Særligt én sætning rystede Lykke: ”Hvorfor har jeg ikke sat spørgsmålstegn ved det før?”
Lykke Sand Michelsen fik sig noget af en overraskelse, da hun fandt ud af, hvor få statuer af kvinder, der er rundt om i Danmark. Med sin nye bog 'Kender du hende?' vil hun nu gøre børn klogere på danmarkshistoriens kvinder – for selvom der ikke er statuer af dem, er det vigtigt, at børn vokser op med en viden om dem og deres bedrifter, mener hun.
”Fun fact: Der er faktisk flere statuer i Danmark af dyr, end der er af kvinder."
En ellers normal byvandring, fik skuespiller Lykke Sand Michelsen til at spærre øjnene op. Da tour-guiden sagde sit ”fun fact” til de fremmødte, grinte hun blot. Hun tænkte ikke noget særligt om det. Men som det med tiden sank ind, blev hun mere og mere rystet.
”Jeg begyndte at tænke over, hvem jeg egentlig selv kender, og hvilke danske kvinder, som har gjort noget sejt eller gjort en forskel, som jeg kunne sætte navn på. Jeg kunne slet ikke komme på nogen. Jeg kunne til gengæld komme på en masse mænd,” fortæller hun.
”Jeg tænkte, om det bare var mig, der ikke kendte nogen, eller om der virkelig aldrig havde været nogen kvinder, der havde fået chancen? Men mest af alt, grublede jeg over, hvorfor jeg aldrig har sat spørgsmålstegn ved det før? Det har aldrig været et problem for mig, men det blev det lige pludseligt. Et stort et endda. For selvfølgelig fandtes de kvinder – og der var masser af dem.”
Nu har hun valgt at skrive en bog, som i børnehøjde fortæller om en række af de viljestærke, danske kvinder, som har turde drømme stort, forfulgt deres drømme, og som mod alle odds har udmærket sig. Kvinder, hvis bedrifter fortjener, at børn i dag vokser op med en viden om dem – statue eller ej.
'Kender du hende?' indeholder intet mindre end 24 historier om seje, danske kvinder, som har gjort en forskel. Du kan fx møde modstandskvinde Hedda Lundh, komponist Else Marie Pade samt Harriet Førslev, som var den første kvinde i Danmark, der fik flyvercertifikat. Hver især er de illustreret af forskellige kunstnere, der på hver sin måde, gør historierne endnu mere levende. Og så er der derudover en lille aktivitet tilknyttet hver kvinde.
Med bogen kan du derfor både lave de kager, som Karen Blixen yndede at bage, da hun boede i Afrika, lave et skakbræt ”sammen med” Grevinde Danner samt se stjernerne ”med” Sophie Brahe.
Verdenskvinder
Det har taget mere end fem år, fra Lykke Sand Michelsen først fik idéen til 'Kender du hende?', til den nu på Kvindernes Kampdag 2023 lander på boghylderne.
For der var mange spørgsmål, der skulle svares på. Hvilke af alle danmarkshistoriens mange seje kvinder skulle med, hvordan skærer man deres livshistorie ned på blot et par sider – og samtidig gøre det sjovt og forståeligt for børn? Men det lykkedes – og der er undervejs endda også blevet udviklet en animationsserie, som dykker meget dybere ned i seks af de 24 inspirerende historier, som bliver fortalt i bogen.
”Det er det sjoveste projekt, jeg nogensinde har kastet mig over. Jeg er på daglig basis blevet helt vildt inspireret – og jeg har den største respekt og ydmyghed i forhold til, hvem det er, der har været her før os. Der er virkelig nogen, som har banet vejen for os - og de har ingen kredit fået. Men det er heller ikke derfor, de har gjort det. Det har gjort stort indtryk på mig,” fortæller hun.
”Mange af de her kvinder har haft nogle drømme, som folk sytes var fuldstændig tåbelige. Men de har kæmpet for det og har måtte opgive noget andet. Mange af kvinderne er jo aldrig blevet gift. De har aldrig fået børn. Det var der ikke plads til. Det synes jeg sætter tingene rigtig meget i perspektiv: At nogle gange, når vi synes, at det hele er lidt hårdt, og det er svært at få arbejdsliv og familieliv til at passe sammen, skal vi huske på, at det er ret privilegeret, at vi rent faktisk kan gå efter vores drømme, samtidig med at vi er der for vores børn.”
Verdensbørn
Lykke Sand Michelsen har selv en lille søn på halvandet, og bogen er dedikeret til ham. Han har nemlig fået hende til at tænke over, hvordan hendes barndom – og faktisk hele hendes udvikling, mon havde set ud, hvis hun havde kendt til de 24 kvinder fra barnsben.
Netop derfor er det også vigtigt for hende, at historierne bliver fortalt til det yngste publikum.
”Jeg håber, at de bliver inspireret, og at de får en lille smule nemmere ved at tro på, at alt kan lade sig gøre – og at det er okay at drømme stort. Man skal ikke skyde noget ned, før man i det mindste har afprøvet det... Et par gange,” fortæller hun.
”De her kvinder har haft en kæmpe modstand, og men de er lykkedes på trods af, at de har haft alle odds imod sig. Hvorfor skulle vi så ikke kunne nå i mål med alt det, som vi gerne vil?”