Alder - førstegangsfødende

Nye tal: Så gamle er danske kvinder, når de føder deres første barn

Gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder har været støt stigende i mange år. Nu viser nye tal, at vi har rundet et skarpt hjørne.

Aldrig før har vi været ældre, når vi får vores første barn. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Sidste år ramte landsgennemsnittet for førstegangsfødende 30 år, men det skarpe hjørne har været længe undervejs. De seneste 25 år er gennemsnitsalderen nemlig steget med 2,3 år, og for 50 år siden var førstegangsfødende blot 24,1 år gamle.

Så gamle er vi, når vi får børn

30,0 år

Førstegangsfødende

31,5 år

Alle fødende 

31,7 år

Førstegangsfædre 

33,6 år

Fædre generelt 

Tallene er gennemsnit for år 2023 og er fra Danmarks Statistik.

Kendte kvinder får børn sent

I den europæiske rapport ’The Timing of Life Events’ fra European Social Survey i 2021 pegede et gennemsnit af danskernes svar på, at man var for gammel til at blive mor til sit første barn, når man ramte 40 år.

Denne opfattelse har dog ændret sig, og det er blevet mere og mere almindeligt at få sit første barn i fyrrerne, mener Mengni Chen, som er sociolog og forskningsleder på et stort studie om sent forældreskab på Københavns Universitet.

I et interview med Vores Børn fortæller hun også, at tabuerne omkring ældre forældre langsomt forsvinder – og at udviklingen blandt andet skyldes én særlig tendens:

“Det er en stigende trend blandt kendte at få børn i en højere alder, og det giver det et meget positivt image og viser, at alder ikke betyder så meget – og det er faktisk ikke usandt. Der er for eksempel nylige studier af menneskers oplevelse af lykke, der viser, at kvinder, der får børn, når de er 35 eller ældre, føler sig mere lykkelige, end mødre i tyverne gør."

Høj alder, lav sandsynlighed for graviditet

Selvom det er blevet mere socialt acceptabelt at få børn i en sen alder, er vores biologi uændret; Des ældre vi bliver, des sværere er det at blive gravid ad naturens veje.

Ifølge Fertilitetsrådgivningen på Rigshospitalet har en 20-årig kvinde omkring 34 procent chance for at blive naturligt gravid i løbet af en menstruationscyklus. For en kvinde på 40 år er chancen cirka seks procent, og for en kvinde på 45 år er den helt nede på 0,5 procent.

Jimmi Elers, som er fertilitetslæge og klinikchef på privatklinikken TFP Stork Fertility i København, har da også en klar besked til personer, der drømmer om at få børn i fremtiden:

“Det er lidt kedeligt at sige det, for det bliver hurtigt sådan noget ‘kom i gang!’, men hvis man kun måtte kigge på én faktor i forhold til, hvornår det er et godt tidspunkt at få børn på, så har kvindens alder den største betydning,” har han fortalt til Vores Børn.

”Selvfølgelig skal man heller ikke være for ung, men jeg synes, at jeg ser en for stor andel, som synes, at de lige skal være færdige med det ene og opleve det andet, og som kommer til at vente for længe. Så hvis man nærmer sig de 35 år, som man hurtigt gør i dagens Danmark, så skal man prøve at få de børn, for det er væsentligt nemmere at blive gravid, at gå igennem en graviditet og at føde et raskt barn, når man er under 40 end over.”