Derfor læser vi om andres hverdag
Hvorfor er det lige, at dine tanker om (og billeder af) et helt almindeligt hverdagsliv med børn, indkøb og madlavning er interessante for dig at dele med verden – og for andre følge med i? Vi undersøger fænomenet hverdagsblogs.
Kære dagbog. Engang var ordene begyndelsen på en ny knitrende side om dagens små og store øjeblikke, og de fandtes i en notesbog nederst i skuffen. I dag findes de personlige hverdagsfortællinger på internettet, og alle kan læse med. Siden midten af 00’erne er antallet af personlige weblogs steget, og mange af bloggerne er kvinder, der skriver i kategorier som ”livets gang”, ”hverdagen” og ”familieliv”. På de populære hverdagsblogs dyrker man dagligdagens skønhed: En frisk buket tulipaner, et nybagt brød eller skønne børn, men der er også frustrationer, kedsomhed og livet, som det udspiller sig i Netto, S-toget eller telefonkøen.
– De personlige dagbogsblogs er blevet et frirum for mange kvinder. Her er det i orden at dvæle ved og reflektere over det nære liv med job, familie og hjemmesysler. Ved at dele dagligdagens glæder med andre – også vildt fremmede mennesker, forstærker man sin egen glæde, og det føles lidt nemmere at komme igennem en svær dag, når man har skrevet om den og fået en opmuntrende kommentar, forklarer livsstilsekspert Anne Glad.
Med publikum i tankerne
Ifølge Lisbeth Klastrup fra IT-Universitetet, der forsker i blogs, er der tre typer af hverdagsbloggere: De der bruger dagbogen som et personligt projekt, hvor de bearbejder oplevelser i deres liv. Forfatterspirer, der drømmer om at blive læst af andre, og den store gruppe, der skriver, fordi de vil anerkendes og inspireres af andre i samme livssituation som dem selv.
– Fælles for bloggerne er, at de skriver med et publikum i tankerne, og i modsætning til den traditionelle dagbog skriver de for at få en dialog i gang. Man vil gerne ses og bekræftes af andre i samme livssituation. Hvad enten man lever et liv som travl småbørnsmor, er i gang med en slankekur eller går igennem en skilsmisse.
Netop andres anerkendelse spiller en væsentlig rolle, når vi vælger at lægge vores liv ud på internettet, forklarer sociolog Bitten Tordrup, der har skrevet speciale om kvinders personlige weblogs.
– Derfor bliver emnet også ofte valgt ud fra, hvilke sider af sig selv, bloggeren gerne vil anerkendes for eller måske have bearbejdet. Selvom man deler sin hverdag på bloggen, er det jo langtfra alle elementer af dagligdagen, der rent faktisk kommer frem i lyset. Der er en tendens til at udvælge, hvad man gerne vil dele med omverdenen, og bloggeren gør sig mange overvejelser om, hvad der skal med, fortæller hun.
LÆS OGSÅ: Var der et liv før Facebook?
Jeg blogger – ergo er jeg
På bloggen kan man fremhæve de kreative, humoristiske eller optimistiske sider af ens personlighed, som ellers har det med at forsvinde i en hverdag med girokort, sure chefer og vasketøjsbunker. At blogge er at skabe sig en identitet, fastslår eksperterne, og den identitet bliver bekræftet, når andre kommenterer på ens indlæg.
I dag kan vi dele vores hverdag med andre på Facebook og Twitter, men de populære online-dagbøger har en særlig form, forklarer Anne Glad.
– Her er der ingen distance eller smarte ironiske kommentarer. Her må man gerne være banal og ærlig, og der er plads til at rose og opmuntre hinanden. Det er en tryg verden, hvor man kan udveksle tanker, og det giver en fornemmelse af nærvær og sammenhold.
En bedstemor-substitut
I udlandet er der flere eksempler på, at ganske almindelige kvinders online dagbøger er blevet så populære, at de kan leve udelukkende af at blogge, og herhjemme har flere hverdags-blogs tusindvis af faste ”followers”. Men hvorfor gider vi læse med om andres alt andet end glamourøse liv?
– I dag er der høje krav til kvinder om at leve et perfekt liv på alle fronter, men når det kommer til stykket, er det jo de færreste, som i virkeligheden magter det. Derfor kan det være rart at læse, at andre lever et lige så uperfekt liv som en selv, siger Lisbeth Klastrup fra IT-Universitet.
Men det handler ikke kun om at føle sig normal, vurderer livsstilsekspert Anne Glad. Blogindlæggene er også en guldgrube af håndarbejds- og madopskrifter, husmorråd, havetips og viden om børneopdragelse.
– De er en form for bedstemorsubstitut, hvor man kan lære nogle af de gamle dyder og hente den erfaring, som er gået tabt, fordi vores mødre har haft travlt på arbejdsmarkedet, påpeger hun.
LÆS OGSÅ: Sådan får du en succesfuld blog