Datter vender ryggen til sin mor

Min datter nægter at holde jul med min giftige mor

Min 18-årige datter nægter at deltager i juleaften, hvis hendes mormor også kommer. De to har et kompliceret forhold, hvor min mor især kommer med spydige kommentarer overfor min datter. Hvis jeg lader min datter styre dagsordenen, og jeg ikke inviterer min mor, kommer der yderligere strid i familien, men jeg vil fortsat gerne fejre jul med min datter, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om strid mellem datter og mormor

Min mand og jeg har en større udfordring i forhold til juleaften.

Vores 18-årige datter har i mange år haft et anstrengt forhold til min mor, hvilket jeg også selv har haft.

Min mor har fremsat mange spydige og hånende bemærkninger til min datter, som har følt mindreværd, ængstelse og sorg. Senest har min mor kommenteret, at min datter fik fyldt botox i sine læber, selvom det var et valg min datter træf, fordi det ville gøre hende gladere. De kommentarer sårede min datter, og hun har nu valgt, at hun ikke vil se min mor mere.

Nu ønsker min mor at holde jul med min mand, mig og vores datter, da mine to søskende fejrer jul andetsteds i år. Min datter siger, at hun gerne vil fejre jul alene med min mand og mig, men at hun ikke kommer, hvis hendes mormor er med. Det er en meget svær situation at stå i, så hvad gør vi? Siger vi nej til min mor, vil det få konsekvenser i forhold til den øvrige familie, tænker vi. Håber, at du kan komme med et råd?

Vibeke Dorph råder til at sætte klare grænser

Spydige og hånlige bemærkninger er væmmelige, og at komme med dem vidner om et dårligt karaktertræk hos de mennesker, der gør det. Alligevel bliver det sikkert ikke sidste gang, at din datter kommer til at løbe ind i den type mennesker.

Derfor synes jeg da også, at det er at gøre hende en Bjørnetjeneste, hvis I foretager alt for drastiske tiltag for at forhindre, at hun skal være under tag med sin smågiftige mormor juleaften. For din datter har ikke godt af at lære, at problemer partout skal undgås. Lærer hun det, så får hun det ikke let fremover, for som sagt bliver det nok ikke sidste gang, hun møder en lunefuld person, og det kan hverken du eller hun lave om på.

Bedre vil det derfor være, hvis din datter lærer sig ikke at være så bange for at sige fra, når det bliver nødvendigt. Ikke ved at råbe op eller på anden måde lade sig slå ud, men ved roligt at turde stå op for sig selv. Hun skal således øve sig i at sige til sin mormor, at hun gerne er fri for hendes bemærkninger og også med tiden forstå, at den type grimme beskeder, hendes mormor kommer med, mere siger noget om mormoren selv, end de gør det om hende.

Derfor, i stedet for at rokere rundt på julen for din datters skyld, så forklar din mor, at hun er velkommen med sit gode humør juleaften, hendes giftigheder må hun derimod gerne lade blive hjemme. Klæd så din datter mentalt på og lær hende, at man godt kan sige fra på en venlig facon, og at jorden ikke går under, fordi man gør det.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.

Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.