Farlige fortidsdyr: Derfor er dine børn vilde med dinosaurer
Elsker dine unger også dinosaurer? Det er der en helt særlig grund til, mener naturhistorisk konservator Abdi Hedayat. Han tager jer med til i fortidsdyrenes forunderlige verden i en ny podcast for børn.
Er dine børn også fascineret af dinosaurer og andre fortidsdyr?
Junior kender sikkert godt Tyrannosaurus rexen, men kan han også kende forskel på en Dimetrodon og en Triceratops? Og er det sandt, at nogle dinosaurer havde fjer?
Naturhistorisk konservator Abdi Hedayat har et bud på, hvad der gør dyrene fra fortiden så spændende:
"Det, der er så fedt ved dinosaurerne, er, at de ligner noget fra en mærkelig fantasi, men faktisk har levet i virkeligheden. Selvom vi har fundet mange knogler fra dem, og vi kan sætte et skelet sammen, så finder vi alligevel aldrig 100 procent ud af, hvordan de præcist har set ud - f.eks. ved vi ikke, hvilke farver de havde, eller hvilke lyde de sagde. Der må man bruge sin fantasi," siger han.
At dinosaurerne levede indtil for omkring 66 mio år siden, er dog ikke bare fantasi. Og det er også vildt at tænke på, hvor store mange af dem var. Faktisk ville du med stor sandsynlighed slet ikke nå at opdage, hvis du blev snuppet bagfra og ædt af en T-rex, som var omkring 12 meter lang og 4-5 meter høj, lyder det fra konservatoren.
Spor i den danske natur
I den nye podcast "Abdi og fortidsdyrene" fra Talk Town KIDS kan du og dine børn, lade jer fascinere af de mange spændende dyr fra fortiden. Flere af dinosaurene kender dit barn måske allerede navnene på, f.eks: Tyrannosaurus rex, Brachiosaurus, Velociraptor og Triceratops.
Og selvom det er virkelig mange år siden, de levede, så kan du være heldig at finde spor af dem i den danske natur den dag i dag.
"Du kan måske være heldig at finde dinosaurfodspor. Fodsporene er store - lige så store som to kæmpe stegepander. Det lyder måske underligt, men på Bornholm, er der faktisk fundet dinosaurfodspor," forklarer Abdi Hedayat.
For da dinosaurerne levede, var det meste af Danmark blot havbund, men lige præcis Bornholm stak op over vandet, og her var der altså tilsyneladende plads til dinosaurerne.
På danske strande, f.eks. på Møn, kan man også være heldig, at finde genstande fra fortiden, som kan sende os på en rejse tilbage i tiden. Det kan f.eks. være en tand fra en mosasaur, som lidt ligner en stor krokodille-tand.
Så måske er det værd at tage ungerne med på jagt efter fortiden?
Første episode af "Abdi og fortidsdyrene" udkommer på appen Talk Town KIDS i dag, torsdag d. 20. januar, og der kommer nye episoder én gang om ugen.