Stress: Giv dine vaner et eftersyn og slip kontrollen
Det er ikke småting, der skal tages vare på og huskes på i løbet af en dag med børn. Vanerne og rutinerne kan være med til, at stressbarometret rammer det røde felt, men måske er nogle af dem unødvendige.
Hvorfor synes jeg, at tingene skal være på denne måde? Et simpelt og centralt spørgsmål, der udfordrer vanetænkningen og forventningerne til os selv. Men frygten for ikke at leve op til egne og andres forventninger er sammen med behovet for kontrol stærke årsager til, at forældre lader sig rive med af forpligtigelser uden mulighed for at stå af toget.
Ferien er et afbræk fra de daglige rutiner og gøremål og gør det muligt at se livet og hverdagen udefra. Derfor er det er en god lejlighed til at reflektere over, om der er vanetænkning og rutiner, som trænger til at blive ændret. Og den slags refleksioner kan sagtens gøres liggende på ryggen på en solvogn eller til lyden af cikaderne sydpå.
– Det første, der skal til for at tænke anderledes, er at ville det. Det starter derfor med, at du beslutter dig for, hvilke tankemønstre du specifikt ønsker at ændre. Allerede når du gør dig det klart, hvilke tanker du godt kunne tænke dig ’at have færre af’, så bliver det sværere for dig at gå ind ad den samme ’tankedør’ igen, siger Sofia Manning, lifecoach og forfatter til bogen ”Coaching, det handler om at stille de rigtige spørgsmål”.
Mere afslappet mor og far
10 tips til stressfri morgenerKontrol giver stress
Stress er et tegn på, at du prøver at opretholde for meget kontrol. Jo mere du slækker på behovet for kontrol, jo mindre stress føler du.
Ifølge Sofia Manning er det vigtigt at huske på, at du ikke er universets centrum, og at verden faktisk godt kan holdes i gang uden din indblanding. Det gælder både på jobbet og inden for husets fire vægge. Og hun har følgende forslag til, hvordan du kan arbejde med kontrollen:
– Giv slip på kontrollen en gang imellem, og se, hvordan det hele går alligevel. Måske ikke lige på den måde, du havde tænkt dig, og hvad så? Men hvorfor er det så vigtigt, at tingene lige bliver gjort på din måde? Kunne du forestille dig, at andre kunne gøre dem lige så godt eller måske bedre?
Der kan være et stykke vej fra beslutningen om at ville ændre på vanetankerne, til det faktisk lykkes, men bare intentionen om at ville det har en effekt.
– Al forandring starter med bevidstgørelse, så alene intentionen om at ændre en tanke gør meget. Den konkrete tanke har nemlig fået opmærksomhed, og derfor har den ikke så meget power i fremtiden. Hvis du for eksempel har besluttet dig for at overlade mere af ansvaret for dit barn til din mand, ja, så kan bare denne nye tanke ændre meget i det ydre. Så start med at sætte en intention for, hvilke nye tanker du vil have til at erstatte de gamle, og se, hvad der sker, slutter Sofia Manning.