Gravide Camilla undrer sig: Hvorfor fik min kæreste ikke det brev?

Gravide Camilla undrer sig: Hvorfor fik min kæreste ikke det brev?

Fædre modtager ikke de samme informationer som mødre. Det har Camilla Søe oplevet på egen krop, da hun modtog et brev i sin e-Boks, som hendes kæreste ikke havde fået. Det skaber en ulighed i forældreskabet, mener hun.

Da der tikker et brev ind i e-Boks fra hendes sundhedsplejerske, kan Camilla Søe ikke tilgå platformen. Det giver hende ikke umiddelbart sved på panden, da hun roligt beder sin kæreste, om han vil tjekke det i stedet.

Men det kan han ikke. For han har ikke modtaget noget brev.

Camilla ved med det samme, at der ikke er tale om en fejl fra det offentlige, for hun har hørt mange lignende historier fra sine veninder. Udover at give kvinden et ekstra koordineringsarbejde i en tid, hvor man i forvejen har meget at holde styr på, skaber det også en ulighed i forældreskabet, mener hun:

”Man hægter faren af. Han har ikke adgang til de samme informationer, som jeg har, som jo ikke vedrører mit helbred, men som vedrører vores fælles barn.”

Faren til barnet er kulturminister Jakob Engel-Schmidt. Han står tilbage med en følelse af at være overflødig.

”Der er jo en grund til, at jeg er taget med til lægen og til jordemor. At jeg har oplyst mit CPR-nummer og tilkendegivet, at jeg er faren til barnet. Jeg synes, at det er utroligt, at vi lever i et samfund, der kan sende Andreas Mogensen i kredsløb i rummet, men ikke kan sørge for at informere begge forældre ligeligt”, fortæller han til alt.dk

Samfundet vil have mændene på banen

De mener begge, at det er problematisk, når vi som samfund debatterer far-rollen og opfordrer fædre til at være mere aktive i børnenes første år, og samtidig holder dem på bænken.

”Hvis man skal have mændene mere på banen med deres børn, så skal vi sørge for, at de er oplyste på samme vilkår som kvinder. For mig er det her en ligestillingsmæssigt lavthængende frugt,” forklarer Camilla Søe.

Jakob Engel-Schmidt mener også, at hvis vi som samfund ønsker, at fædre tager et større ansvar, holder mere forældreorlov og engagerer sig i barnets første leveår, så skaber det den modsatte effekt, når fædre ikke modtager information om barnet.

”Jeg føler jo, at det offentlige kommunikerer til mig, at man skal have en livmoder for at modtage informationer, der er relevante for ens barn. Det, synes jeg, er det forkerte signal at sende i år 2023. Hvis vi som samfund ikke også støtter op om det fra begyndelsen, så forstår jeg godt, at nogle mænd føler sig reduceret til en andenrangs omsorgsperson.”

Grundlag for debat

Camilla Søe har delt oplevelsen i et opslag på det sociale medie X, hvor mange mænd og kvinder kan genkende episoden. Camilla håber, at det kan sparke nyt liv i debatten om ligestilling i forældreskabet. Hun synes ikke, at det er statens opgave at vælge, hvordan man fordeler arbejdet.

”Man skal give forældrene valget til selv at fordele opgaverne, og det gør man ikke, når man per automatik kommunikerer til mig og holder Jakob udenfor,” slår hun fast.

Jakob Engel-Schmidt håber også, der sker en forandring på området, og han vil bruge sin egen erfaring i sit politiske arbejde.

”Jeg tror, det er meget sundt, at politikere af og til får den slags oplevelser. For det giver jo anledning til, at man kan undersøge, hvorfor det forholder sig sådan, og måske gøre noget ved det. Det vil jeg gerne tage en dialog med mine ministerkollegaer om.”

Om Camilla Søe

  • 32 år
  • Konsulent og debattør
  • Medlem af Venstre
  • Kærester med kulturminister Jakob Engel-Schmidt, som hun venter et barn sammen med.