Har dit barn svært ved at sove? Ny forskning kan måske give dig svaret på hvorfor
Er dit barn ikke født med et godt sovehjerte, kan ny forskning måske forklare, hvorfor det er sådan. Heldigvis er der hjælp at hente.
Er du forælder til et barn, der sover dårligt, ved du måske også, hvor frustrerende en putteseance kan være. Allerede efter aftensmaden begynder nattens forberedelser: nattøjet skal på, tænderne skal børstes, der skal nusses og læses godnathistorie.
Det går godt … indtil lyset slukkes, og det for alvor er godnat. For dit barn kan.ikke.sove. Dit hjerte begynder at hamre, og frustrationen at ulme. Hvor i processen er det lige, at det går det galt … Igen?
Faktisk er det hverken dit barn eller dig, der gør noget forkert. I hvert fald ikke hvis vi skal tro et nyt studie, som netop er blevet udgivet i tidsskriftet Journal of Child Psychology and Psychiatry, skriver CNN og Jyllands-Posten.
Som et led i forskningsprojektet har forskere fulgt 2.458 europæiske børn gennem 15 år, og her lyder hovedkonklusionen nemlig, at søvnløshed er genetisk betinget – og at den kan vise sig allerede tidligt i livet.
Ifølge en af hovedforfatterne bag forskningsprojektet, Eus van Someren, som til dagligt leder afdelingen for søvn på Institut for Neurovidenskab på Amsterdam Universitet, kommer den udmelding nok som en overraskelse for mange. Søvnforskere har nemlig i flere år arbejdet ud fra tesen om, at søvnløshed er noget, vi udvikler senere i livet.
”Vi har en tendens til at tro, at søvnløshed udvikler sig senere i livet, men her viser vi tydeligt, at de tidligste tegn på søvnløshed i voksenalderen er til stede allerede i den tidlige barndom,” siger Eus van Someren til CNN.
Der er håb
Op med hovedet! For selvom dit barn kan vise sig at være genetisk disponeret for søvnløshed, betyder det ikke, at der ikke er noget at gøre, siger en af studiets øvrige forskere, Desana Kocevska, som forsker i søvn på afdelingen for børne-og ungdomspsykiatri på Universitetshospitalet Erasmus i Rotterdam.
Noget du kan gøre, er at forsøge at tilpasse hverdagen efter dit barns naturlige døgnrytme.
Med det mener hun, at hvis dit barn først falder sent i søvn, så skal du undgå ikke at tvinge det i seng, ligesom du skal forsøge at imødekomme barnets behov for at sove længe, hvis dét er behovet. Desana Kocevska ved dog godt, at det kan være svært at efterleve, når skolesystemet oftest er tilrettet børn, der står tidligt op.
En sidste udvej
Heldigvis er der også andre ting, du kan forsøge at justere på for at forbedre dit barns søvn. Det kan være en god idé at se på den kost, dit barn får. Den skal nemlig helst være så nærende og varieret som muligt, ligesom aftensmaden helst skal være spist et par timer før sengetid.
Du kan også mørklægge børneværelset så meget som muligt, og så barnet stadig synes, det er rart, siger Dr. Amita Sehgal, leder for søvninstituttet ved Universitetet i Pennsylvania, som dog ikke har været involveret i undersøgelsen, til CNN.
Vil dit barn stadig ikke sove, kan det for nogle være nødvendigt at opsøge en søvnspecialist, mener hun, da det kan være vanskeligt selv at vurdere, om dit barn sover dårligere end normalen.
Men inden du gør det, bør du spørge dig selv: Hvor slemt er problemet egentlig? Er det noget, du kan leve med? Fungerer dit barn – og virker det glad? Klarer det sig godt både fagligt og socialt? Kan du sætte hak ved dét, behøver du måske ikke gøre så meget, siger Dr. Amita Sehgal afslutningsvist.