Vibeke Dorphs brevkasse

Min søn vil ikke acceptere min nye kæreste

Min 15-årige søn er skeptisk overfor min nye kæreste og virker modvillig, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om søn der ikke vil acceptere ny kæreste

Jeg er mand midt i 50’erne, der har en stor søn på 15 år som bor hos min eks, som jeg blev skilt fra for fem år siden. Jeg har i mellemtiden mødt en ny kæreste, som jeg har været sammen med i to år.

Artiklen fortsætter under videoen...

Vi bor hver for sig, men vi er lige blevet forlovet og planlægger at flytte sammen. Jeg har for længst forklaret min søn, at hans mor er hans mor for altid, men at hun og jeg aldrig finder sammen igen. Alligevel har min søn svært ved at acceptere min nye forlovede, som han kun har mødt nogle få gange i løbet af de seneste to år.

Her har han virket modvillig, og han har åbenlyst ikke været interesseret i at lære hende at kende. Mit spørgsmål er nu, hvad jeg kan gøre for, at min søn acceptere vores forhold og også får det godt med min kæreste?

Jeg har forsøgt at arrangere ture med os alle tre, men det har han ikke ønsket at deltage i. Jeg vil selvfølgelig ikke presse ham, interessen skal jo helst komme fra ham selv. Jeg føler lige nu et kæmpe pres, det er ikke nemt at stå midt i alt det her med ekskone, søn og ny kæreste. Så har du nogle gode råd?

- Jan

Vibeke Dorph råder til fortsat at inddrage sønnen 

Det er ganske normalt, at selv store børn i starten ikke bryder sig om, at deres forældre får sig en ny kæreste efter en skilsmisse. Det er sådan en hel dyrisk reaktion, der handler om, at de bedst kan lide, at tingene er, som de plejer at være.

På den lange bane ender de fleste skilsmissebørn dog med at være glade for, at deres forældre kommer videre. For det er nu engang sjovere at have glade forældre end sådan nogle støvede nogen, der hænger fast i fortiden og derfor aldrig kommer ud ad vagten. Det kan din søn på grund af sin unge alder ikke indse endnu, men så er det jo godt, at han har en far, der kan tage ham ved hånden og vise ham, hvordan man gør.

Det skal du fortsætte med, og du skal derfor passe på, at dårlig samvittighed og andre grelle følelser får lov til at styre din adfærd, for det har din søn ingen glæde af. Han har tværtimod brug for en livsglad far, der hensynsfuldt viser ham, hvordan livet leves. Derfor synes jeg, at du skal fortsætte med at leve dit liv, som du og din kæreste ønsker det, naturligvis her med hensyn til din søn.

Inddrag ham aktivt og bestemt, lad være med at overlade for meget ansvar til ham. Spørg ikke, men forlang venligt, at han spiser middag med jer nu og da eller laver noget andet sjovt med jer. Vær en god faderfigur, der tager din søn fast i hånden og viser ham vejen videre.

Her kan der sikkert godt komme lidt bøvl og brok, men du gør kun din søn en tjeneste ved ikke lægge for meget ører til det. For du er et levende menneske, der derfor er videre i dit liv. Det skal din søn helt sikkert nok lære at sætte pris på, blot du holder kærligt fast.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.