Hjælp til ulvetimen

Afskaf ulvetimen!

Jo mere vi tænker på den, sukker over den og frygter den, jo mere kommer den også til at fylde i vores liv, siger familieterapeut Vibeke Dalum.

Faktaboks

Børn kan godt lide at gøre tingene på den samme måde hver aften. Det giver tryghed.

Nogle familier vælger at afslutte dagen med at give barnet et bad. Ofte vil det ikke være af hygiejniske grunde, men fordi det er en hyggelig måde at være sammen som familie på.

En godnatbog i sofaen eller sengen eller et par sange er også gode tilbagevendende ritualer.

Ritualer har det med at udvide sig. Pludselig kan de føles alt for tidskrævende, og så er det bare med at få lavet nogle nye ritualer eller barberet noget af de gamle. De små vil måske protestere lidt i starten, men kan godt rumme det.

Faktaboks

Skal jeg sove, eller skal jeg lege?” Nogle børn bliver forvirrede ved sovetid, fordi mor og far ikke sender klare signaler.

Igen spiller den dårlige samvittighed ind. Egentlig vil mor og far gerne have ro i huset til lidt voksentid. Men samtidig vil de gerne have bekræftelse fra barnet i, at det er okay. Derfor ”hænger de voksne i kontakten” og kan ikke rigtigt finde ud af at slippe barnet og få det i seng. Gør op med dig selv, hvad du gerne vil have, der skal ske nu. Og så stå ved det.

Væk med den. Pist verschwunden. Den eksisterer ikke mere! Det er ulvetimen, vi taler om. Tiden efter vi er kommet trætte hjem fra arbejde og institution og render rundt med en eller flere hylende ”ulve” om benene på os, mens vi febrilsk forsøger at lave pasta med kødsovs eller få sat lidt skik på huset.

„Jeg kunne rigtig godt tænke mig, at ulvetimen forsvandt. For det bliver sådan en selvforstærkende profeti. Når vi går på arbejdet og sukker over, at lige om lidt skal vi hjem, og så starter ulvetimen, så bliver det også sådan derhjemme med hylen og skrigen og møgsultne børn,” siger familieterapeut Vibeke Dalum.

Men hvad skal vi så gøre i stedet? For børnene holder vel ikke op med at være trætte og sultne, fordi vi stopper med at kalde det for ulvetime?

„Vi skal prøve at kigge på vores egne og børnenes behov. Det er jo logik, at vi er trætte, og at det kører rundt i hovedet på os. Så vi har brug for en lille omstillingsperiode, når vi er kommet hjem. Både børn og voksne.”

Tid til at lande

Vibeke Dalum foreslår, at vi får ro på og sætter os med en kop the og lader børnene gå lidt rundt om sig selv, mens alle ”lander” derhjemme.

„Mange synes, at de skal i gang med en hel masse, så snart de er kommet inden for døren. De voksne går straks i gang med at lave mad eller drøner hen i vasketøjskurven og spørger samtidig børnene: „Hvad vil du lege?””.

Nogle forældre vil også arrangere alt muligt, for nu skal de rigtig kompensere for alle de timer, de ikke har været sammen med deres barn, siger Vibeke Dalum.

„Stik i stedet børnene et stykke knækbrød, smæk benene op i sofaen og sid så bare lige så stille og snak eller hyg med dit barn. Eller læs en avis, hvis det er det, du har behov for. Det handler om at beslutte sig for, at eftermiddagsstunden ikke behøver at være en dum ulvetime.”

Prioritering!

Vi forældre har det også med at gøre det lidt vanskeligt for os selv af og til, synes familieterapeuten. Vi vil for eksempel helst ikke have, at børnene spiser sig mætte, lige inden de skal til at spise aftensmad.

„Børnene skal være sultne, når vi synes det. Men det er faktisk en kompetence at kunne mærke sult. Hvis dine børn klager over, at de er supersultne, så er det fordi, de er dygtige til at mærke deres egne behov,” fortæller Vibeke Dalum og siger, at det er her, en lille snack som knækbrød eller en gulerod kommer til sin ret.

For nogle familier kan det virke uoverskueligt at finde 20 minutter om eftermiddagen til bare at sidde og lave ingenting. For hvor skal man tage de ekstra minutter fra?

„Alle bør kunne finde 20 minutter i deres dagsprogram til at få ro på. Det handler simpelthen om prioritering,” fastslår Vibeke Dalum.

Guide til den konfliktfri ulvetime:

En hyggelig tur hjem fra institutionen.

  • I kan f.eks. trække cyklen hjem og snakke stille og roligt undervejs, i stedet for at ræse af sted for at komme hurtigst muligt hjem.

  • Køb stort ind til en uge af gangen, så I ikke behøver at skulle i Netto på vej hjem fra vuggestuen eller børnehaven.

Sørg for at lande derhjemme.

  • Sæt jer med en kop the og tag lige et pusterum, inden I går videre med det næste i programmet.

  • Giv dit barn lidt at spise, så du fjerner den værste sult.

I gang med det praktiske.

  • Noget kan du godt udskyde til efter puttetid. F.eks. at lægge tøj sammen eller stryge skjorter.

  • Hvis både mor og far er hjemme, kan den ene hellige sig barnet 100 procent i en god leg, mens den anden kan gå i gang med aftensmaden.

  • Er du alene hjemme, er det en god idé at involvere dit barn i de ting, du skal i gang med.

  • Dit barn kan godt hjælpe med at putte vasketøj i vaskemaskinen eller hjælpe med at vaske grøntsagerne.

  • Tag et legekøkken med ud i jeres køkken, så dit barn kan lege, at det laver mad ligesom de voksne.

  • Måske kan du have forberedt en del af maden aftenen forinden, så madlavningen ikke kommer til at fylde hele eftermiddagen indtil spisetid.

Guide til den gode aften:Tid til at være sammen.

  • Tiden efter aftensmaden og før selve putningen er oplagt til bare at være sammen med familien.

  • Sæt jer i sofaen og snak lidt, eller læs i en bog hver især eller sammen.

  • Nogle har fjernsynet tændt i baggrunden. Læg mærke til, om børnene bliver for optagede af det, eller det bringer for meget uro og støj med sig. I så fald sluk!

Tid til at geare ned.

  • Selv om far måske ikke har tumlet med de små hele dagen, så er lige før sengetid ikke det bedste tidspunkt at gøre det på. Hvis adrenalinet pumper rundt i kroppen, er der nemlig ingen, der kan falde i søvn.

  • Nogle familier slutter dagen af med en frugtskål eller en portion havregryn. Prøv at se på dit barn. Bliver barnet speedet af frugtsukkeret, så kan I måske nøjes med at drikke en kop kamillethe sammen.

Børn må godt kede sig

Mange forældre går rundt med lidt smådårlig samvittighed hele tiden over alle de timer, de er væk fra deres børn i løbet af dagen. Derfor vil de kompensere om aftenen og nå alt det, de er gået glip af.

Men nogle gange er vi forældre for trætte til at engagere os ordentlig i den leg, vi har sat i gang og vil i virkeligheden hellere sidde med avisen eller et blad.

Det mærker børnene lynhurtigt. Så er det bedre at stå ved sine egne behov og lade børnene selv finde ud af, hvad de skal lave i løbet af aftenen. Det er sundt for børn at få tid til at finde ud af, hvad de egentlig har lyst til at lave.

Kilder til guiderne: Familieterapeut Vibeke Dalum (www.vibekedalum.dk) og tidscoach Trine Kolding (www.tidogtanke.dk)