Alvin Svendsen

13-årige Alvin sælger mad efter skoletid: Det startede med far og YouTube

I Hillerød har en ung iværksætter skabt en lille kulinarisk succes. 13-årige Alvin er vild med at lave mad, og hver torsdag tilbyder han sine følgere på Facebook et lækkert, hjemmelavet måltid, som han selv bringer ud på sin elcykel.

En stak håndskårne fritter ligger i isvand i en balje, og ved siden af ligger rødløg, peberfrugter, krydderier og spiselige blomster linet op klar til at blive en del af en dejlig græsk middag.

Vi er i et køkken i et helt almindeligt hjem i Hillerød, og det er her, 13-årige Alvin Svendsen hver torsdag fremtryller en lækker ret, som han kører ud med til de af sine følgere på Facebook, som har bestilt dagens ret af den unge kok. På Facebook kalder han sig Ølvins mad, fordi Ølvin er hans kælenavn.

"Vi er en meget madglad familie, og jeg har altid godt kunnet lide at se det, jeg kalder kød-videoer," fortæller Alvin, mens han piller løg og skærer dem, som en rigtig professionel kok ville gøre.

"Det er videoer på YouTube, hvor man kan se, hvor forskellige slags kød kommer fra, og hvordan man bedst tilbereder det."

Allerede for tre-fire år siden da Alvin blot var ni-ti år, kunne han lave bøffer og spaghetti med kødsovs til hele sin familie, som også består af hans mor, far og storebror. Det havde han nemlig lært af sin far.

"Min far og jeg gik altid i køkkenet sammen, da jeg var lille, og det var min faster, som lærte mig at grille," siger Alvin og kigger ud i haven, hvor familiens grill står og varmer op til, at der skal et par lammekoteletter på om lidt og spille hovedrollen i den græske middagsret.

Alvins farmor og farfar har en bondegård med køkkenhave, og i Alvins barndom var der dyr på gården, og som Alvin selv siger i dag, så han altid en bøf, når andre så en nuttet ko på marken. 

"Men det var på den måde, jeg lærte om hvor vores mad kommer fra," siger han.

Tro på egne ideer

Sidste år fandt Alvin på, at han ville begynde at sælge sin "dagens ret" hver torsdag. Madvarerne får han fra to supermarkeder i Hillerød, Meny og Rema 1000, som han har aftalt med, at han hver onsdag må hente datovarer, som er tæt på udløbsdato, men stadig sagtens kan bruges.

"På grund af regler må jeg ikke få kød og mælkeprodukter, så det køber jeg selv på tilbud. Men jeg får som regel frugt og grøntsager, som er få timer over holdbarheden, og det er da ærgerligt, hvis det bare ryger i en skraldespand," siger Alvin og kigger på de fine grøntsager, som han i denne uge har fået af sine samarbejdspartnere, og som om lidt bliver til en af hans yndlingsspiser: lammekoteletter med sprøde fritter, tzatziki og græsk salat.

Til at hjælpe sig med at blive klar har han sin klassekammerat, Christoffer, som plejer at komme forbi om torsdagen. Han tager gerne opvasken og snitter salat, mens Alvin står for de varme retter.

"Jeg går som regel i gang med at lave mad torsdag efter skole, men jeg kan også lave lidt af det allerede onsdag aften, for en rødkål har for eksempel godt af at stå og trække lidt," siger den allerede erfarne kok, som især elsker traditionel dansk mad.

"Sidste torsdag lavede jeg for eksempel svinemørbrad med champignonsovs og hasselbackkartofler," siger Alvin. 

"Opskrifterne finder jeg online, og jeg kigger også lidt i for eksempel Valdemarsros kogebøger, men efterhånden som man får erfaring, begynder man også at tro mere på sine egne ideer. Mange af de retter, jeg laver om torsdagen, har jeg ikke prøvet at lave før, så jeg finder bare på det hen ad vejen, og det kan jeg, fordi jeg kender smagene i forvejen."

"Og så er der altid en salat til," siger han og peger hen på Christoffer, som er i fuld gang med opvasken, men også skal i gang med den græske salat i dag.

De går begge meget op i hygiejne, for der skulle nødig være nogen af Alvins kunder eller familiemedlemmer, som fik ondt i maven, og derfor bruger Alvin også ofte engangshandsker, når han er i køkkenet.

Revet væk

Hver gang Alvin disker op med dagens ret på Facebook, bliver de som regel revet væk af hans Facebookfølgere, som gerne betaler mellem 55 og 75 kroner for at få leveret Alvins mad til døren.

Alvin har selv investeret i en el-cykel, og så har han skaffet sig en termorygsæk, som han har spraymalet med sit logo, så han kan levere de fem kuverter hver torsdag i Hillerød og omegn. De fleste af hans kunder er enten travle børnefamilier eller pensionister, som synes, det er skønt at få den unge madentusiasts værker leveret til døren.

Men ikke nok med det, så er hans begejstring for mad så stor, at han ønsker sig avanceret køkkenudstyr i julegave og helst vil på gastro-rejser, når familien Svendsen skal på ferie. 

"Her til jul fik jeg for eksempel en riskoger, for det er så meget nemmere at bruge end en gryde, og jeg ønsker mig også en gasbrænder, der kan flambere mad," siger Alvin.

Fremtiden peger da også i en meget bestemt retning, for Alvin har allerede været i praktik hos Meny-slagteren i Hillerød, og han har en aftale om at skulle i endnu en praktik på en gourmetrestaurant i København. 

"Jeg har også prøvet at være på sådan nogle børnemadlavningskurser, men dem er jeg lidt for god til," siger Alvin og går i gang med at grille lammekoteletterne på grillen, mens fritterne langsomt bliver gyldne i ovnen.

"Jeg vil hellere i praktik et rigtigt sted, for jeg skal helt sikkert være noget i denne her branche. Det skal være noget med mad, selv om jeg ikke er helt sikker på, om det skal være slagter, kok eller catering, men jeg kunne godt tænke mig at skabe mit eget. Jeg har altid drømt om at blive iværksætter."