Lotte Bidstrup

Lotte gik på deltid: ”Her er 5 ting, du skal vide, hvis du vil gå ned i tid”

”Hvorfor er det egentlig, at børnenes gode timer skal tilbringes i institutionen og ikke sammen med mig?” Det spørgsmål stillede Lotte Bidstrup sig selv, da hun gik ned med stress for 3,5 år siden. I flere år havde hun forsøgt at jonglere arbejdsliv og familieliv, men uden held. I dag er hun ekspert på området og hjælper børnefamilier med at få styr på økonomien.

En hverdag med små børn, fuldtidsarbejde og tid til også at være sig selv kan være presset for de fleste. Ingen kan være 100 procent alle steder, men sjældent stopper vi op og mærker efter, om vi egentlig trives i det liv, vi har skabt. 

I 2021 var Lotte Bidstrup tvunget til at gøre netop dét. Stoppe op og mærke efter. Hun var lige vendt tilbage til sit fuldtidsjob efter en længere sygemelding med stress, men hun kunne ikke få det til at harmonere med familielivet.

Derfor gik Lotte og hendes mand i gang med at undersøge, hvad der skulle til, for at hun kunne gå ned i tid.

"Mine to piger søgte mit nærvær og ville gerne slappe af, når vi kom hjem, men jeg havde svært ved at slippe den dårlige samvittighed over, at vi jo “burde” lave noget kreativt sammen, lege i haven og andre sjove ting. Jeg sad med følelsen af, at jeg burde aktivere dem, men jeg orkede det ganske enkelt ikke, og det gjorde pigerne faktisk heller ikke,” fortæller Lotte Bidstrup.

Sammen fandt parret ud af, at det hele ikke behøver at køre på samlebånd HVER dag – og der er faktisk flere veje at gå. Det kræver, at man kigger sin økonomi igennem og mærker efter, om ændringerne er realistiske, så man sikrer, at man får en holdbar hverdag på sigt, fortæller hun.

Her er Lotte Bidstrups fem tips til, hvordan du undersøger, om I har råd.

1. Tal med din partner om jeres behov

Det vigtigste er, at I får talt sammen om jeres families behov. Har I brug for at gå ned i arbejdstid i en kortere eller længere periode? Hvor mange timer drejer det sig om, hvordan skal de helst fordeles på en uge, og hvem af dig og din partner der skal gå ned i tid?

Herhjemme blev vi enige om, at en ugentlig fridag var vores største ønske og dermed en reduktion i arbejdstid på 20 procent. Den ekstra fridag ville også give plads til fridage fra institutionen og god tid til at få ordnet praktiske ting, som vi ikke skulle spekulere på ugens øvrige hverdage.

2. Regn ud, hvor mange penge det koster

Det nemmeste er, hvis du kan få lønkontoret på dit arbejde til at lave en fiktiv lønseddel med den reducerede løn. Er det ikke muligt, kan du selv lave en rimelig præcis beregning.

1. Regn ud hvor mange procent din arbejdstid reduceres – fra 37 til 30 timer er fx en reduktion på 20 procent.

2. Beløbet på din lønseddel, der står ud for, hvad du betaler AM-bidrag af, reducerer du med 20 procent.

3. Google “lønberegner Skat” og brug beregneren til at se, hvad du cirka vil få udbetalt. Dit fradrag er cirka det samme, som det der står på din lønseddel, så brug det.

For mit eget deltidsønske betød det en reduktion i min udbetalte løn på 4.000 kr. om måneden, så de penge skulle vi finde et sted i vores økonomi.

3. Tal med din partner om, hvordan I finder de penge

I skal nu forholde jer til det konkrete beløb, som I skal reducere jeres økonomi med. Hvor kan I konkret finde de penge henne, og er det også holdbart på sigt?

1. Kig jeres budget igennem og se, hvor I kan reducere eller helt undvære. Kan I fx undvære en eller flere streamingtjenester, kan mobilabonnementet gøres billigere, kan I træne i naturen frem for i et fitnesscenter, er det nok med en deltidsplads i institutionen, kan forsikringerne gøres billigere? Eller er det muligt for jer at undvære en bil eller flytte til en billigere bolig? Osv.

Husk at prioritere at indbetaling til pension fortsat er beløbet for fuldtidsjobbet, så du ikke snyder dig selv senere i livet.

2. Kig på jeres forbrug. Kan I fx planlægge indkøb bedre, så I handler færre gange, vil I bruge færre penge på takeaway, fordi overskuddet til at lave mad bliver større? Har I nogle hobbies eller shoppevaner, hvor I impulskøber meget og kan spare ved at tænke jer lidt mere om?

3. Kig på jeres opsparing. Kan pengene findes ved at reducere dette beløb, eller har I måske en stor opsparing, som kan gøre det ud for de penge, som løbende vil mangle i budgettet? Vil det betyde, at I skal droppe eller udskyde rejser, køb af ny bil eller andet?

I skal altså forholde jer til, hvilke kompromisser I kan gøre for at finde pengene, og hvilke vaner kan I ændre og derved spare nogle penge?

For os var det en stor prioritering at beholde vores rengøringshjælp, som ellers er en oplagt post at spare væk, når man får mere tid derhjemme.

Til gengæld sparede vi 1.000-1.500 kr. ved at strukturere vores madplaner og indkøb, så vi handlede mindre ind og købte mindre take away. Resten af pengene tog vi fra vores månedlige beløb til opsparing, som ikke kunne vokse i samme tempo mere.

4. Undersøg om deltid er en mulighed

Det er nu tid til at undersøge de konkrete muligheder, der er for at reducere arbejdstiden.

Det er en god idé at kontakte din fagforening eller tillidsmand og høre, om der er nogle regler/rettigheder i din overenskomst, som du kan gøre brug af. I nogle overenskomster er der fx ret til at reducere arbejdstiden til 30 timer om ugen det første år efter endt barsel.

Kontakt også gerne din a-kasse for at høre til reglerne, så du fortsat er fuldtidsforsikret i forhold til dagpenge, alt efter hvor mange timer du ønsker at arbejde.

Tag en snak med din leder om dine ønsker, og fortæl hvad den optimale løsning vil være for dig og hvorfor. Hvis du får et nej, så tal med din leder om, hvilke andre muligheder I kan aftale for at skabe mere luft og fleksibilitet for dig.

Husk at ændre din forskudsopgørelse med din reducerede indtægt, så du får det rigtige beløb udbetalt fra starten af.

Min leder kunne ikke undvære mig en fast dag om ugen, så vi lavede en aftale om en arbejdstid på 32 timer fordelt med en time på hver dag. Min arbejdstid hed derfor 07-14, og min udbetalte løn blev reduceret med cirka 3.000 kr. om måneden. Det endte faktisk med at være en rigtig god løsning for vores familie, for den ene time om dagen gjorde, at jeg ikke skulle skynde mig hjem, jeg undgik den værste kø i trafikken, og vi havde alle sammen mere energi, når jeg hentede.

5. Er deltid ikke en mulighed på din arbejdsplads?

Viser det sig, at deltid ikke er en mulighed på din arbejdsplads, kan du gøre andre tiltag for at frigive mere tid. Det kræver, at du taler med din partner om følgende muligheder:

  • Er det realistisk at møde senere/gå tidligere og arbejde de sidste timer om aftenen?
  • Er der én af jer, der skal skifte job for at reducere arbejdstimerne?
  • Kan I få en bedsteforælder eller barnepige til at hente fx en dag om ugen, hvor du og din partner kan arbejde længere og på den måde gå tidligere de resterende dage?
  • Er der praktiske ting, der fylder i hverdagen, som I kan betale jer fra og derved skabe mere familietid? Fx måltidskasser, rengøringshjælp, havehjælp, handle dagligvarer online osv.

Om Lotte Bidstrup

lotte_bidstrup_oekonomi.jpg
Lotte Bidstrup. Foto: Privat.
  • 34 år, mor til Sofie på fire og Laura på seks. Gift med Rasmus og bosat i Taastrup.
  • Arbejder i dag som selvstændig økonomisk mentor, der hjælper børnefamilier med at forstå deres økonomi, få en hverdag (og forælder) i trivsel og udleve deres drømme.
  • Se mere på Instagram under profilen pengecoachen.

Hvis du har et spareråd, du gerne vil dele med andre, så skriv til redaktionen på tip@alt.dk.