Der findes otte intelligenstyper, ifølge en amerikansk psykolog. Find ud af, hvilken type intelligens dit barn er særlig begavet med – og hvordan du bedst støtter ham eller hende i at udvikle sine evner.
Af: Else Marie Lehman, Vores Børn Junior, januar 2011
KLIK I BOKSEN TIL HØJRE OG FIND DEN INTELLIGENSTYPE, DER BESKRIVER DIT BARN BEDST>>
Intelligens handler om, hvad dit barn er god til og hvordan hun er god til det. Intelligens kommer i mange nuancer og former og handler om langt mere, end hvad dit barn ‘ved’. Intelligens dækker blandt andet over vores evne til at opfatte verden, bruge sproget og fungere sammen med andre mennesker.
Den amerikanske udviklingspsykolog Howard Gardner har defineret hele otte forskellige intelligenstyper, som dit barn kan have: Sproglig, matematisk, musisk, rumlig, kropslig, naturalistisk, personlig og social intelligens.
Én type intelligens dominerer
Dit barn indeholder alle de otte intelligenstyper. Men én eller to af dem skiller sig sandsynligvis særligt ud og præger dit barn mest.
“Hvilken intelligenstype, der er den mest dominerende hos din pode, får du blandt andet svar på ved at lægge mærke til, hvad og hvordan dit barn helst leger, hvordan hun taler, hvilke fag hun bedst kan lide i skolen, og hvad hun måske allerede nu drømmer om at blive, når hun ‘bliver stor’,” forklarer børnepsykolog Bente Edslev. Hun er en af dem, som beskæftiger sig med de otte intelligenstyper herhjemme.
Elsker dit barn særligt at læse og skrive og er super skarp til at argumentere, er hun sprogligt intelligent. Går hun voldsomt op i at male og indretter sit værelse igen og igen, er hendes rumlige intelligens stærk. Bruger hun sin krop meget til både leg, dans og når hun taler, er hun kropsligt intelligent.
Hvis du oplever, at dit barns intelligens ligner din eller farens meget, er det næppe uden grund. Sandsynligvis har jeres barn nemlig samme intelligenstype som jer: “Intelligens er arvelig. Selv om miljøet naturligvis påvirker, spiller arv faktisk en større rolle,” slår Bente Edslev fast.
“Børn kan arve mest fra den ene eller anden forælder eller blive en blanding af dem begge – afhængigt af forældrenes gener.” Det betyder ikke, at barnet ikke kan arbejde med sin intelligens. Men det er lettest at styrke den i barndommen.
Læs videre på næste side, hvordan du bedst stimulerer dit barn>>
Stimulér dit barn bredt
Det er bedst, at du stimulerer alle otte intelligenser hos dit barn. Ikke bare den, som er stærkest eller svagest. Et barn, der ensidigt bliver påvirket i en bestemt retning, vil nemlig mangle kompetencer på de andre områder.KLIK I BOKSEN TIL HØJRE OG FIND DEN INTELLIGENSTYPE, DER BESKRIVER DIT BARN BEDST>>
Annonse
“Det er kun børn med helt særlige forudsætninger, for eksempel en meget høj IQ, som kræver en særlig indsats derhjemme, i skolen og daginstitutionen,” råder Bente Edslev.
Selv om dit barn har udpræget musisk talent, bør I altså ikke blot fokusere på sang eller klaverspil, men også få hende til at arbejde med sproget, kroppen og de sociale kompetencer.
Forældre skal være forældre
En hverdagsaktivitet, der virkelig er med til at stimulere dit barn, er højtlæsning:
“Når du læser højt for dit barn, udvikler hun sin sproglige intelligens og fantasi og får nuanceret input til, hvad sprog indeholder”, forklarer Bente Edslev.
I hendes øjne er det bedste, du kan gøre for at stimulere dit barns intelligens, at lege sammen med dit barn og sørge for gode fælles oplevelser sammen.
Sæt ord på, hvad I gør
Bente Edslev ser uanede muligheder for at kombinere hverdagsliv, leg og hygge med input til intelligensen – også på tværs af typer:
“I kan både arbejde med den rumlige og den matematiske intelligens, når I skærer et æble: Snak om dets form, farver og lav brøkregning med halve og kvarte,” foreslår hun og fortsætter: “Du kan også styrke den kropslige og sproglige intelligens samtidig. Leg cirkus, balancér på træstammer i skoven, og slå kolbøtter i haven.
Sæt ord på, hvad dit barn gør, så du samtidig stimulerer den sproglige intelligens – blandt andet ved at introducere begreber som højre og venstre, der danner baggrund for læse- og skriveretningen,” anbefaler Bente Edslev.
Matematisk intelligens
KENDETEGN: Det logisk-matematiske barn elsker matematiktimerne og er god til tal, hovedregning og problemløsning. Hun foretrækker mønstre og faste rækkefølger og argumenterer klart og logisk. Hun har en fin forståelse for at tænke abstrakt.
SÅDAN STIMULERER DU DIT BARNS MATEMATISKE INTELLIGENS:
Spil hukommelses- og logikspil som Stratego og Mastermind sammen, sortér legesager efter for eksempel vægt og størrelse, læs fagbøger og tag på Eksperimentarium.
gallery8billeder
Musisk intelligens
KENDETEGN: Et musisk intelligent barn er både glad for at lytte til musik og god til selv at lave den. Hun kan mærke rytmer og klange og foretrækker at lave lektier eller at lege med musik i baggrunden. Musikken påvirker hendes humør og sindsstemning. Er dit barn musisk intelligent, nynner, synger og trommer hun tit, når hun laver andre ting.
SÅDAN STIMULERER DU DIT BARNS MUSISKE INTELLIGENS:
Hør musik, syng sammen, find på rim, læs remser, leg med rytmer. Lad dit barn spille et instrument, og tag hende med til koncerter.
gallery8billeder
Naturalistisk intelligens
KENDETEGN: Et barn med stærk, naturalistisk intelligens er god til at adskille forskellige plante- og dyreracer fra hinanden. Hun elsker naturen og dyr og vil gerne hjælpe dig i haven, se naturprogrammer i fjernsynet og er lykkelig for en tur i for eksempel Zoologisk Have. Hun opfatter mange detaljer i naturen og er opmærksom på lugtene i den. Samler gerne skaller, sten, fjer og andet, når hun er ude.
SÅDAN STIMULERER DU DIT BARNS NATURALISTISKE INTELLIGENS:
Lad dit barn gå til spejder, tag hende med ud at fiske, gå sammen i køkkenhaven, anskaf jer et kæledyr, og foreslå hende at lave lektier udendørs.
gallery8billeder
Personlig intelligens
KENDETEGN: Et barn med personlig intelligens har en stor indre verden og trives fint i sit eget selskab. Hun er god til at underholde sig selv og leger fint alene. Snakker måske også af og til med sig selv. Hun har en stor selvtillid og gør gerne, hvad hun selv vil, uanset hvad kammeraterne siger.
SÅDAN STIMULERER DU DIT BARNS PERSONLIGE INTELLIGENS:
Lyt, når dit barn fortæller om sine følelser, sørg for rolige rammer, når der skal laves lektier, meld dit barn til en form for individuel sport og lær hende eventuelt at meditere.
gallery8billeder
Rumlig intelligens
KENDETEGN: Den rumlige intelligens kaldes også den rumligtvisuelle intelligens. Er dit barn rumligt intelligent, er hun typisk meget glad for puslespil og for at tegne og bygge. Hun er god til både farver, former og linjer, kan lide at se på billeder og malerier og er dygtig til at fortolke dem.
SÅDAN STIMULERER DU DIT BARNS RUMLIGE INTELLIGENS:
Læs bøger med illustrationer, tegn sammen, fotografér, og byg med klodser. Prøv også at lade dit barn finde vej selv, når I er på tur.
gallery8billeder
Social intelligens
KENDETEGN: Er dit barn socialt intelligent, elsker hun at lege med andre og er god til at få nye legekammerater og venner. Hun har en særlig omsorg og fornemmelse for andres følelser. Hun vil gerne hjælpe andre med at løse deres problemer og er god til at inspirere dem.
SÅDAN STIMULERER DU DIT BARNS SOCIALE INTELLIGENS:
Lad dit barn dyrke holdsport, være med til at arrangere familieudflugter og lave lektier sammen med kammerater (eller dig).
gallery8billeder
Sproglig intelligens
KENDETEGN: Den sproglige intelligens kaldes også den sprogligt-verbale intelligens. Et barn, der er sprogligt intelligent, elsker at læse og skrive. Hun har et stort ordforråd og er god til at skrue sætninger og logiske argumenter sammen. Hun er dygtig til ordlege og kan huske navne, datoer og steder. Det gør hende til en god historiefortæller.
SÅDAN STIMULERER DU DIT BARNS SPROGLIGE INTELLIGENS:
Læs bøger, fortæl historier, lav ordlege, og løs krydsogtværs sammen. Inspirér hende til at skrive dagbog, digte eller breve.
gallery8billeder
Kropslig intelligens
KENDETEGN: Et kropsligt intelligent barn elsker at bevæge sig og at bruge sin krop, både til sport og til at fortælle med. Bygger med klodser og reparerer gerne, hvis noget går i stykker. Samtidig er hun god til at støtte, trøste og motivere andre på en behagelig måde.
SÅDAN STIMULERER DU DIT BARNS KROPSLIGE INTELLIGENS:
Lad dit barn gå til sport, spille teater og hjælpe med havearbejde og madlavning.