Caroline Wozniacki og Olivia

Caroline Wozniacki har en ’nanny’: ”Det ville ikke fungere for os at putte Olivia i vuggestue”

31-årige Caroline Wozniacki har været vant til et liv med kamp til stregen. Alligevel er de kommet bag på hende og ægtemanden, den tidligere NBA-basketballspiller, David Lee, hvor trætte de kan blive efter en dag i hælene på deres etårige datter. Men så er det godt, at de har indrettet deres nye liv, så der er plads til alle de krumspring, det lille menneske har i sig. Mød familien, der snart bliver til fire, bor på to kontinenter og ikke er sikre på ret meget andet om deres fremtid end det allervigtigste: At deres børn kommer først.

Opdatering

Artiklen er udgivet i magasinet Vores Børn og er fra august 2022. Caroline Wozniacki og David Lee er siden blevet forældre til Olivias lillebror, James. Det kan du læse mere om her

Olivia Wozniacki Lee er ikke engang en meter høj, men hun er allerede i stand til at køre to top-atleter i sænk. Det er hvad Caroline Wozniacki og hendes mand, den forhenværende NBA-basketballspiller David Lee, har erfaret, efter de er blevet forældre. For Olivia kan godt lide at være i gang. Hele. Tiden. For nylig var hun syg med høj feber, hvilket selvfølgelig ikke var særlig rart for hverken hende eller hendes forældre, men der var dog et frynsegode ved den forhøjede kropstemperatur, fortæller Caroline Wozniacki.

“I begyndelsen tonsede hun bare videre. Men da feberen ramte 40, var der lige nogle timer, hvor hun sad stille på sofaen sammen med mig, og det var bare så dejligt. Men så snart, at feberen faldt bare lidt, gad hun ikke dét mere.”

Det var ikke fordi, at Caroline Wozniacki var ked af, at hendes datter fik det bedre. Hun kunne bare godt have brugt en lille smule mere tid til at ligge i ske og nusse. Uden at Olivia straks vred sig i hendes arme for at komme videre ud at udforske verden, selvfølgelig med den begrænsning, at det stadig foregår i tempo stavre-langs-møblerne.

De fleste, der har haft en etårig i huset, kan nok relatere, men nu er det jo ikke hvem som helst, Olivia er oppe imod. En mor, der har været verdens bedste kvindelige tennisspiller og en far med en fortid som professionel basketballspiller i USA’s topliga, burde kunne følge med et lille menneske, som ikke en gang kan gå. Men nej.

Wozniacki_1.jpg

“Vi er helt smadrede om aftenen, når vi lægger Olivia til at sove. Inden jeg blev mor, havde jeg som sportsmenneske tænkt: ‘Jeg ved godt, hvad det betyder at arbejde hårdt’. Og jeg ved også, hvad det vil sige at træne hårdt, men jeg er bare træt på en helt anden måde, når jeg har været på en hel dag med hende. Det er selvfølgelig på en god måde, fordi vi har haft en dag med gang i den, men hold op, hvor er jeg færdig,” siger Caroline Wozniacki, som, modsat hvad man måske skulle tro, faktisk godt kan lide at tage det helt chill.

“Lige så meget, som jeg er aktiv, lige så meget elsker jeg også at slappe af, ligge på sofaen og ikke lave noget. Og dér troede jeg faktisk, at de fleste babyer ville synes, det var ret hyggeligt at ligge og nusse og se lidt fjernsyn. Men det gider hun slet ikke. Så snart hun kunne røre sig, var det ikke noget, hun ville mere. Så jeg er hele tiden efter hende.”

Lille menneske, stor personlighed

Vi mødes to dage inden, Olivia fylder ét og lige omkring det tidspunkt, hvor Caroline Wozniacki på sin Instagram indvier verden i, at familien snart får endnu mere travlt. Der er nemlig en lillesøster- eller bror på vej, og dermed skal parret være forældre til pseudotvillinger, hvilket vi kommer tilbage til. For først skal Olivia fejres.

Det er en af den slags sjældne lejligheder, hvor hele Wozniacki-familien er samlet i hjemlandet. Til daglig bor Caroline Wozniacki og David Lee skiftevis i Florida og Monaco, hendes forældre bor i Monaco, mens hendes bror stadig har fast base i Danmark sammen med sin kone og to børn. Men der er intet, der kan samle en familie som en børnefødselsdag, og i den anledning har Caroline Wozniacki sagt ja til at fortælle VORES BØRN om sit nye liv som mor.

Vi mødes i en privat villa Nord for København med en tennisbane i baghaven ud mod Øresund, og det er fra starten tydeligt, at det ikke er hvem-som-helst, vi skal mødes med. Familien, der ejer huset, er tennisfans og betænkte sig ikke ret længe for at stille location til rådighed, da det blev afsløret, hvem der skulle interviewes og fotograferes.

LÆS OGSÅ: Caroline Wozniacki har født: Deler sødt billede af den stolte storesøster

I dagens anledning er der samlet et relativt stort team bestående af journalist, stylist, fotograf, hår- og makeupartist, redaktionschef, manager – foruden hovedpersonen selv, hendes mand, deres nanny og så selvfølgelig lille Olivia, som ankommer i et lyserødt Adidas-sæt med matchende sløjfe i håret og et forsigtigt smil over de mange, fremmede ansigter.

Wozniacki_2.jpg

Virvaret af mennesker med hver sin funktion til trods, er stemningen hyggelig. Der er morgenmad i køkkenet, musik på anlægget, småsnak alle steder, og David Lee vil høre, om han kan låne en cykel. Mens hans kone og datter er optagede af fotoshoot, vil han nemlig gerne trille lidt rundt i området og kigge på huse – og måske også få en velfortjent pause for at agere en slags menneskelig gåvogn for datteren, som allerede er i gang med at indtage det nye territorie med de små hænder krammet om hver sin voksenfinger og kroppen foroverbøjet for at følge med benene, der bevæger sig over gulvet.

“Alle spørger os, om vi ikke glæder os til, at Olivia kan gå selv. Men hun må gerne vente lidt længere, for så får vi for alvor travlt,” siger David Lee, inden han forsvinder ud ad døren på house hunting.

Så længe hun har brug for en hånd at støtte sig til, ved forældrene, hvor Olivia er. Datterens behov for at være aktiv er bare en del af den personlighed, der er i gang med at folde sig ud for øjnene af Caroline Wozniacki, og det er noget af det, der har overrasket hende mest med at blive mor: At der kom et barn ud, der fra starten viste så meget karakter.

“Jeg tror, jeg havde én eller anden overbevisning om, at når man fik et barn, så tog man bare barnet med under armen, og så kunne man gå rundt og lave nogenlunde, hvad man plejede. Men Olivia har fra begyndelsen haft en kæmpe personlighed. Hun er meget stædig. Hvis der er noget, hun ikke kan, bliver hun først sur, og så bliver hun ved med at prøve, indtil hun kan. Og hvis der er noget, hun ikke vil, får vi det at vide.

For eksempel hvis vi sidder og spiser, og hun ikke vil have mere, så kan vi prøve alt, hvad vi vil – hun kommer ikke til at spise mere. Hun minder nok om mig på den måde,” erkender Caroline Wozniacki.

Fra faste rammer til masser af fritid

Og så er der de personlighedstræk, hun har fra sin far: Ligesom ham er hun ekstremt udadvendt, hun elsker alle mennesker og dyr, og hun snakker hele tiden – med det pludresprog, hun indtil videre mestrer, tilsat de for nyligt tilkomne ord mama, dada og hej, hej. Og så selvfølgelig nej – et godt ord at kunne, når nu man som Olivia er typen, der ved, hvor sutten skal sidde.

I den henseende er det fordelagtigt, at Caroline Wozniacki og David Lee har indrettet deres liv og hverdag på en måde, så der er plads til de nej’er, deres datter har i sig. Efter at have levet et liv, hvor hver eneste dag var planlagt måneder i forvejen med træningsrutiner, turneringer, kampe og pressemøder, står der i dag “Olivia” på de fleste sider i kalenderen. En egentlig barsel har Caroline Wozniacki ikke holdt, for hun har stadig brands, hun er ambassadør for, og kommenterer tenniskampe, laver tv og har trænet op til at spille sin afskedskamp i Royal Arena.

David Lee arbejder på samme måde – uden faste mødetider. Fælles for dem er, at de selv kan vælge hvornår og hvordan de vil arbejde, og at de kan sprede opgaverne ud, så der er masser plads til det, der er det vigtigste for dem nu: At være Olivias forældre. Udefra set kan det virke som en brat overgang, men både for Caroline Wozniacki og hendes mand var det tiltrængt at give slip på den meget skemalagte hverdag, de har været vant til.

Wozniacki_3.jpg

“Det har faktisk været rigtig godt for os. For jeg tror, at vi begge to har haft brug for en pause. Siden vi var helt små, har vi vidst, hvad vi skulle hver eneste dag, vi har fået fortalt, hvilke turneringer, vi har skullet træne til og hvor, vi skulle være hvornår. Vi har været enormt ambitiøse omkring vores sport, så det har passet til os, men nu er det rart at få lov til at lave vores egen plan og bestemme over, hvad vi gerne vil hvornår.”

Så nu går mange af deres dage med at tage det stille og roligt. Når Olivia vågner ved syvtiden, står familien enten op og spiser morgenmad sammen, eller også sætter David Lee datteren i klapvognen og går ud og får en kaffe og lidt morgenmad på en café, mens Caroline Wozniacki får lov at begynde dagen i sit eget tempo. Derefter er det et fast punkt på agendaen at få luftet den aktive etårige.

Olivia elsker at være udenfor og lege, og kan hun komme en tur i poolen, er hun lykkelig. Som regel prioriterer forældrene også at få styrke- eller løbetrænet i hvert fald en time om dagen, ligesom de ofte går en tur på golfbanen. Det hele med forbehold for, at det kan ændre sig, hvis det ikke passer ind i Olivias rytme. Hvilket er helt OK.

LÆS OGSÅ: Wozniacki deler glædelig nyhed: “Klar til runde 2”

“Vi plejede at være meget egoistiske i de ting, vi lavede, men nu handler det hele om Olivia, og hvordan vi kan få hende til at have det så godt som muligt. Og så må vi passe på os selv bagefter, siger Caroline Wozniacki,” som på trods af sin fortid med minutiøs tidsstyring ikke har haft svært ved at tilpasse sig en hverdag, der på mange måder er ude af hendes kontrol.

“Jeg kan godt lide at have en plan, men når man har en baby, er det altså hende, der laver planen. Og der har jeg lært at sige: ‘OK, sådan er det bare, det er Olivia, der er chefen.’ Lige nu er vi et sted i livet, hvor vi må tilpasse os hende og finde ud af det.”

Mor med leddegigt

Den stille hverdag, så meget som den nu kan være det med en hyperaktiv etårig i regnestykket, har ikke kun været mentalt tiltrængt. Også Caroline Wozniackis krop har brug for, at hun tager nogle andre hensyn, end hun gjorde som helt ung. I 2018, da hun var på toppen af sin karriere, fik tennisspilleren konstateret leddegigt.

Sygdommen er kronisk, men selv om hun ikke mærker noget til den hver eneste dag, skal hun passe på sig selv – med regelmæssig træning, søvn, mad og vand – for at holde anfaldene nede. Noget, der kan være svært nok at gøre, når man ikke har børn – og endnu sværere, når man oveni skal tage sig af et levende væsen, der er fuldstændig afhængig af én. Leddegigten stod da også som et blafrende spørgsmålstegn i baggrunden, da Caroline Wozniacki og David Lee i første omgang begyndte at tale om at blive forældre.

Wozniacki_4.jpg

“Jeg spurgte min læge, om jeg overhovedet kunne blive gravid med min sygdom, for når man læser på internettet, får man alle mulige skræmmebilleder. Men min læge sagde, at det kunne jeg helt sikkert, men det krævede, at jeg passede på min krop, og at jeg var et godt sted med min sygdom før, vi prøvede. Jeg har et rigtig godt samarbejde med min læge, og vi fandt en god plan for mig.”

Det viste sig hurtigt, at det ikke var noget problem at blive gravid – to gange i rap, endda. Og udover at Caroline Wozniacki under første graviditet blev lagt ned af voldsom kvalme i tre måneder, har graviditeterne været gode for hende. Hun har det supergodt i sin krop, faktisk endnu bedre end normalt. Men to måneder efter, at Olivia var født, reagerede hendes krop pludselig.

“Jeg fik et gigtanfald, hvor jeg måtte ligge i sengen i to dage. Jeg havde ondt i hele kroppen, følte mig totalt træt og havde det nærmest, som om jeg havde kyssesyge og var blevet ramt af en bus samtidig.”

Mens Caroline Wozniacki lå i sengen måtte David Lee tage over med Olivia. Selv om det kun var få dage, og Olivia havde sin far, kan de fleste nybagte mødre nok forestille sig, hvordan det kan rive én følelsesmæssigt midt over ikke at være fysisk i stand til tage sig af sit barn, og efter anfaldet stod det endnu mere klart for parret, hvor vigtigt det er, at Caroline Wozniacki lytter til de signaler, hendes krop sender.

“Siden da har jeg været endnu mere opmærksom på at tage det stille og roligt. Når jeg har følt, at jeg har været på overarbejde, ved jeg, at jeg skal geare lidt ned og tage nogle pauser, ligesom jeg skal sørge for at drikke vand, spise ordentlig mad og passe min træning. Det er så vigtigt, at jeg passer på mig selv, for ellers kan jeg ikke passe på Olivia.”

Nej tak til ammekamp

Caroline Wozniacki har altid været en fighter. Derfor falder det hende også naturligt at tage kampen for at bevare et godt helbred. Én kamp, hun dog ikke har taget, er ammekampen. Ligesom mange andre mødre havde Caroline Wozniacki regnet med, at amningen ville gå rimelig meget af sig selv, og ligesom mange andre måtte hun sande, at det gjorde den ikke.

Men hvis du nu tror, at der kommer en lang og tårevædet fortælling om, hvordan hun baksede løs med brystpumper og ammestillinger for at få affodringen tilbage på sporet, kan du godt tro om igen. For Caroline Wozniacki var hurtig til at tage beslutningen om, at amning ikke var svaret for hende.

LÆS OGSÅ: Caroline Wozniacki: ”Det er helt klart en anden tankegang, jeg skal have som forælder…”

“Jeg havde troet, at amningen ville gå helt naturligt og nemt, og mens jeg var gravid med Olivia, tænkte jeg slet ikke over, at det kunne være svært for nogen. Men det var det for os. Det fungerede bare ikke, og da Olivia var to måneder gammel, havde jeg en god snak med David. Han sagde: ‘Prøv at hør, så længe Olivia er glad og rask og vokser, som hun skal, er dét det vigtigste.’ Så jeg stoppede med at amme, og det fungerede for både mig, Olivia og David.”

I den henseende var det fordelagtigt, mener Caroline Wozniacki, at hun bor i USA og har taget en del af den kultur, som hendes amerikanske mand er rundet af, til sig. “I den amerikanske kultur er det meget mere normalt og acceptabelt, at man stopper med at amme tidligt og giver flaske i stedet. Det gjorde, at jeg ikke fik dårlig samvittighed. Jeg fokuserede på, at det vigtigste var, at Olivia havde det godt, og at mig og David, som hendes forældre, ved, hvad der er bedst for hende.”

Drømmen om en stor familie

Wozniacki_5.jpg

Et andet aspekt af den amerikanske kultur, som Caroline Wozniacki har taget til sig, er at have en nanny. I USA er der ikke nogen, der løfter et øjenbryn over, at familien har en barnepige ansat, men i en dansk kontekst stikker det ud, og det er noget af det, som Caroline Wozniacki har oplevet, at der er mange holdninger til. Men for hende giver det mening.

“Det ville ikke fungere for os at putte Olivia i vuggestue, for vi rejser så meget, at vi ville blive nødt til at tage hende ud hele tiden. Så vi har valgt at have én, der kan rejse med, så Olivia kan opleve at være sammen med os hele tiden. At vi har hjælp betyder, at vi lige har en time til os selv i løbet af dagen til at træne, slappe af eller gøre, hvad vi har lyst til. Og i forhold til min sygdom er det vigtigt, at jeg kan passe mig selv og min krop. Det gør også bare, at når vi er på med Olivia, er vi det hundrede procent. Vi er glade, og hun er glad.”

Beslutningen om at få endnu et barn så tæt på det første er selvfølgelig også noget, der kan sende både fysikken og psyken på overarbejde. Men Caroline Wozniacki har altid haft en drøm om en stor familie. Præcis hvor stor har hun dog måttet justere lidt i.

“Før jeg blev gravid med Olivia, tænkte jeg: ‘Vi skal have fire børn!’ Men under min første graviditet, hvor jeg havde det virkelig dårligt i tre måneder, sagde jeg til David: ‘Vi stopper ved ét barn!’ Nu er det i hvert fald hundrede procent, at det maksimalt bliver tre børn. Men to … det lyder meget godt,” griner Caroline Wozniacki, som er klar over, at hun med familieforøgelsen lige om hjørnet kan se frem til at skulle løbe endnu stærkere i de kommende år.

Men hun forventer, at det i det lange løb er godt givet ud at give Olivia en pseudotvilling.

“Der er fire år mellem mig og min bror og fem år mellem David og hans søster. Det har været fint, men når børnene er så tæt på hinanden, som vores bliver, tror jeg, at de bedre kan lege sammen. Det er helt sikkert hårdt i begyndelsen, men når de bliver lidt større, regner jeg med, at det bliver nemmere, fordi de kan underholde hinanden, have de samme venner og lave en masse ting sammen.”

Wozniacki-Lee børnene kommer til at vokse op i en familie med mange forskellige kulturer at trække på. De bliver både danske som deres mor, amerikanske som deres far og polske som bedsteforældrene på Wozniacki-siden. Forhåbningen er, at de vil komme til at kunne begå sig på både dansk, engelsk og polsk, hvilket er praktisk både af familiemæssige årsager, men også fordi familien nærmest har en tredje, fast adresse i lufthavnen. Caroline Wozniacki er dog klar over, at livet på farten har en udløbsdato.

“Lige nu elsker vi at leve, som vi gør, at bo flere steder og at rejse meget. Men når Olivia skal begynde i skole, vil vi gerne have fundet ud af, hvor vi skal bo mere permanent. Vi har bare ikke svaret på, hvor det skal være. Det er klart, at David, som kommer fra USA og har sin familie dér, ville elske at bo i USA, hvor jeg er mere til Europa. Fordi det er den kultur, jeg er vokset op i.”

Det bedste fra begge kulturer

Wozniacki_6.jpg

Selv om familien vejer fordele og ulemper og grubler videre over, hvor de skal slå rødder på sigt, er det tydeligt, at de begge to holder af hinandens lande. Mens vi taler, hjuler David Lee som nævnt rundt på en lånt cykel og prøver at forestille sig et liv som dansker.

Mere autentisk kan det næsten ikke blive. Inden han suser ud ad døren, når han også at tale passioneret om vinterbadning, og ifølge hans kone er han fan af den danske tilgang til kost og motion, hvor en rugbrødsmad og en gåtur ofte er i højere kurs end drive through’en og McDonalds. Men der er også aspekter fra den amerikanske livsstil, som Caroline håber at opdrage sine børn med.

“Når jeg som barn sagde, at jeg gerne ville være nummer ét i verden, kiggede folk på mig og sagde: ‘Ja ja, den er god med dig og held og lykke med det’. Men når David som barn i USA sagde, at han gerne ville spille i NBA og være den bedste basketball spiller, sagde folk: ‘Fantastisk! Hvordan kan vi hjælpe?’ Dér er jeg mere tilhænger af den amerikanske tilgang,” siger Caroline Wozniacki, som dog oplever, at det har rykket sig en lille smule i Danmark og er blevet mere acceptabelt at drømme stort.

Selv var hun 10 år, da hun begyndte at tale højt om sin vilde ambition: At blive verdens bedste tennisspiller. Hvorvidt hendes egen datter og babyen i maven kommer til at drømme lige så stort, vil tiden vise. De sportslige gener er i hvert fald med dem, og måske ikke så overraskende er Olivia glad for bolde og kan i en alder af ét allerede kaste og gribe. Caroline Wozniacki gør sig dog ingen forhåbninger om, hvilket niveau hendes datter får lyst til at dyrke sport på, hun håber bare, at hun vil elske sport ligesom sine forældre.

“Ellers kommer David og jeg altså i problemer, for så er det op til os at underholde hende i alle hendes vågne timer. Vi har simpelthen brug for, at hun kommer ud og får brændt noget krudt af,” konstaterer Caroline Wozniacki, som dog ikke har tænkt sig at stoppe tennisketsjeren ned i halsen på nogen.

“Om det bliver tennis, fodbold, håndbold, svømning eller noget helt andet, hun vil dyrke, er fuldstændig ligegyldigt. Ligesom jeg er ligeglad med, hvilket plan hun vil dyrke sport på. Jeg tror bare, sport er godt for børn, om det er professionelt eller for sjov, bare det at man kommer udenfor, er sammen med andre børn og får rørt sin krop.”

Vil støtte sportslige ambitioner

Caroline Wozniacki har haft en anderledes barndom i og med at hun selv blev meget seriøs omkring sin sport tidligt. Men hun har villet det og elsket det, og kommer Olivia en dag hjem og siger: “Mor, jeg vil være verdens bedste …”, vil der kun være støtte og opbakning til dét projekt.

Wozniacki_7.jpg

“Altså, hvis hun er ligesom mig, og hun vil det rigtig meget, så vil jeg da give hende den støtte, hun har brug for. Jeg er selv meget taknemmelig for den støtte, jeg fik fra mine forældre, for det er svært at komme så langt alene. Så jeg tror, det kommer meget an på, hvordan hun kommer til at være. Hvis hun synes, det er sjovt at dyrke sport, og hun er ambitiøs omkring det, vil vi gerne hjælpe hende på vej, men det er noget, hun kommer til at styre.”

Selv har Caroline Wozniacki ikke nogen historie om en tabt barndom, ofret på tennis’ens alter, at fortælle. Der er selvfølgelig ting, hun er gået glip af, men hun ville aldrig bytte med det, hun har fået igen. En holdning hun deler med sin mand.

“Sporten har givet David og mig SÅ meget i livet. Vi har fået så mange oplevelser, vi har mødt mange fantastiske mennesker og vi har lært at sætte mål, opnå dem og føle succes fra en ung alder. Det har også gjort, at vores tidsplanlægning er blevet ret god, fordi både træning, skole og venner og veninder skulle passes. Vi har lært at bruge tiden fornuftigt. Det, tror jeg, er ret sundt for børn. Så er der heller ikke så meget tid til at komme i problemer,” griner Caroline Wozniacki.

Uanset hvilke mennesker, som Caroline Wozniackis børn viser sig at blive, er hun glad for, at de vil have hinanden og ikke mindst hinanden at lege med, og er spændt på at se Olivia som storesøster.

“Olivia elsker andre børn, så jeg er sikker på, at hun kommer til at være en god storesøster. Helt sikkert den, der er i kontrol.”

Men inden det for alvor går løs med to tumlinger i huset, vil hun nyde de stille, intime stunder, som en lille ny også bringer med sig. Tosomheden og hud mod hud.

Caroline Wozniacki, 31

Tidligere professionel tennisspiller siden hun var 15 år gammel. 

Indtil hun indstillede sin sportslige karriere i 2020, har hun ligget nummer ét på verdensranglisten i samlet 71 uger, vundet hele 30 WTA-sejre i single samt en enkelt Australian Open og deltaget ved OL tre gange.

Hun er gift med David Lee, som er forhenværende NBA-basketballspiller, og mor til Olivia, ét år.

Aktuel i serien 'Wozniacki & Lee' på ViaPlay og ambassadør for udvalgte brands, blandt andet det danske børnebrand BIBS.

“Jeg glæder mig til at opleve babystadiet med den lille ny, hvor man bare kan ligge og putte.”

Det er Caroline Wozniacki vel forundt.

To dage efter interviewet fejrer hun sin datters første fødselsdag med en kæmpe lagkage på det legendariske københavnerkonditori La Glace. På Instagram kan følgerne se, hvordan Olivia får lov til at gå ombord i flødeskum, kagebunde og jordbær med hænderne. Måske levner det ikke så meget lagkage til resten af familien, men i det mindste er strategien en sikker vinder på et andet parameter: Den sikrer, at Olivia sidder stille – måske bare lidt længere, end hun plejer.