Sigurd Barrett: “Gør dit barn til en lille musik-elsker”
Musik kan leges med og tales om og behøver slet ikke være kedelig – heller ikke når det er opera! Hør, hvorfor Sigurd Barrett mener, at musik er så vigtigt for børn, og få gode råd til, hvordan du selv kan give sang og musik videre til dit barn.
Hvis jeg siger ‘opera’, tænker du så A: ‘Det er da lige noget for mit barn.’ Eller B: ‘Gab, det er da for kedeligt!’ Var det B? Men måske synes dit barn, at det er fedt at synge opera, som pianist, entertainer og tv-vært Sigurd Barrett synger i starten af DRs børneprogram Sigurd & Operaen.
“Det har vi jo forsøgt. Det handler om formidlingen. Musikeksemplerne er ikke for lange, og børnene har mig som guide, der fortæller historien. Og så er det opera fremført af tøjdyr – det er da sjovt!,” siger Sigurd Barrett og understreger:
“Børn har ingen fordomme. Det er en rigtig fed ting. De tænker ikke ‘åh nej, opera!’. Det er kun de voksne, der gør det.”
Han ser det som en fordel, at opera er så konkret. Opera er propfyldt med drama og historier om kærlighed og vrede. Men så er der til gengæld nogle andre udfordringer i forhold til det lille publikum.
“For eksempel hvorfor man ikke kan forstå, hvad de synger. Og hvorfor de synger så mærkeligt. Har de ondt i maven?”
Igen handler det om, hvordan du serverer det for børnene.
“Klassisk musik skal serveres, som om det var en delikatesse. Spiser du noget mad, som er lidt fremmed, skal det være i små bidder, indtil du lærer at holde af det,” siger Sigurd.
Musik gør glad
Han må have fat i noget, for han kan i den grad få selv de mindste til at være på, om det så er opera, jazz, orkestermusik eller gamle plader fra hans barndom i Sigurds Bjørnetime. Udgangspunktet for Sigurd er, at det skal være sjovt for både voksne og børn. Hvis dit barn ser, at du synes, det er sjovt, så bliver det endnu sjovere at se børnetime. Og det gør ikke noget, at I griner af noget forskelligt.
“Jeg kan lave noget sjovt dukketeater om Costa del Sol med C.V. Jørgensen, og imens forstår de voksne, den parodi, sangen er. Det forstår børnene ikke, men glæden smitter af, og så er børn og voksne bragt sammen,” siger Sigurd, som også kan ramme plet med vaskeægte børnehumor á la ‘vil du have en pære?’ og så holde en appelsin frem.
“Sådan noget synes børn jo er enormt morsomt.”
Og selv om niveauet skal trækkes lidt ned i børnehøjde, så er gevinsten ved at introducere de små for musikkens verden stadig stor. For en toårig kan sproget være en udfordring. Det kan være svært at sætte ord på sine følelser. I musikken kan dit barn føle en hel masse – glæde, lyst til at danse, eller det kan drømme eller blive vred eller ked af det, hvis det er dramatisk musik.
“Det er det, musikken kan – animere vores følelser. Og jeg tror, børn har et lige så bredt følelsesregister, som voksne har, de kan bare ikke sætte ord på det. Der kan musik noget særligt, fordi det går uden om sproget,” siger Sigurd og fortsætter:
“Musik går direkte til hjertet, og det er derfor, det er sjovt at arbejde med. Og så bliver du glad af det.”
Smagsdommer for dit barn
Selv om du ikke er et musikalsk naturtalent, kan du sagtens gå foran og introducere dit barn for sang og musik. Syng for baby og med dit lille barn, lav sanglege og spil på instrumenter – det gør ikke noget, hvis det ikke lyder godt! Det vigtige er, at det er sjovt.
“Min søns første instrument fandt han i vores hjørnekøkkenskab,” siger Sigurd og hiver en plasticbøtte ud og bruger den som tromme.
Og da datteren Olga ville spille trompet, købte Sigurd en billig brugt trompet, og så fik hun lov at prøve det. Den kunne heldigvis sælges igen!
“Hvis dit barn finder en gryde og spiller på den, så find en gryde mere, og spil med. Giv det lov til at prøve nogle instrumenter af. Eller find en rytmisk legestue,” foreslår Sigurd.
Og så skal du turde vælge for dit barn. Vælge, at nu hører vi det her musik, for det synes mor, er godt.
“Hvis børnene bestemmer, er det Postmand Per eller MGP, der kører. Men hvis du kan lide Vivaldi eller Michael Jackson, så hør det, og lad være med at tro, at dit barn ikke kan kapere det,” siger Sigurd.
Han foreslår, at I kan skiftes til at vælge et stykke musik, I skal høre. Så kan du vælge Madonna, og poden kan vælge Bakke Snagvendtsangen – igen! På den måde kan det blive en leg og en fælles oplevelse at udvide dit barns musikalske horisont.
Men du må godt tage styringen.
“Jeg synes godt, vi må være smagsdommere og sige til vores børn: ‘Det her er simpelthen godt, det skal du opleve’.”
Du skal selvfølgelig ikke forvente, at dit barn kan høre en hel symfoni i 22 minutter. Men i to minutter, måske. I det hele taget slår Sigurd et slag for den klassiske musik, som han mener, vi skal være mindre berøringsangste over for.
“På enhver tankstation kan du købe en samling med klassisk musik til 30 kroner. Start med nogle af de store numre, som har bevist deres levedygtighed og er til at holde ud at høre på. Mozart, Bach og Beethoven.”
Han understreger dog, at der findes god musik inden for alle genrer, og at du selv må være din egen redaktør og udvælge noget. Og Postmand Per kan også være godt, bare det hele er med.
Man skal starte et sted
Spørger du Sigurd, er det altid bedst selv at synge eller spille med dit barn. Men I kan også sagtens sætte en cd eller dvd på, som inspirerer til leg. Så længe det kan få dit barn til at danse med til musikken eller måske tegne noget af det, I har set i tv.
“Og hvis du så sætter klassisk musik på, mens I tegner, så tror jeg på, at der kommer større kunst ud af det,” siger Sigurd.
Det vigtige er, at dit barn får plantet et kendskab til musik eller teater eller opera. Så kan der senere vokse en naturlig interesse frem, mener han.
“Sigurd & Operaen er en øjenåbner, en startpakke. Den store attraktion er ikke mig, det er kunsten. Mit mål er, at dit barn en dag går ind og ser eller hører en opera, der ikke har noget med mig at gøre,” siger Sigurd, som mener, at det er vores pligt som forældre at få vores børn til at interessere sig for den kunst, der findes i verden. For som han siger:
“Små børn skal have adgang til stor kunst.”
Få musik i dit barns liv – Sigurds bedste råd
Om Sigurd Barrett
• 42 år.
• Pianist, entertainer og tv-vært.
• Uddannet cand.phil. i musik ved Århus Universitet i 1992.
• Gift med operasanger Winnie Merete Barrett, 43.
• Far til Jens Konrad, 14, Olga, 11, Dagmar, 9, Magda, 6, og Ellinor, 3.