Guide: 7 tips til rensning af tæpper
Ved du ikke helt, hvordan du skal rense dine pæne tæpper? Så er du ikke alene. Der findes mange gode råd, når det kommer til rensning af tæpper, og det kan derfor være svært at vide, hvordan du helt præcist skal gribe en træls plet an. Af den grund har vi hos ALT.dk samlet de bedste råd i denne guide.
Alle tæpper og pletter er ikke ens
Grunden, til at der kan være mange modstridende råd, er, at der findes mange former for tæpper og genstridige pletter. Det kan derfor være en god ide at undersøge følgende:
- Hvilken type tæppe har du?
- Hvad har du spildt på tæppet?
Er dit kæledyr for eksempel kommet til at tisse på dine væg til væg-tæpper, skal du have fat i en god balje vand og lidt citronsyre. Her kan du skrubbe tis eller afføring væk, hvor citronsyren kan gå ind og tage noget af den ellers fæle lugt. Er det derimod dig selv, der kommet til at spilde lidt af morgenkaffen, da du fik øje på den lille hundehvalp, der ikke kunne holde sig? Så skal du have fat i lidt stærkere sager. Her kan glycerin gøre jobbet, men du skal dog være opmærksom på, at det muligvis vil være for skrapt for mere sarte tæpper.
Sådan renser du dit tæppe
Ved at rense et tæppe kan du forlænge tæppets levetid, samtidig med at det vil komme til at se pænere og mere indbydende ud. Af netop den grund har vi set på, hvordan du renser tæpper for snavs, pletter og støv.
Prøv med støvsugeren og vand
Vil du gerne fjerne støv eller andet løst snavs, vil vi foreslå, at du starter med at støvsuge eller ryste dine tæpper. På den måde, kan du få alt det støv ud, som har lagt sig mellem hårene på tæppet. Når du støvsuger, skal du huske at støvsuge med hårene og ikke mod, så du ikke ødelægger den struktur, tæppet har.
Virker det ikke med støvsugeren, fordi der er tale om indtørrede eller muligvis gamle pletter? Her kan du forsøge at opløse pletten med rent, lunkent vand, hvorefter du kan duppe pletten væk med et tørt viskestykke eller et stykke køkkenrulle. Her skal du sørge for, at kluden eller papiret er hvidt eller i svage farver, så du ikke kommer til at gnide en ny farve ind i pletten på tæppet. Netop det med at gnide en farve ind er også grunden til, at du skal duppe og ikke gnide. Hvis du gnider for meget, kan farven blive presset ind i tæppet, ligesom pletten gnides ind i tæppehårene i stedet for at blive løsnet og vasket af.
Har du brug for skrappere midler til rensning af tæpper?
Virker almindeligt vand, en klud eller støvsugeren ikke, kan du tage andre midler i brug. Du kan gå den fortsat milde vej og bruge danskvand på dine pletter for at få rene tæpper. Her vil danskvandet gå ind og opløse pletter, da vandet ligesom mange pletter har en syrlig pH-værdi.
Har du våde pletter, som du ikke kan duppe væk med hverken klude eller danskvand, kan du forsøge dig med kartoffelmel. Melet vil nemlig suge væsken, når du drysser det på pletten, og det vil derved fjerne den naturlige farve, der for eksempel er i saftevand eller smoothies. Når kartoffelmelet har suget tilstrækkeligt, kan du støvsuge det op og derefter duppe efter med vand og en tør klud.
Endelig kan du også vælge at bruge tæpperens, hvis pletterne er særligt genstridige. Her skal du igen være opmærksom på, hvilken type tæppe du har, og om den tæpperens, du køber, er egnet til dine tæpper. Hvis du ikke selv vil kaste dig ud i rensning af tæpper, så kan du også vælge professionel tæpperensning. Her skal du blot finde et vaskeri, der tilbyder professionel rensning af eksempelvis løse tæpper og væg til væg-tæpper.
Dét skal du være særligt opmærksom på, når du renser tæpper
Når du arbejder med rensning af tæpper, kan det være en hjælp, hvis du er opmærksom på følgende:
- Når du fjerner pletten, kan pletområdet på dit tæppe godt synes lysere efterfølgende. Dette kan skyldes, at resten af tæppet ikke er helt rent, og du kan derfor prøve at rense hele tæppet for at sikre dig, at området ikke er misfarvet.
- Hvis pletområdet er omkranset af render, efter du har renset og rengjort pletten, kan det skyldes, at pletten ikke er helt væk endnu. Det samme gælder, hvis pletten vender tilbage efter lidt tid. Her er pletten heller ikke renset helt af, og du kan derfor forsøge at fjerne pletten igen.
- Når du tørre væske op med et tørt viskestykke eller et stykke køkkenrulle, skal du sørge for, at kluden eller papiret er hvidt eller i svage farver, så du ikke kommer til at gnide en ny farve ind i pletten på tæppet.
Kilder: Bolius, samvirke.dk, houzz.dk, flottegulve.dk