Silja Okking skilsmisse

Silja Okking: “Vi ville ikke være en del af skilsmissestatistikken”

Hvorfor vente med parterapi, til forholdet vakler? Hvorfor ikke vende bøtten på hovedet og gøre det, inden problemerne opstår? Sådan tænkte Ramasjang-vært Silja Okking, da hun og ægtefællen ventede deres datter Uma.

Silja Okking er realist, og hun går gerne til højre, når andre går til venstre. Ikke bevidst, men bare fordi hun er et nysgerrigt væsen af natur. Og sådan er hun også, når det kommer til at håndtere familielivet og dets uundgåelig problemer.

For knap fire år siden blev den dengang 28-årige Silja Okking gravid med sin mand Steffen Raastrup, som hun har været sammen med i otte år og gift med i fem.

Det var på alle måder et ønskebarn. Silja skulle bare lige bruge et par år forinden på at løbe nogle horn af sig, spille noget mere musik og fokusere på sin egen selvudvikling, inden hun var klar til at blive mor.

Faktaboks

SILJA OKKING

Født i 1983 i Ystad, Sverige Datter af skuespiller Jens Okking og den svenske danser og koreograf Catharina Nordlindh. Gift med Steffen, 40 år og markedsføringsansvarlig i DR Mor til Uma på tre år Ramasjang-vært på “Mit kæledyr”, “Monster Buster” og “Godmorgen Ramasjang”. Er autodidakt musiker, sangskriver og vært. Har læst halvandet år på KaosPilot-uddannelsen i Malmø

– Jeg gik i terapi, fordi jeg godt kunne tænke mig at få vendt en masse ting fra min egen barndom, inden jeg selv blev mor. Og jeg syntes, det var så fedt, at jeg opfordrede min mand til også at gå i terapi. Altså helt selv, fortæller Silja Okking og fortsætter:

– Vi slæber vel allesammen rundt på et eller andet i rygsækken, som er godt at få ryddet op i. På et tidspunkt nåede jeg til den konklusion, at jeg vist godt kunne være bekendt at sætte et barn i verden.

LÆS OGSÅ: Kærlighed: Plej parforholdet, mor!

Selv om alt var fryd og gammen, og parret talte meget om det at blive en familie i det lille hjem i Espergærde, spurgte Steffens psykolog, om han ikke havde lyst til at tage sin kone med til terapi en dag.

– Jeg tænkte: Yes! Det er da bare megaspændende. Vi vidste jo godt, at det ville blive en belastning for parforholdet, at det ændrer dynamikken, og at ens eget shit kommer op til overfladen, når man bliver forælder. Og vi ville altså ikke være en del af skilsmissestatistikken herhjemme, så hvorfor ikke tage hånd om problemerne sammen, inden de opstår?, siger Silja Okking.

Så Silja og Steffen valgte at gå i forebyggende parterapi, mens datteren Uma voksede sig større og større inde i Siljas mave.

Simpel teknik hjalp

Forældres skilsmisse rammer helt små børn

Ingen falliterklæring – tværtimod

Faktaboks

Vidste du, at…

Silja Okking er i gang med en børnebog om nørder? Den udkommer til efteråret.

At parret gik i parterapi var ikke noget, som de skiltede med – men det var heller ikke tabu. For Silja og Steffen handlede det bare om at give deres parforhold og familieliv de bedste betingelser.

– Parterapi er ikke løsningen for alle par. Vi syntes bare, det var enormt givende. Min fornemmelse er, at parterapi er en falliterklæring for mange. At det betyder, man har givet op, og at der er noget galt, fortæller Silja, der selv opfatter terapi og parterapi som en kæmpe gave.

– Jeg synes selv, det at gå i parterapi signalerer en kæmpe styrke. At man som par tager tyren ved hornene og gør noget. Det er selvfølgelig rart at have sine venner, man kan græde ud hos og tale om problemer med. Men hvis man virkelig vil skabe forandring, så skal der handling bag ordene, og der kan det være en stor hjælp at få en upartisk person som en professionel psykolog til at hjælpe, fortæller Silja.

– Det hjalp os.

LÆS OGSÅ: Skilsmisse: “Jeg savner at være en familie”

LÆS OGSÅ: Skilsmisse: Sådan får I en god deleordning

LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I kriserne