Ny podcast skal gøre lort mindre piiinligt
Det lugter, det er ulækkert, og vi vil helst trække hurtigt ud i toilettet. Alligevel er prutter både sjove og fascinerende. Ny børnepodcast fra Talk Town KIDS handler om lort, og det er der en god grund til. For mange børn holder sig og undgår skolens toiletter - og det er en virkelig dårlig ide.
Hvordan bliver gulerødder og pomfritter egentlig til lort? Hvad sker der med lorten, når den – på magisk vis – forsvinder ud i toilettet? Hvad gjorde man dengang, man ikke havde toiletter? Og hvorfor er der så mange børn, der har problemer med ondt i maven og forstoppelse i dag?
Der er masser af viden om både vores egen krop, fortid og samfund at hente i netop lort. Talk Town KIDS' nye podcast, der slet og ret hedder ’LORT’, skal give børn i 6-12-års-alderen og deres forældre et fælles sprog for lort og en forståelse for, hvor vigtigt det er at have styr på. Podcasten inviterer ind i et fantasifuldt legende lydunivers med fortællinger, quizzer og forsøg – men trods den sjove indpakning, er alt bundet op på viden og fakta.
Og podcasten om lort er vigtig, mener Andreas Munk, som er overlæge ved Hvidovre Hospital. En ud af fem børn lider af forstoppelse, og én af årsagerne er, at de holder sig, fordi de ikke har lyst til at bruge skolens toiletter. Faktisk er der så mange børn med forstoppelse, at børneafdelingen har etableret en forstoppelsesskole for at uddanne børn – og deres forældre – i eksempelvis gode toiletstillinger, hvad man skal spise for at få en god mave-tarm-flora, og hvordan en god lort ser ud. Det lyder sjovt, men det er barsk alvor.
Der er brug for at tale mere om lort, mener Andreas Munk, som selv medvirker i podcasten. Han er overbevist om, at den kan være med til bryde tabuet og skammen:
”De humoristiske indslag – fortællingerne, quizzen og lortesangen – gør, at børnene kan grine lidt af de sjove historier og lyduniverset i podcasten. Der bliver skabt nogle positive billeder på noget, som ofte bliver opfattet som meget negativt. Og hvis det er noget, børnene kan lave sjov med, så har de også lettere ved at tale om det,” siger han og peger på, at podcasten kan give børnene nye ord og måder at snakke om lort på, som de kan bruge i deres egen hverdag.
”Det gør det nemmere at fortælle deres forældre, hvis der fx er ulækkert på skoletoiletterne, eller de simpelthen ikke kan få lorten ud,” siger Andreas Munk.
Skab et åbent rum om lort
Med podcasten håber redaktør for Talk Town KIDS, Mette Hovmand-Stilling, at lort bliver mindre pinligt i børnenes verden.
”Vi laver alle lort, men har ikke rigtig noget sprog for det. Det er ulækkert og lidt pinligt, hvis det lugter. Og må vi overhovedet kalde det for lort? I podcasten kalder vi det for, hvad det er, og går både sjovt og videnskabeligt til værks. For der er masser af viden at hente om os selv og vores samfund i netop lort,” forklarer hun og håber, at også forældrene vil lytte med.
Den holdning deler Andreas Munk:
”For mange børn er det svært at snakke om lort. Jeg håber på, at de her børn sidder med deres forælder, efter de har lyttet til podcasten og siger: ’Hey, det er sådan her, jeg har det! Jeg har ikke lyst til at gå på toilettet, fordi jeg synes, det er ulækkert’ – og på den måde åbne for en samtale med barnet,” siger han.
Lyt med i podcastserien ’LORT’, som udkommer på Talk Town KIDS i dag med nyt afsnit hver onsdag. Du kan høre om, hvad der sker i kroppen, på rensningsanlægget, om arkæologiske fund af ældgamle lorte og om, hvad man kan lære på en forstoppelsesskole. Find ’LORT’ på appen Talk Town KIDS - her finder du også mange andre lærerige og underholdende podcasts for børn.