Anne Yoon

Anne Yoon bor på 76 kvm med sin familie på fire: Få hendes bedste tips til pladsoptimering her

I arkitekt Anne Yoons hjem er der tænkt kreativt, så familien får det maksimale ud af deres kvadratmeter. Her møder pladsoptimering smukke gardiner og douche farver, så det samlede udtryk i villalejligheden bliver både praktisk og pænt.

For Anne Yoon er pladsoptimering et stort interesseområde.

Både når hun via sit arbejde som arkitekt indretter for andre og hjælper dem med at få det optimale ud af boligen, men også i hendes eget hjem, hvor hver kvadratmeter er gennemtænkt ned til mindste detalje.

"Det interessante ved at pladsoptimere er, at antallet af kvadratmeter ikke altid hænger sammen med, om du har et godt og velfungerende hjem. Når vi bor småt, anskaffer vi os også færre ting, og det har jo også en værdi," siger Anne.

Da hun og familien faldt for en villalejlighed i Valby med tre rum og en lille kælder, måtte der tænkes kreativt til familien på fire. Den stejle stige til kælderen blev udskiftet med en ny trappe, som krævede, at man tog lidt plads fra stuen, men ved at bygge en reol som et værn hen over åbningen, fik familien samtidig ekstra opbevaring, og reolen er tilmed bygget sammen med en sofa, der også fungerer som gæsteseng.

Anne Yoon bolig 7.jpg
Den lille entre har måske ikke meget plads, men man bliver til gengæld budt velkommen af masser af charme. Anne har malet væggen med farven Iconic, samt træværket med Cityscape og Letthet, alle fra Jotun.
Anne Yoon bolig 6.jpg
Billedet er fra Plethora Magazine af fotografen Hubert Marot, og den sorte vase er fra Søstrene Grene.
Anne Yoon bolig 4.jpg
Der er tænkt både æstetisk og praktisk med det store vitrineskab, der fungerer både som radiatorskjuler og opbevaring. Skabet er sammensat af Havsta skabe fra Ikea, og malet i en støvet lysegrøn farve, Green Leaf fra Jotun. Spisebordet er C62E fra FDB møbler, som kan udvides med tillægsplader, når parret har gæster. Den stribede stol er et vintagefund, mens den hvide stol er fra Brdr. Krüger, designet af Nanna Ditzel.

Gardiner fremfor låger

I stedet for at prioritere to børneværelser, har parret indrettet et fælles krearum i det ene værelse, som går under navnet ’tegnestuen’. En løsning der kombinerer Annes hjemmearbejdsplads med et fællesrum til hele familien. 

"Tegnestuen er husets bedste værelse, og det rum der bliver brugt mest. Det er et sted, hvor børnene kan hygge sig med kreative ting alene eller sammen med os. Om noget tid er behovet måske anderledes, fordi vores datter får brug for sit eget værelse, og så må vi tænke i nye baner. Men for mig er et hjem dynamisk, og det må gerne ændre sig efter ens behov," siger Anne.

Tegnestuen gemmer også på et stort garderobeskab gemt væk bag et gardin, da der ikke var plads til opbevaring i den lille entre.

"Det er mere rart med bløde gardiner end skydelåger, der ofte kan have et klinisk look. Gardiner derimod skaber en særlig æstetik, da de tilføjer noget taktilt til rummet. Samtidig fremhæver gardiner loftshøjden og kan hermed snyde et rum større," forklarer Anne.

  • Anne Yoon, arkitekt,  hendes mand Jens Peter Nielsen, arkitekt, samt børnene Kamma og Niels.
  • Villalejlighed på 72 kvm. samt en renoveret kælder på 36 kvm i Valby.
  • @anneyoon_aystudio

Multifunktionel vitrine

I køkkenet har den kreative arkitekt sammen med sin mand bygget et flot vitrineskab, der selvfølgelig også har mere end en funktion, det er nemlig også en radiatorskjuler. Efter at have modtaget flere tilbud fra snedkere, endte parret med selv at udføre ideen for at spare penge.

Anne faldt over et vitrineskab fra Ikea, som var et godt udgangspunkt til både åbne og lukkede skabe. Dog måtte de skæres til i dybden, for ikke at tage for meget plads ud i rummet. De blev nøje afstemt, så der lige akkurat blev plads til røremaskinen.

"Jeg kom på ideen til vitrinen, fordi jeg ønskede at aktivere væggen og udnytte den bedre. Da vi flyttede ind, stod der blot et køleskab, der nu er integreret i det nye køkken. Det har givet en smule mindre plads på køkkenbordet, men et meget mere harmonisk rum med en hyggelig spiseplads," siger Anne.

Anne Yoon bolig 1.jpg
I det nye køkken fra Reform er der også tænkt over pladsoptimering. Derfor har familien valgt en smal opvaskemaskine på 45 cm, og der er kun indrettet med det absolut mest nødvendige. Lampen er fra Grupa Products.
Anne Yoon bolig 3.jpg
En vintagekommode skaber et lille hyggehjørne i stuen. Plakaten er fundet hos Shop Dora.
Anne Yoon bolig 10.jpg
Den hyggelige sofakrog i stuen består af en specialbygget sofa fra Stay Project, samt et trissebord og en skammel designet af Nanna Ditzel. Billederne er lavet af Jon Koko, og pæren i bast er fra Ferm Living.
Anne Yoon bolig 2.jpg
Det fine gamle rullebord fandt Anne på sin svigerfars loft, og det passer perfekt i den hyggelige villalejlighed. Lampen er AJ fra Louis Poulsen.
Anne Yoon bolig 8.jpg
Billedet er lavet af Jon Koko, en svensk/japansk kunstner. Den grønne skål er fra Würtz, tallerkene er et loppefund, og den lille blå skål er fra Sakura Copenhagen.
Anne Yoon bolig 12.jpg
Fine gamle detaljer i huset fra 1912.
Anne Yoon bolig 11.jpg
I soveværelset består garderoben af flere skabs- moduler, der er gemt væk bag et mosgrønt gardin fra Etikk.
Anne Yoon bolig 9.jpg
Annes svigerfar har bygget den nye trappe, hvor der før kun var en stejl stige fra kælderen og op. På den måde er husets underetage bedre integreret med resten af huset. Ved siden af trappen var der mulighed for at skabe opbevaring til støvsuger, koste mm.
Anne Yoon bolig 13.jpg
I badeværelset skaber masser af kurve fra Zara Home orden på de åbne hylder samt ekstra plads til tøj, håndklæder, cremer mm. Skamlen er fra Søstrene Grene.
Anne Yoon bolig 5.jpg
I det store rum i kælderen har parret indrettet deres soveværelse med en seng fra Ikea og taburetter fra Frama som natborde.

Annes tips til pladsoptimering

  • Start med at kortlægge alle dine opbevaringsbehov. Det kræver, at du fra starten har et overblik over dine sager og skaber opbevaringsløsninger til dem, før du indretter resten af hjemmet.
  • Prioriter, at alle ting skal have en fast plads. Hav de ting du bruger ofte lige ved hånden, og skil dig af med det du ikke bruger. Tænk over, at værktøj skal være tilgængeligt, at støvsugeren skal have en plads, og at vasketøj kan gemmes af vejen.
  • Er der ikke meget plads i køkkenet, så lav én beholder til pap, papir og plastik og sorter tingene et andet sted.
  • Brug gardiner til hele huset, de giver så meget til indretningen både visuelt og pladsbesparende. En hel reolvæg med et gardin for kan rumme langt flere ting end et skab.
  • Skal der være plads til mange funktioner i ét rum, så tænk over, om du selv kan bygge eller få nogen til at bygge et customized møbel, der kan skabe ekstra opbevaring, og samtidig spare på rummets dyrebare kvadratmeter.
  • Tænk over farvevalg, når du bor småt. Brug rolige farver i køkken og stue, hvor du ofte har brug for en rolig base. I entré, gangarealer, badeværelse og øvrige rum kan du være mere ekspressiv med farverne, da det ofte ikke er rum, du opholder dig længe i.
  • Skeln mellem møbler til opbevaring og til display – alt for mange bruger displaymøbler til opbevaring, og det ser bare rodet ud.
  • Skab plads og opbevaringsløsninger til alt det, du ikke vil se på, og fremhæv de ting du godt kan lide at se på. Udnyt pladsen optimalt de steder, hvor du ikke opholder dig i vågen tilstand.