Kan din baby lege selv?
Hvis bare baby dog kunne lege lidt alene, så du lige kunne nå at få et bad … Få de gode råd til, hvordan du lærer din baby at underholde sig selv – i et lille stykke tid.
Baby pludrer lidt med ranglen og nulrer sine tæer, mens du går i bad. Eller sutter veltilfreds på sutten og lytter til en vuggevise, mens du laver kaffe.
Er det heller ikke sådan hjemme hos dig? Synger du i stedet hektisk for en mildest talt utilfreds baby placeret lige uden for brusekabinen? Laver du kaffe med én hånd? Og får du ikke lige klippet dine tånegle i tide?
Så er du ikke alene. For når vi taler om barnets første leveuger, så handler tilværelsen om tryghed. Og det får barnet i din favn, fortæller afspændingspædagog Gitte Pedersen, der gennem 26 år har undervist på kurser for gravide og nybagte familier.
“Inden for de første syv-otte uger vil de fleste børn helst være på arm hos mor og far hele tiden. De vil høre hjertelyd og åndedræt og mærke kropsvarme. Det giver ikke så meget mening at lægge de helt spæde for sig selv, for de har ikke redskaber til at få noget ud af det,” siger Gitte Pedersen.
Otte uger og klar til leg
Spot signalerne
Svingende interesse
Det er også en god idé at huske, at babyer gennemgår en rivende udvikling i deres første leveår. De veksler mellem glæde og tilfredshed på den ene side og utålmodig frustration på den anden. Den ene dag er Peter Plys-uroen det kæreste eje, den næste dag tjatter barnet utilfreds til den.
Gitte Pedersen anbefaler, at du læser bogen 60 vidunderlige uger, der beskriver barnets udvikling fra nyfødt til 20 måneder. Bogen beskriver de såkaldte tigerspring, som er nogle forandringsfaser, dit barn gennemgår. For eksempel er der perioder med utryghed, hvor din baby pludselig reagerer på en rivende udvikling ved at afvise et ellers populært aktivitetscenter og bare vil være på din arm et par dage. Det kan være rart at være forberedt på disse perioder i barnets udvikling, hvor aleneleg måske ikke lige er sagen, men din arm klart er at foretrække.