Iris Gold: ”Jeg er kun blevet gladere for min krop, efter jeg har født”

Iris Gold: ”Jeg er kun blevet gladere for min krop, efter jeg har født”

Sangerinden Iris Gold blev mor for to år siden, og sidenhen er hun kun blevet endnu gladere for sin krop. Hun tænker, at den er smuk med sine strækmærker og buler, og derfor synes hun også, det er ærgerligt, når mange nybagte mødre ikke ser på deres kroppe med samme store kærlighed.

I fredagens afsnit af ALT for damernes podcast ”Skål Søster” er influencer Nanna Liljekvist og sangerinde Iris Gold i studiet. De to kvinder diskuterer forholdet til deres krop, og hvilken betydning det har, når andre mennesker har en holdning til, hvordan de bør se ud.

Iris Gold har altid haft et godt forhold til sin krop, men hun har især kunnet mærke, efter hun er blevet mor, at andre mennesker har haft kommentarer til hendes udseende.

”Min krop er der bare, og jeg har aldrig haft særlig meget bøvl med den. Det har mere været et problem, hvordan andre mennesker har set min krop. Mine bryster er kun blevet større, efter jeg er blevet mor, men det har aldrig været mig, der har tænkt, at mine bryster var vulgære og for store. Det har været andre, der har tænkt det,” siger hun i podcasten.

Morkroppen er den smukkeste krop

For to år siden blev Iris Gold mor til en lille søn. Hun elskede at være gravid, og som mange andre oplevede hun, at kroppen ændrede sig meget både under og efter graviditeten. Mange kvinder ser måske dette som noget ærgerligt, og har svært ved at indfinde sig med det nye udseende, men Iris så det ikke som en ulempe. Hun syntes derimod, at det var smukt.

”Efter jeg har født og skabt et lille menneske, er jeg kun blevet endnu gladere for min krop. Mine bryster hænger mere, og der er flere strækmærker på dem. Min mave buler også lidt. Jeg fik kejsersnit, så der er jo et ar, og huden buler altid lidt rundt om arret. Men jeg tænker bare ”wow”, fordi min krop har lavet et menneske. Jeg sætter pris på min krop på en anden måde nu.”

Den store selvkærlighed har hun blandt andet sin mor at takke for. Lige så længe, Iris kan huske, har hendes mor aldrig talt grimt om sin egen krop.

”Jeg er vokset op i et hippie-kollektiv med alle mulige forskellige kvinder. Min mors mave var rigtig-rigtig rund, og hun viste den tit frem og skvulpede den. Der sagde hun ”det er her, du har ligget, og det er her, alle mine babyer har ligget.” Det er måske derfor, at mit forhold til min egen krop er så godt, fordi jeg har hørt, hvor pænt min mor har talt til sig selv og sin mave. Det har jeg kun tænkt er megasejt.”

Generelt synes hun, det er ærgerligt, at folk ikke giver ”den nybagte morkrop” den kærlighed, som den fortjener. Det frustrerer hende, når man ikke anerkender, at efterfødselskroppen er smuk.

”Jeg har altid tænkt over, hvorfor vi ikke hylder kroppen, lige efter vi har født. Hvorfor er det altid kun, når man er gravid og har den store strutmave, at man får ros? Eller når man efter fødslen kommer i form igen? Det er aldrig kroppen, lige efter man har født, som får fokus, og den, synes jeg, er noget af det smukkeste. Der kan man stadig se, hvor barnet har ligget.”

Større fokus på kvindekroppen

Iris Gold gør generelt en stor dyd ud af at sætte fokus på kvindekroppen. I podcasten ”Skål Søster” fortæller hun blandt andet om tiden, hvor hun skulle optage musikvideoen til hendes sang ”Woman”. Hun sidder på Bahamas med Dave Stewart fra Eurythmics, som hun har skrevet sangen med, og der siger han, at han synes, at hun skal ride nøgen på en hest i musikvideoen. Iris er med på idéen med det samme.

”Jeg var ikke stoppet med at amme på det tidspunkt, så mine bryster var lige ved at eksplodere. Jeg kan endda huske, at der stadig kom lidt mælk ud. Selvom det gør virkelig ondt at sidde helt nøgen på en hest, så ville jeg gerne vise min krop, mens maven og brysterne stadig var opsvulmede. Når man lige har født, er man jo virkelig ophævet. Jeg ville vise kroppen, som den var, og ikke først, når den var færdig med at hele. Folk skulle se, at det også er smukt med en frodig kvinde med strækmærker og lækkende mælk. Og så på en hest!” griner Iris i studiet.

Hvis du vil høre mere om Iris Golds historie, så lyt til fredagens afsnit af ALT for damernes podcast ”Skål Søster”. I studiet er også influencer Nanna Liljekvist til bl.a. at tale om kropspositivitet og -skam.