. Fordi to kvinder mødes, er det ikke kun på grund af deres køn,” fortsatte hun.

Den finske statsleder var heller i tvivl om sit svar.

"Vi mødes, fordi vi er premierministre," understregede Sanna Marin.

Ikke første gang

De to ledere forklarede ligeledes, at de i forbindelse med deres møde har haft fokus på at styrke båndet mellem de to lande, skabe bedre handelsmuligheder og at tackle klimakrisen.

"Vores lande er på linje i flere vigtige spørgsmål. Vi deler et stærkt engagement i demokratiske værdier, som grundlag for åbne, tolerante, modstandsdygtige, lige samfund og til multilateralisme og en regelbaseret orden, der har understøttet global fred og velstand siden 1945," forklarede Jacinda Ardern.

Det er ikke første gang, at de to regeringsleders alder og køn er i fokus.

Jacinda Ardern har flere gange fremhævet det, når journalister stillede hende sexistiske spørgsmål, og en undersøgelse fra sidste år viste, at Sanna Marin er den finske politiker, der modtager mest kønnet had og chikane på nettet. Hun modtog i den undersøgte periode på fire måneder over 8.300 hadbeskeder med ord som ”hore”, ”pigeregering”, ”læbestiftregering”, ”strømpebukseregering” og ”tampax team”

Også i august i år udløste en privat video af Sanna Marin, der dansede til en fest, diskussioner om, hvorvidt den dengang 36-årige statsminister måtte vride sig i den slags dans.

Det fik ugebladet ALT for damerne til i en sympati-aktion at samle deres private ”danse-klip” i en video, som blev omtalt på nyhedssites i hele Europa og gik viralt på sociale medier under hashtagget #SolidaritywithSanna.

Se videoen fra Jacinda Ardern og Sanna Marins pressekonference herunder: