Rød rappenskralde eller forbilledlig stedmor: Hvilken tv-mor er du?

Rød rappenskralde eller forbilledlig stedmor: Hvilken tv-mor er du?

Mødre burde hyldes hver eneste dag, ikke kun på mors dag. For hver eneste lorteble, madpakke og putteseance, der går syd. Så klap dig selv på skulderen. Her er fem seje mødre, der minder os om, at man ikke behøver være fejlfri for at være en god mor.

Nordisk Film, Foto: Gerhard Pedersen, 1968
Yvonne_Jensen.jpg
Nordisk Film, Foto: Gerhard Pedersen, 1968

Yvonne Jensen fra Olsen Banden

Hvor mange af os har ikke haft lyst til at sige: “Meget har du budt mig gennem alle disse år!” til vores kæreste eller børn eller forældre eller venner en gang eller to. Yvonne siger det. På sin karakteristiske, insisterende Yvonne-facon.

Også selvom hun for det meste får at vide, at hun skal “Tie stille, dit sindssyge kvindemenneske” af Egon. Men Yvonne holder sig aldrig tilbage for at uddele en god skideballe, det skal hun have. Timingen kan være elendig, politiet på vej, det rør hende ikke.

Det er en forfinet kunst (især som mor) at kunne give en god, retorisk veludført skideballe, som i øvrigt altid begynder med “Det siger jeg dig”, så du er sikker på, der bliver hørt efter. En skideballe afstemt mellem det patetiske og det dramatiske. Begge dele har Yvonne misundelsesværdig sans for.

Hun er en løvemor. Og mange af skideballerne er til for Børges skyld, hendes enbårne hippie-søn. De er til for at holde sammen på familien. Keld ved godt, at Yvonne er limen.

Olsen Banden kan bl.a. streames på Dansk Filmskat.

Ghita Nørby i rollen som Ingeborg Skjern i Matador, sæson 1 på DR. Foto: Else Tholstrup
Ingeborg_Skjern.jpg
Ghita Nørby i rollen som Ingeborg Skjern i Matador, sæson 1 på DR. Foto: Else Tholstrup

Ingeborg Skjern fra Matador

Ingeborg bliver mor til datteren Ellen, da hun er meget ung. Faderen er Holger, og han er desværre en kæmpe sjuft. Så Ingeborg bliver skilt, hvilket var ret stigmatiserende på den tid, og rejser hjem til sine gode forældre Grisehandleren og Katrine.

Her møder hun en sen aften Mads Skjern, for hvem hun ender med at læse lidt poesi, inden han skal sove i dagligstuen, og du fornemmer straks, hvor det her er på vej hen – nemlig mod et tøjimperium, en ensom murermestervilla og i sidste ende en affære med baronen.

For det er ikke et nemt ægteskab, det berømte mellem The Skjerns. Ingeborg begår nok den helt almindelige brøler at falde for en mand, der er eks-sjuftens diametrale modstykke: Mads er jyde. Stabil, flittig og principfast. Han er med andre ord af den gamle skole.

Også når det kommer til børneopdragelse, hvor du får som fortjent; en pony og fars eftertragtede anerkendelse, hvis bare du høster gode karakterer i skolen og i øvrigt ikke er homoseksuel. Pædagogisk forskning viser senere, at det ikke er den bedste måde at få mennesker med selvværd ud på den anden side, og det er Ingeborg allerede klar over.

Hun er stedmor for Mads’ martrede søn, Daniel, og har et sjældent blik for hans følsomme og flossede sjæl. Hun er en forbilledlig stedmor: Kærlig, omsorgsfuld og beskyttende. Men hun er naturligvis også kvinde af sin tid.

Som moderne seer kan du godt sidde og synes, hun finder sig i lige lovligt meget, for vi ved jo, at Ingeborg Skjern har ben i næsen. Til sidst får hun nok. Og Ghita Nørby folder sig ud i sin glansrolle som Ingeborg: “Syg i hovedet?! Det er dig, der er syg i hovedet!”, siger hun halvt råbende, halvt hvislende med sin frygtindgydende Ghita-stemme til en betuttet Mads.

Matador bliver netop nu vist på DR, og du kan streame de første sæsoner på dr.dk

Foto: HBO Nordic, Big Little Lies
Madeine_Mackenzie.jpg
Foto: HBO Nordic, Big Little Lies

Madeline Mackenzie fra Big Little Lies

Big Little Lies er en tv-serie om hustruvold, manddrab, løgn og ægteskab, men egentlig handler den lige så meget om mødre. Om fem kvinder, der har børn i den samme 1. klasse. Madeline Mackenzie er en af dem, og hun spilles af Hollywood-darling Reese Witherspoon, hvis erklærede mission er at fortælle sandfærdige og nuancerede historier om kvindeliv.

Madeline er mor til to døtre med forskellige fædre. Hun sidder midt i den genkendelige suppedas af moderne familieliv med alt, hvad det nu indeholder: Irriterende eksmænd, du skal samarbejde med, nye partnere, børnefødselsdage og klasseintriger mikset med et stillestående ægteskab og uforløste personlige ambitioner.

Madeline er et meget talende kvindemenneske. Lidt af et power house, lidt af en kontrolfreak. Den type mor, der har for travlt med at planlægge overdådige Disney on Ice-udflugter, og hvem der er ude og inde blandt klassens forældre. Ethvert forældreråds skræk. Heldigvis udvikler hun sig.

Som det hører sig til i en god tv-serie. “Sometimes I’m just holding onto this idea of perfection so tight; Something has to give,” siger hun og fanger, hvor væsentligt det er at slække lidt på de mange idéer, en mor tit har. Derudover er hun ærlig. Der er ikke så meget bullshit, hun siger tingene, som hun føler dem – ikke bare til de andre mødre, men også til sine døtre.

Serien kan streames på HBO.

Foto: Sam Taylor/Netflix, Sex Education sæson 2
Jean_Milburn.jpg
Foto: Sam Taylor/Netflix, Sex Education sæson 2

Dr. Jean Milburn fra Sex Education

Gillian Andersson spiller sexterapeuten Jean Milburn i den intelligente ungdomskomedie Sex Education. Serien gør en stor indsats for at tage skammen ud af unges (nye og besværlige) sexliv, og Anderssons karakter er personificeringen af den mission.

“Sexuality is fluid. Sex doesn’t make us whole. And so, how could you ever be broken?”, er blot en af hendes terapeutiske replikker.  Jean har en eksmand, der kan bringe både hendes pis og hendes safter i kog og ellers skiftende seksualpartnere, idet hun ikke gør sig i faste parforhold (altså lige indtil Mikael Persbrandt dukker op!)

Hun oser af rolig sensualitet på den måde, kun kvinder over 50 kan gøre det. Dr. Milburn ved, hvad hun vil have og ser ingen grund til ikke at indrette sit liv efter de behov. Det betyder ikke, at det altid er nemt at være mor til en akavet teenagesøn.

Kun en tåbe frygter ikke en akavet teenagesøn! Jean er åben, fordomsfri og nysgerrig; hun giver praktiske råd om rusmidler og onani uden moraliserende formaninger, men lige lidt trænger det ind. Han synes, hun er pinlig.

Han krummer tydeligt tæer, når hun forsøger sig med en engageret samtale. Han nægter stort set at kommunikere med hende. Ligegyldigt hvor sej en mor, du er, så kommer dine børn til at synes, du er åndssvag på et tidspunkt, og de gider ikke at tale med dig. Jean minder os om, at vi ikke skal tage det personligt.

Sex Education kan streames på Netflix.

Foto: HBO Nordic, BetterThings
Sam_Fox.jpg
Foto: HBO Nordic, BetterThings

Sam Fox fra Better Things

Sam Fox er muligvis det mest ultimative #momgoal, der findes. 53-årige Pamela Adlon skriver, instruerer, producerer og spiller selv hovedrollen i den skæve komedieserie Better Things, hvilket jo i sig selv er lidt af en pragtpræstation.

Serien er baseret på hendes eget liv og handler om Sam Fox; skuespillerinde og singlemor, der i et aldersfjendsk Hollywood forsørger sine tre døtre og en dement mor. Samtidig med at hendes egen midtlivskrise raser. Men hun er cool. Altid.

Sam Fox har skabt den slags hjem for sine døtre, de fleste af os drømmer om: Et, der emmer af levet liv og sjæl, nære venner og spontane besøg. Et, hvor mad bliver tilberedt til alle i det californiske køkken, og hvor døtrenes kammerater er velkomne, men også godt kan smides ud.

Tit har Sam cowboystøvler på og om muligt en mere ru stemme end Anne Linnet. Hun tager tingene – akavede situationer med teenagedøtre inklusiv – tilbagelænet. Vi forstår, at hun har prøvet lidt af hvert, f.eks. at blive forladt af faren til sine tre børn, da de var små.

De tre gange døtre er pokkers livskraftige og i gang med at blive voksne. Den mellemste køns- eksperimenterer og afreagerer i lange faser ved at forsvinde fra hjemmet – på den måde, du kun gør, hvis dit hjerte ved, at din mor er der og bliver der. Det, Sam kan som mor, er at turde se sine børn som mennesker – og se sig selv som det samme. Med alt, hvad det nu indebærer.

Better Things kan streames på HBO.