2. måned - Giv baby mere plads
Jeres barn begynder at have brug for lidt mere plads at bevæge sig på. En madras på gulvet eller eventuelt en kravlegård er god allerede nu, selv om der er lang tid, til baby begynder at kravle. Kravlegården giver mulighed for at hænge forskellige ting op over barnets hoved. Forsøg at finde genstande i forskellige former, farver og materialer.
UGE 5:
Trivsel: Mange forældre spekulerer over, om barnet nu tager nok på i vægt, og på, hvordan man kan se, om det trives, som det skal. Det vigtigste er, at jeres barn virker tilfreds, og at vægten øges jævnt over en længere periode. Jeres barn har det godt, hvis det tisser og har afføring, sover godt, er opmærksomt, når det er vågent og er begyndt at øge fedtlaget på arme og ben. I skal hellere kigge på jeres eget barn end sammenligne med andre børn. Det er meget forskelligt, hvor hurtigt babyer tager på, men de fleste børn har ved seksmånedersalderen fordoblet deres fødselsvægt.
Lægebesøg: Det er ved at være tid til jeres barns fem-ugers-undersøgelse hos lægen.
UGE 6:
Læg baby på maven: Jo ældre jeres barn bliver, jo længere tid ad gangen kan det klare at ligge på maven, og det er en sund modvægt til de mange timer på ryggen. Start med at lægge barnet på maven, mens det er frisk. Prøv at stille legetøj foran det, så det får lyst til at løfte hovedet og kigge. I kan også selv lægge jer på maven foran jeres barn, tale og smile, så I opmuntrer det til at kigge på jer. Reagér altid, når baby bliver træt eller irriteret over at ligge på maven.
Kravlegården: En kravlegård er ikke en nødvendighed, men den kan være vældig praktisk, når I har behov for ganske kort at gå i køkkenet, på toilettet eller lignende. Hæng gerne nogle ting i flotte farver op over den, så jeres barn har noget spændende at kigge på. Vælg kun en model, hvor tremmeafstanden er mellem 4,5 og 6 centimeter, hvor kanten er mindst 60 centimeter høj med bunden i laveste position, og hvor der ikke er skarpe kanter eller steder, små fingre kan komme i klemme.
UGE 7:
Babysvømning: Barnet oplever en stor bevægelsesfrihed ved at bevæge sig i vand. Hvis I har en svømmehal i nærheden, kan I undersøge mulighederne for at gå til babysvømning. Ellers spørg jeres sundhedsplejerske, hvilke muligheder der er i området.
Spædbørn kan typisk starte på svømning, når de er seks-ti uger gamle. Det kommer primært an på, om de har fedt nok på kroppen til at holde varmen. Find et sted, hvor der er et babybassin med 32-34 grader varmt vand og en instruktør til at hjælpe jer i gang. Det er en god idé at øve sig lidt hjemmefra ved for eksempel at tage karbad sammen med jeres barn og prøve at give det lidt vand i hovedet. En tempereret bruser kan også være fin til at forberede barnet på babysvømningen.
Variér sove- og liggestillinger: Spædbørn skal som nævnt under uge 1 altid sove på ryggen. Vær stadig opmærksom på, at jeres barn ikke altid må sove med hovedet i samme position. Omkring puslebordet kan I også flytte rundt på udsmykningen, så barnet kigger i forskellige retninger.
Nul sol: Små børn skal ikke være i solen. Barnevognen giver god skygge, men husk at solen flytter sig. Husk også, at der godt kan være køligt i skyggen. Hvis jeres barn er nødt til at komme lidt ud i solen, så giv det let og lyst tøj på samt en solhat. Undgå så vidt muligt at bruge solcreme – ellers en creme med høj solfaktor og kun de allermest nødvendige steder, hvor tøjet ikke dækker, som for eksempel hænder, fødder og kinder. Alle solcremer indeholder giftige stoffer, som optages gennem huden, og som små børns lever har svært ved at nedbryde.
Fald: Lad ikke jeres barn ligge alene på en sofa. Det risikerer at falde ned, når det spjætter eller laver kravlebevægelser.
UGE 8:
Skråstol: Jeres barn er nu stærkt nok til at sidde i en skråstol i 10-20 minutter ad gangen.
Det kan være praktisk at baby sidder i sin skråstol, når I for eksempel vil ordne vasketøj, lave mad eller vaske op. I har hyggelig kontakt med jeres barn, og det kan samtidig være vældigt stimulerende for barnet at betragte jer i aktivitet. I kan også hænge lidt legetøj op foran stolen, som barnet kan kigge på og røre ved. For de børn, som gylper meget, kan det at sidde i en skråstol hjælpe, fordi maden får lov at synke stille og roligt ned.
Hovedet: Støt gradvist hovedet mindre, når I holder jeres barn. I skal selvfølgelig ikke lade det dingle, men lad barnet selv holde hovedet, så meget det kan. Det styrker halsmusklerne. Det varer tre-fire måneder endnu, før barnet kan bære hovedet helt selv.
Tal til jeres barn: Det er vigtigt, at I taler meget til jeres barn. Det stimulerer barnets sproglige og sociale udvikling. Hvis I ikke kan finde på noget at sige, kan I for eksempel gennemgå dagens begivenheder eller fortælle, hvad I laver lige nu.
Giftfrit legetøj: Snart begynder jeres barn at kunne holde fast på små
genstande og (med besvær) føre dem op til munden. I skal sikre jer, at jeres barns legetøj er giftfrit. Selv om det er flere år siden, at der blev lovgivet mod gift i legetøj, er der for eksempel fortsat problemer med brug af giftige blødgørere i plastik. I får og arver sikkert også legetøj fra venner og familie. For en sikkerheds skyld bør I undgå at give jeres barn bløde plastprodukter, som I ikke er sikre på er i orden. Også selv om gaven er velment.
Vask tøjdyr: Hvis muligt, er det en god idé at vaske tøjdyr, før du giver dem til dit barn. Tøjdyr kan indeholde kemikalier, der kan være problematiske. Det er i øvrigt sjældent, at spædbarnet interesserer sig for tøjdyr.
Babykalenderen 9. udgave 2015 giver dig løbende den viden, du som nybagt forælder har brug for det første år med din baby. Du får fakta, inspiration, barnets bog, dagbog, scrapbog, kalender og meget mere – alt samlet i én bog.