Hun er den yngste milliardær i verden – og så er hun Dronningen af Dating
31-årige Whitney Wolfe Herd var først med til at stifte datingappen Tinder. To år senere startede hun datingappen Bumble, der nu har gjort hende til verdens yngste, selvgjorte, kvindelige milliardær.
Man foranlediges næsten til at kalde hende Dronningen af Dating.
Den 31-årige amerikanske iværksætter Whitney Wolfe Herd var med til at stifte den verdensomspændende datingapp Tinder som kun 23-årig, og i en alder af 25 år grundlagde hun datingappen Bumble, der i dag har en værdi af 14 milliarder dollars.
Det gør hende til intet mindre end verdens yngste, selvgjorte, kvindelige milliardær. Hun optræder i år på Forbes’ Liste over verdens rigeste 2.755 personer og er blandt de flere og flere kvindelige iværksættere, der tager terræn i en ellers mandsdomineret tech-verden.
Whitney Wolfe Herd har med andre ord gjort det rigtig godt. Men vejen dertil har ikke været smertefri.
Da hun i 2014 tog afsked med Tinder, kom det ovenpå en sag om seksuel chikane.
Det var hendes chef – og kæreste – der udsatte hende for chikanen. Hun blev smidt ud af virksomheden og lagde sag an imod dem. Det endte med et forlig, men for den unge iværksætter fulgte en tid med beskyldninger og ubehagelige beskeder på sociale medier og flere grove og personlige artikler om hende, fortalte hun i et interview med Elevate SIX i 2019.
Hun endte med at få en depression. Men i forbindelse med børsnoteringen af hendes virksomhed Bumble i februar i år, sagde Whitney Wolfe Herd til amerikanske TIME:
”Jeg behøver ikke længere at retfærdiggøre mig selv. Jeg er f*cking færdig med det.”
Skabe et ”safe space” for kvinder
I dag mener Whitney Wolfe Herd, at hun har kunnet bruge sine egne oplevelser og egen historie til at skabe Bumble.
For selvom hun gerne havde været den seksuelle chikane og det misogyne miljø i tech-branchen foruden, så er det samtidig det, der gør Bumble til Bumble:
Datingappen er nemlig lavet på kvindens præmisser. Kun hun kan sende den første besked, når man matcher på platformen.
I en online datingverden, hvor kvinder – og særligt minoritetskvinder – udsættes for mobning og chikane, er det nemlig Bumbles – og Whitney Wolfe Herd – fineste opgave at skabe et ”safe space” for digital romance, sagde hun til TIME:
”Ærligt talt, min ambition kommer fra et voldeligt forhold,” forklarede hun og refererede til det voldelige parforhold, hun var i som teenager.
”Jeg har aldrig haft et sundt forhold til en mand, indtil jeg skabte den (app, red.). Jeg konstruerede et økosystem med sunde, mandlige forhold i mit liv.”
Flere kvindelige iværksættere
I dag ligger Bumble nummer to i USA over de mest populære datingapps.
Og selvom Whitney Wolfe Herd har udtalt, at hun ikke havde forestillet sig, at hun skulle blive iværksætter og forretningskvinde, har hun, siden hun var helt ung, været en eftertragtet forretningskvinde.
Da hun var 22 år, blev hun hyret til at arbejde med startupvirksomheder i Los Angeles. Her blev hun sat til at arbejde på et ”mindre” projekt. Det projekt er i dag bedre kendt som milliard-virksomheden Tinder, hvis navn Whitney Wolfe Herd fandt på – og som millioner mennesker verden over siden har fundet kærligheden gennem via swipes.
Da hun siden blev smidt ud af Tinder, kontaktede den russiske millardær Andrey Andreev hende, fordi han gerne ville lave en app med hende.
For Whitney Wolfe Herd er det vigtigt, at hun med sin virksomhed Bumble kan være med til at ændre de måder, vi dater på. Hun vil skabe et miljø, hvor ”kvinden er i kontrol”.
Og forhåbentlig vil flere kvinder følge i hendes fodspor og blive iværksætter:
”Forhåbentlig vil det i fremtiden ikke være en usædvanlig overskrift i nyhederne. Forhåbentlig bliver det i stedet normen,” lød det fra iværksætteren i december i et interview med mediet Bloomberg.