Sådan får du dit barn i ægte julestemning - uanset alder
Det er tid til at skabe juletraditioner, der de næste mange år giver dit barn tindrende øjne ved tanken om decembers glæder. Vi guider til gode juleoplevelser til baby, tumling og børnehavebarn.
Jul med baby på 0-1 år
Din lille baby forstår ikke så meget af den del af julen, der handler om gaver, besøg af julemanden og jagten på mandlen. Men derfor kan december alligevel sagtens være en fest for sanserne.
Det første år lærer din baby gennem at se, føle, smage, lugte og lytte til verden, og julen byder på fine sanseoplevelser til din nysgerrige lille trold.
1. Se på bare julen
Tag baby på armen. Sluk alt lys sidst på eftermiddagen og gå sammen rundt og forsigtigt tænd levende lys. Det kan være på juledekorationer eller på juletræet.
Du må meget gerne udbryde et begejstret ‘neeej hvor fint’ ved hvert tændte lys, så baby kobler en bestemt handling sammen med et udtryk. Det er godt for sprogudviklingen. Forskellen mellem lys og mørke er en meget tydelig synsoplevelse for baby.
2. Duft julen hver dag
Indfør dagens juleduft med baby. Lad den lille snuse til for eksempel kanel, vanilje, brændte mandler, appelsiner, bagte æbler, nelliker og hyacinter. Én spændende duft pr. dag er nok til at stimulere og pirre lugtesansen.
Du viser baby, hvad legen går ud på, ved selv at snuse kraftigt ind med næsen, når du linder på låget til krydderikrukken eller stikker næsen ind til blomst eller frugter.
3. Mærk på julen
Gran stikker, ler klistrer, gavepapir knitrer, og grankogler kan trille. Afhængig af din babys alder kan du tage den lille hånd og forsigtigt lade den føle på forskellige overflader og materialer, og med en lidt større bandit kan du lægge et lille udvalg af juleting frem til leg på gulvet.
Jo flere forskellige føleoplevelser, du kan finde på, jo flere impulser får babys hjerne.
4. Smag på julen
Hvis din baby er over seks måneder og godt i gang med skemad, kan du introducere lidt julesmag. Havregrøden kan få en lille drys kanel en gang imellem. Det er dog vigtigt, at kanel-forbruget er sparsomt, hvis dit barn er under 1 år. Kanel indeholder nemlig stoffet kumarin, som ved overdrevet indtagelse kan skade barnets lever. Dog er kanel i små doser en gang imellem helt okay.
Fra seks måneder må du servere risengrød og fra otte måneder risalamande. Servér juledelikatessen, når resten af familien også får småkager eller grød med kanel, det giver baby den oplevelse af fællesskab, som måltider i familien helst skal give.
5. Lyt til julen
Hvis du sætter en CD på med julemusik, får dit barn selvfølgelig glæde af musikken, men den bliver et baggrundstæppe, som den lille måske ikke lægger så meget mærke til.
Baby lytter mere aktivt, hvis du synger, mens I har øjenkontakt. Julesange med enkle fagter, som nissefar, der truer med den store ske, er gode til baby.
Fra cirka ottemånedersalderen kan din baby også lære at sætte en lyd i gang ved at trykke på en bestemt knap, så hvis I har en nisse med lyd i eller et keyboard med juleklokker, så vil det være et hit.
Jul med tumling på 1-3 år
Julen er som skabt til tumlinger, der eeelsker alle former for gentagelser. Alle ritualer som at åbne en låge hver morgen, se julekalender hver aften, synge Nu’ det jul igen hver eftermiddag og samtidig tænde kalenderlyset er fantastiske.
Hukommelsen hos børn over et år er veludviklet nok til, at de kan huske daglige rutiner. Dermed får de genkendelsens glæde, når du introducerer faste daglige juletraditioner. Den spirende selvstændighed gør desuden tumling interesseret i alt, hvor man ‘kan selv’.
6. Faste ritualer i 24 dage
Små og helt enkle daglige ritualer er bedst med tumling. Det er meget vigtigt med detaljerne! Man åbner lågen i u-landskalenderen før morgenmaden, men efter man har lagt sutten på hovedpuden. Og man kan ikke pludselig få skiftet ble inden åbningen. Så længe du sørger for en ensartet oplevelse, er alt godt. Fra toårsalderen begynder de fleste børn at kunne koncentrere sig om samme aktivitet lidt længere, så måske kan I se en lille julekalender i tv.
Hvis årets udbud ikke appellerer til dit barn, så kan du finde sikre hit som for eksempel Bamses julerejse på DVD eller streaming.
7. Bag sammen
Du bestemmer selv, om bageprojektet skal være ambitiøst med vanillekranse, brune kager og klejner eller måske bare en enkelt plade kanelboller. For tumling er det spændende at få en klump dej helt for sig selv og smage resultatet af anstrengelserne til sidst.
Husk at bruge pasteuriserede æg, da det er meget fristende at smage på dejen. Det duer ikke at bage med tumling, hvis småkagerne skal gemmes til senere juledage. Det er ikke en tidshorisont, toårige kan forstå.
Alt fjolleri er godt, så hvis bollerne må få øjne af rosiner, en mandel som næse og lidt glasur som mund, så er der sikre mor-point til dig.
8. Lær at give og takke
Etårige kan farvelægge hjerter, stjerner og engle og putte glimmerlim ovenpå! Toårige kan farve og måske klippe lidt ud. Og alle kan hjælpe med at hænge på træet eller lægge hjemmelavede julekort i postkassen til bedstemor og bedstefar.
Du kan godt introducere din toårige for glæden ved at give ved at tale om, hvor glad bedstemor bliver, når julekortet når frem.
9. Syng julesange og fortæl julehistorier
Du kan forberede din tumling på en del af juleritualerne ved at læse lidt om dem på forhånd. Vær parat til spørgsmål fra din toårige, for det er jo egentlig sært at sætte et træ ind i stuen og lukke en fremmed mand i rødt tøj og hvidt skæg ind i stuen!
Alt på vers glider ned hos tumling – især hvis der samtidig er farvestrålende illustrationer. Vælg de børnevenlige sange som Rudolf med den røde tud, Søren Banjomus og så videre frem for salmer, der sprogligt er meget mere avancerede.
Jul med børnehavebarnet
Når dit barn runder tre år, er julen for alvor et højdepunkt. Treårige er interesseret i, hvad andre mennesker tænker og føler, de kan vente lidt på tur og dele med andre (på en god dag altså).
Derfor er alle julens ritualer omkring gaver og fester spændende. Dit barn kan holde koncentrationen ved små historier og begynder at forstå, hvad hemmeligheder drejer sig om.
Og nu er der heldigvis også en god chance for, at junior kan holde sig vågen til at gå rundt om juletræet og ikke går i spagat af sult klokken halv seks.
10. Dyrk forventningens glæde
Dit børnehavebarn begynder at kunne huske lidt fra år til år. Det betyder, at I kan indføre jeres egen særlige familietradition. I behøver ikke have 117 forskellige ritualer, og hvis du hader at bage, så er der mange andre muligheder for decemberhygge, men dit barn får en følelse af sammenhæng og faste holdepunkter, hvis nogle ting går igen fra år til år.
Det kan være, at hele familien pakker julekassen ud og pynter op den første søndag i advent, at far og datter bygger et nisselandskab, at I altid er på julemarked eller til juleteater en weekend i december eller noget helt fjerde.
11. Lav hemmeligheder
Der bor en gammel nisse i skuret, som lægger gaver i strømpen. Selveste julemanden kommer med pakker juleaften. Glæd dig til at dele alle julens hemmeligheder og historier med dit barn.
Må man bilde børnene alt dens slags ind, tænker du måske? Og hvis du har en dårlig smag i munden, når du selv spiser nissens grød, mens junior sover sødt, så skal du måske droppe historierne. Men de fleste børn lever sig livligt ind i nissehistorierne, og føler sig kun siden hen mægtig snedige, når de regner sagens rette sammenhæng ud.
Børnehavebarnet skelner ikke mellem fantasi og virkelighed på samme måde som voksne. De er lige midt i legealderen og skaber selv forskellige fantasiuniverser, så for dem virker julens hemmeligheder helt naturlige.
12. Husk gaver, godter og gode oplevelser
Pludselig ved dit barn godt, hvad gaver går ud på, og junior kan spotte en skål med julegodter på kilometers afstand.
Måske er det tid til at indføre traditioner som en børnegave julemorgen, så tiden kan gå til aften. I kan også have en særlig juleskål med godter, og når den er tom, så er slikkeriet slut. Dit barn tænker stadig meget konkret, så faste regler er gode – også på festdage.
Kilder: Sundhedsplejerske Dorte Fischer
Barnets udvikling 0-3 år, Carol Cooper, Politikens Forlag.
Opdag – Børns læring gennem oplevelse og udforskning, Karan Persson Gode, Dafolo Forlag.
Bogen om barnet, Lise-Lotte Hergel, Politikens Forlag
Jul med børn
-
Drillenissen flytter ind: Få 48 sjove ideer til nissedrillerier
-
Derfor skal du dyrke nisser og julemagi med dit barn
-
Jul i børnefamilien? Her er 15 tips til en harmonisk jul
-
19 hjemmelavede julegaver, du kan lave sammen med dit barn
-
6 råd til jul i en skilsmissefamilie
-
Julegave til junior: Her er 11 gaveideer, der ikke er legetøj
-
Jul med børn: De 5 største udfordringer juleaften - og fem gode løsninger
-
Her er årets julekalendere på tv og streaming for hele familien
-
Her er 24 gode julegaver til børn til under 100 kroner
-
Her er 24 fine idéer til kalendergaver til de yngste
-
Pakkekalender: Her er 24 gave-idéer til skolebarnet
-
14 ting mødre i virkeligheden ønsker sig i julegave
-
Julehygge: Sådan får I en hyggelig december
-
Sådan får du dit barn i ægte julestemning - uanset alder
-
24 nemme og gratis juleaktiviteter du kan lave med dine børn