Yvette og Søren Espersen

I 43 år har Yvette og Søren holdt sammen. De prøver at leve efter en engelsk leveregel

Mange kan huske de kampagnereklamer, Yvette lavede for Dansk Folkeparti, men de færreste kender kvinden bag. Yvette flyttede fra England til Danmark efter at have mødt sin store kærlighed, Søren Espersen. På et tidspunkt måtte hun sætte tempoet ned, og i dag nyder hun livet og laver billeder ud af folks kæreste eje.

De færreste kender noget til den kreative og energiske Yvette, hvorimod mange vil kunne genkende de reklamer, hun har stået for.

Yvette var nemlig kvinden bag 15 års til tider omdiskuterede reklamer for Dansk Folkeparti, som hun var kampagnechef for frem til 2020. Blandt andet var det Yvette, der på opfordring ”saksede” en golden retriever ind på billedet af en familie og oplevede, at hendes arbejde blev kaldt amatøragtigt.

"Jeg synes, jeg har været god til at visualisere, altså sige tingene med billeder. Og jeg synes, jeg har været med til at lave mange gode kampagner. Så når jeg tænker på alt det, jeg har lavet i 15 år, er jeg fuldstændig ligeglad med den ene reklame.

Dét har ikke ramt mig. Når reklamerne blev kritiseret, fik de jo masser af omtale, og i sidste ende er det jo netop omtalen, som er pengene værd," siger Yvette med et smil.

Hun kommer os glad i møde på gårdspladsen på den idylliske Rødegaarden på Sydsjælland og viser os rundt i haven og i hele huset, som har plads til, at alle fem børn samt svigerbørn og børnebørn kan komme på én gang.

67-årige Yvette er gift med folketingsmedlem, Søren Espersen. Hun har været ved hans side siden 1980 og fulgtes også med ham fra Dansk Folkeparti over til Danmarksdemokraterne i 2022. Yvette og Søren har børnene Anders og Ditte fra Sørens første ægteskab og derudover Robin, Peter og Susie med efternavnet Jessen. Sidstnævnte sidder i Folketinget ligesom sin far.

Da parret i 1980 mødtes på en bar på Gibraltar, var Yvette på ferie, mens Søren Espersen var på arbejde. Engelske Yvette boede syd for London og havde fokus på karrieren. Søren var journaliststuderende og midt i en skilsmisse.

"Da jeg mødte Søren, var det, som om jeg havde kendt ham hele mit liv. Det var mærkeligt, jeg kan ikke forklare det. Vi både græd og grinede i de seks dage, vi var sammen. Derefter kunne det ikke gå anderledes," fortæller Yvette, der var 24 år dengang.

Der gik dog nogle måneder, før parret sås igen.

"Man ringede ikke sådan til hinanden dengang, det var for dyrt. Man skrev brev, og jeg har stadig alle brevene."

Efter et besøg hos Søren og bare tre uger sammen solgte Yvette næsten alle sine ting og flyttede til Danmark.

"Jeg sagde til min mor: ”Hvis det ikke fungerer, kommer jeg bare hjem igen.” Jeg kunne ikke rigtig se problemet," smiler hun.

En vigtig partner

I 43 år har Yvette nu holdt sammen med sin danske mand i med- og modgang. Parret prøver at leve efter Yvettes engelske leveregel: ”Living the best life”.

"Det vil sige, at man skal være glad for det, man har og undlade at stræbe efter det, man ikke har, for dét er ødelæggende. Vi har begge to stor glæde af at se skønheden – og ikke nødvendigvis statussen eller værdien – i ting. Og vi påskønner altid fuglenes sang mere end en ny bil."

Yvette føler, at hun har været vigtig for Søren i forhold til hans politiske liv med alt, hvad det indebærer.

"Jeg vil sige, at det er et partnerskab. Jeg tror, de fleste mænd eller kvinder især i politik er meget stærkere, hvis de får støtte hjemmefra. Og jeg tror, at en ægtefælle spiller en større rolle for politikere, end de fleste er klar over."

Yvette har for eksempel rådet sin mand til at ændre formuleringer, før han sendte dem ud på de sociale medier.

Yvette var i mange år selvstændig reklamekonsulent og en overgang byrådsmedlem i Vordingborg. I 2014 fik hun konstateret Chrons, som er en kronisk mavesygdom, og sygehus-lægen sagde, at hun skulle skære to tredjedele af sine aktiviteter væk.

"Jeg havde haft for meget at lave i mange år, så jeg var nødt til at vælge noget fra, fortæller hun."

Genbrugskunst

1. maj i år nød Yvette at gå på pension med tid til at være i sit værksted, hvor farver, stofrester, servietter, perler, glimmer og genbrugsting danner en hyggelig pærevælling omkring hende. Hun har fundet på at bruge folks kæreste eje i personlige billeder, og hun kalder det Galleri Yvette Genbrugskunst.

"Der er så mange ting, vi har gemt væk i skuffer, som har en betydning. For eksempel kan gamle smykker bruges til at lave et billede, og så får tingene nyt liv. Det elsker jeg."

Hele Espersen-parrets hus er faktisk fuld af ting, der har fået nyt liv.

"Vi bor i et loppemarked," griner Yvette, der elsker at indrette med sjove genbrugsting.

Udenfor i den store have har hun og manden ladet et stort område stå som et urørt buskads. Det er ”vildt med vilje” blandt andet af hensyn til nattergalen, som de glæder sig over at få besøg af. Søren slår græsset, mens Yvette er den, der maler huset ude og inde og også gerne pudser murværket og reparerer soklen.

Gemalen glæder sig altid til at komme hjem, siger han, og Yvette glæder sig altid til at få ham hjem fra Christiansborg. Der er som regel sket lidt af hvert imellem hænderne på hende siden sidst.

"Min enæggede tvillingesøster i England ringede forleden og snakkede om, hvad vi skal lave for vores mænd, der begge fylder 70 i år. Vi har altid gang i mange ting. Og så spurgte hun: ”Hvornår tror du, det begynder at tage lidt af med al vores energi?”"