Solomor: ”Jeg ville hellere have børnene nu og så finde en kæreste på et senere tidspunkt”
Mor og børn, men ingen far. 34-årige Nadia Witt er solomor til døtrene Zoey og Haley, der begge er kommet til verden ved hjælp af donorsæd. Da Zoey var i vuggestuealderen, blev hun diagnosticeret med en alvorlig kromosomfejl, som har vendt op og ned på familiens liv. Få historien i Vores Børns nye podcast ”Solomor”.
Nogen venter, til det er for sent, andre tager sagen i egen hånd. Det gjorde Nadia Witt, da den rette mand lod vente på sig, og drømmen om at stifte familie blev ved med at rumstere. I 2014 gik hun på sædbanken, fandt en anonym donor og lod sig inseminere.
– Nogen mener jo, at man skal være to for at have det godt, sådan har jeg egentlig aldrig rigtig haft det, forklarer Nadia om beslutningen om at blive solomor i podcasten af samme navn.
– Jeg er ikke selv opvokset med, at der skal være en mor og en far i hverdagen. Og jeg har heller ikke manglet det. Ikke at sige at jeg ikke kunne tænke mig en kæreste, men jeg tænkte, jeg vil hellere have børnene nu, og så kunne man altid få den der kæreste på et senere tidspunkt, siger hun.
Året efter kom datteren Zoey til verden og et par år senere lillesøster Haley.
Et handicappet barn?
Som solomor er det Nadia, der beslutter alt fra, hvilken opdragelse til hvilke putterutiner hendes døtre skal have, og den beslutningsfrihed nyder hun. Men det kan være svært ikke at have en partner at dele bekymringerne med. Det fandt hun ud af, da den ældste datter, Zoey, pludselig ikke udviklede sig i samme takt som andre børn på hendes alder.
– Hun lærte tingene senere end andre børn. Hun lærte ikke at gå og tale. Og så havde hun nogle rystelser i sine hænder, når hun koncentrerede sig. Hvis hun spiste eller lagde puslespil. Hun var meget ukoordineret, fortæller Nadia Witt.
Det viste sig, at Zoey var født med en kromosomfejl, som påvirker hendes sprog og motorik, og som betyder, at hun med stor sandsynlighed vil udvikle tarmkræft senere i livet.
– Jeg ved ikke, om hun skal gå med ble resten af livet. Der er heller ikke nogen, der ved, om hun kommer til at tale bedre. Det er enormt frustrerende, for der er jo ingen, der ønsker sig et handicappet barn. Alle vil jo gerne have et ”normalt” barn, siger hun.
Download podcast-appen Talk Town og få hele historien i Vores Børn-podcasten ”Solomor”.