Børnehavestart

Lola Jensens bedste råd: Disse få ting er vigtige, når dit barn skal starte i børnehave

Har du en glad og ubekymret tumling, der skal til at forlade vuggestuen og springe ud som fuldbårent børnehavebarn? Så spænd sikkerhedsselen, og forbered dig på store forandringer. Her får du familievejleder Lola Jensens bedste råd til en tryg b'rnehavestart.

Tiden i børnehave er vidunderlig, men det er også noget af en omvæltning for dit barn at skulle til at betræde nyt terræn.

Nu er der ikke længere en primær voksen til hvert barn, som der var Kristian eller Anne-Mette henne i vuggestuen, og på legepladsen skal han eller hun pludselig til at mænge sig med børn, der er så gamle, at de snart skal starte i skole.

Den slags kræver temmelig meget af din knap treårige, der fra det ene øjeblik til det andet skal lære en helt ny grad af selvhjulpenhed.

Den allerførste tid skal du derfor regne med at få et træt barn hjem, der ikke har overskud til det store – og slet ikke til andre store forandringer som at smide bleen eller sige farvel til sutten og middagsluren.

Her får du familievejleder Lola Jensens bedste råd til, hvordan dit barn kommer godt på plads i sit nye liv som børnehavebarn. 

1. Besøg børnehaven

Tag dit barn med på besøg i børnehaven inden start. Går storebror eller -søster i den børnehave, hvor dit barn skal begynde, så tag den lille med over at hente hver dag. Det gør overgangen meget lettere.

2. Giv tid!

Bliv ikke forskrækket, hvis det tager tid, inden dit barn falder helt til i børnehaven. Alt mellem en dag og en lille måned er normalt. Går der længere, vil der altid være ét eller andet, du skal reagere på. Tal med dit barn om, hvad det oplever, og tal med pædagogerne om, hvordan du bedst muligt støtter dit barn.

3. Lad barnet få korte dage

Hvis du har mulighed for det, er det guld værd for dit barn at have korte dage i starten efter indkøringen. Det er hårdt arbejde at vænne sig til et nyt sted. Få bedsteforældrene i spil, og fleks, hvis I kan.

4. Acceptér tis i bukserne

Fortvivl ikke, hvis dit barn tisser i bukserne hver dag i en periode. Sig ikke ‘jeg troede, du var stor’. Sig i stedet ‘pyt med det’, og hav skiftetøj liggende i børnehaven.

5. Aflevér senest klokken ni

Afleverer du senere end klokken ni, er aktiviteter og legerelationer ofte i fuld gang, og det gør det sværere for dit barn at komme ind i legen og få tildelt andre roller end ‘hund’ eller lignende. Bliv (højst!) fem minutter, til dit barn er inde i legen.

6. Lad dit barn selv

Er der ikke for langt til børnehaven, så lad dit barn gå derhen på egne ben frem for at blive kørt i klapvogn. Lad det selv tage overtøj af og hænge op. Vær dog ikke bange for at være en ’curlingmor’, hvis det lige er den morgen, hvor jakken driller – eller når du henter. Nu er dit barn dødtræt og kan bruge lidt hjælp.

7. Brug tid på at hente

Det kan være stressende for børn at blive revet ud af det, de er i gang med, uden lidt forberedelsestid. Lad gerne dit barn lave puslespillet færdigt, men gør det enkelt og kort, så barnet mærker en daglig rutine. Så er barnet ikke er i tvivl om, hvad der skal ske.

8. Bevar roen ved uvilje

Er der skrig og skrål, når du henter, så glæd dig over, at dit barn trives i sin børnehave! Sig ikke ‘jeg går, hvis du ikke kommer nu’ eller ’jeg sætter mig og venter, til du er klar’. Bevar roen, og sig i stedet ‘kom med, ellers må jeg bære dig’.

9. Vent med legeaftaler

Undgå legeaftaler i hverdagene, så længe dit barn kun er tre år. At gå i børnehave er aktivitet nok. Det sidste år af børnehavetiden får dit barn måske mere overskud til legeaftaler.

10. Nyd børnehavetiden!

Glæd dig over, hvilken fantastisk tid dit barn går i møde. Børnehaveårene er en helt enestående periode, hvor dit lille pus virkelig får leget igennem og gennemgår en enorm udvikling på alle planer. Mål hellere dagen på, hvor mange barn-til-barn relationer, der har været. Ikke på læringsplaner. Fri leg er lige så godt som struktureret læring. Nyd, at dit barn er beskidt og har hygget sig med de andre børn.

Almindelige reaktioner på forandringer fra børn 3-5 år

Gråd, vrede, indadvendthed er helt normale i denne alder. Måske begynder dit barn at bide, skubbe og sparke og vil ikke af sted om morgenen.

Som med yngre børn, viser reaktionerne sig også ofte ved, at børnehavebarnet sover dårligt – måske endda med mareridt.

Nedsat appetit er også almindeligt.

Kilde: Familievejleder Lola Jensen