Squid Game hitter i skolerne: Sådan taler du med dit barn om Netflix-serien
Netflix-serien ’Squid Game’ stormer frem – også blandt børn, der møder serien på TikTok og i skolegården og bliver bange. Hvordan tackler du bedst situationen som forælder? Få eksperternes råd her.
Koreanske konkurrencer, karakterer, der bliver slået ihjel til højre og venstre, og en temmelig laissez faire tilgang til vold, blod og deslige.
Lyder det børnevenligt? Nej, vel?
Serien ’Squid Game’, der i korte træk handler om at dyste i lege, som vi kender fra skolegården, har indtaget verden med storm. Ja, faktisk er det den mest sete serie nogensinde på Netflix. Men selvom den koreanske splatter har en aldersgrænse sat til 16 år, er også børn helt ned i de små skoleklasser nu klar over, hvad der sker, når seriens deltagere taber i spillene.
Mens dit barn måske selv har set den voldelige serie, har andre opdaget den gennem sociale medier som TikTok, hvor der florerer voldsomme memes eller videoklip. ’Squid Game’-lege har også fundet vej til skolegården og klasseværelserne, og det har gjort selv helt små børn bange. Det skriver bl.a. DR.
Og det er ikke så underligt, mener digital pædagog og stifter af foreningen DigiPippi, Eva Fog Noer.
”Rigtig mange børn er kommet i kontakt med Squid Game via sociale medier. Men de har ikke først sat sig ind i, hvad serien drejer sig om. Så pludselig får de noget, som er taget ud af kontekst - i dette tilfælde genkendelige børnelege, som ender dødeligt – og skal placere det i en verden, de kender. Og det er ret overvældende, hvis man går med det alene og ikke forstår, hvad der foregår,” siger hun.
Ligegyldigt om junior allerede kender til ’Squid Game’ eller aldrig har hørt om den koreanske tv-serie før, skal du derfor se at få sat dig ind i sagerne, så du er klædt på til at hjælpe. Det mener ph.d. i børns medier og formand for Medierådet for Børn og Unge, Stine Liv Johansen.
”Man skal ikke gå i panik over, at ens børn leger ’Squid Game’ i skolegården. Men man skal sætte sig ind i, hvad det betyder for børnene, og hvad de trækker på i legen. Og med 'man' mener jeg både lærere, pædagoger og forældre,” skriver hun i en officiel udtalelse på Twitter og fortsætter:
”Tal om det! Fortæl, at du bliver bekymret for, om dit barn eller dets venner ser noget, de bliver bange for. Giv mulighed for at barnet selv kan fortælle.”
Et kæmpestort, uoverskueligt eventyr
Lige nu hersker der nemlig en ”er du med eller er du ikke med”-tilgang blandt de små, hvor det går stærkt med at få delt ting fra serien med hinanden. Og er dit barn ikke forberedt, kan billeder, ord eller videoklip få lov at vokse sig kæmpestort i dets fantasi. Sådan lyder det fra Eva Fog Noer.
”I barnehoveder kan der opstå mange interessante billeder og ideer, fordi de brygger videre på det, de ser og hører. Og de har samtidig kun et meget begrænset indblik i, hvad der foregår. Problemet med ’Squid Game’ er også, at det ikke kun er brutalt og blodigt. Der er også meget stærke psykologiske aspekter i den, som en barnehjerne ikke kan forstå. Og hos nogle kan det blive til et kæmpestort, uoverskueligt eventyr,” siger hun og anbefaler, at du altid gør samtalen med dit barn så natulig som overhovedet muligt.
”Lad snakken være en del af hverdagen. Sig fx ”jeg hørte det her” eller ”jeg så det her meme”. Og hvis børnene kommer tilbage med ting, så vis interesse. Hvis dit barn fx fremhæver nogle specielle ting fra serien, så sig gerne ”film kan være spændende, fordi de kan gøre ting, der ikke kan ske i virkeligheden”. Du kan også finde billeder eller videoer, hvor de viser, hvordan de har filmet scenerne, så det bliver mindre dramatisk,” siger hun.
Fortæl også gerne dit barn, at det er okay at være bange for noget, som virker voldsomt og ukendt, anbefaler den digitale pædagog. Og tal gerne med dem om, at det godt kan være, at deres venner siger, at de ikke er bange - men at de sagtens kan være det alligevel.
Lad ikke dit barn se serien alene
Spørger junior, om han ikke nok må se ’Squid Game’ lige som alle de andre klassekammerater, behøver svaret ikke at være et rungende nej. Det mener ph.d. i børns medier og formand for Medierådet for Børn og Unge, Stine Liv Johansen. Netflix’ aldersgrænse på 16 år er nemlig kun vejledende.
”Det betyder, at det er op til dig som forælder at vurdere, hvad dit barn kan tåle at se. Der er kæmpe forskel på børn, og forskel på 'Det gode gys' og det, der skræmmer eller overskrider barnets grænser på en dårlig måde,” skriver hun.
Overvejer du, om dit barn skal have lov til at se serien, skal du dog først og fremmest have set den selv, mener Eva Fog Noer.
”Hvis du har set den selv og kender dit barns psyke, kan du også tage stilling til, om du kan se den sammen med dem. Det handler om at sætte nogle grænser, som barnet måske ikke vil synes er specielt sjove, men som din voksenhjerne vurderer er nødvendige,” siger hun og anbefaler, at I også kan bryde serien ned i små stykker, så børnene kun ser enkelte ting sammen med forældrene.
Derudover kan det også betale sig at tale om de uhyggelige ting undervejs, anbefaler Stine Liv Johansen.
”Sæt dig ind i det, dine børn ser, og se det gerne sammen med dem, så I kan tale om det. Tal om, hvordan film og serier laves (teknisk, effekter osv) og hvad en afsender vil med sin film eller serie,” skriver hun på sin Twitter.
LÆS OGSÅ: Derfor skal du finde ud af, hvor din grænse går – og vise dit barn det
Tag en pause fra sociale medier
Er dit barn først for alvor blevet bange og har problemer med at sove eller er anderledes til mode, end han eller hun plejer, kan en lille pause fra sociale medier måske også være gavnlig, anbefaler Eva Fog Noer. Det kan fx være hen over weekenden, så barnet får en pause, inden skolen starter op igen.
”Og hvis I tager en pause fra de sociale medier de næste par dage, så sørg for at udfylde tiden med noget, barnet har lyst til. Når det kommer i skole igen på mandag, er hele Squid Game-situationen vokset sig kæmpestor, fordi det har været over det hele i medierne, så det kan måske være meget godt med en lille pause inden,” siger hun.
Husk dog, at det generelt ikke handler om, hvorvidt dit barn har adgang til Netflix, TikTok eller andre sociale medier. Snakken er allerede overalt, og derfor handler det i stedet om at få klædt junior godt nok på, understreger Eva Fog Noer og tilføjer:
”Træk vejret og husk, at du faktisk godt ved, hvad du skal gøre. Hvis du bliver meget stærkt påvirket følelsesmæssigt, så vent, til du er kommet ind i rummet ved siden af. Det kan nemlig være afgørende for, om barnet kommer igen næste gang.”