danmarks næste klassiker sæson 3

Mød deltagerne fra ’Danmarks næste klassiker’ 2023

Mød årets fem deltagere – og deres Instagramprofiler – her.

Hvordan skabes et dansk designmøbel helt fra bunden – fra idé og koncept til der står en færdig model?

Det kan vi alle igen følge med i, når fem nye, håbefulde designere deltager i den 4. sæson af DR’s populære designprogram ’Danmarks næste klassiker’.

Som altid skal deltagerne prøve kræfter med at skabe flere typer møbler, og i år har de to dommere - designerne Louise Campbell og Kasper Salto - valgt at sætte funktionalitet i højsædet.

”Der er simpelthen ikke plads til flere skumfiduser, der kan stå på højkant, der er tværtimod behov for brugbare og holdbare møbler, der kan bestå i årtier,” forklarer DR i en pressemeddelelse.

I løbet af seks afsnit skal designtalenterne i denne sæson prøve kræfter med kategorierne: Bord, lampe, børnemøbel, opbevaring, stol – og så gemmer der sig en overraskelse, når vært Mette Bluhme Rieck afslører, hvad der gemmer sig bag kategorien med det store spørgsmålstegn. Her skal designerne nemlig skabe et særligt møbel til 179 enestuer på Mary Elizabeth Børnehospital.

Dommerne kårer hver uge en vinder inden for én kategori, men først i det sidste og sjette program afsløres den samlede vinder - og vedkommendes vindermøbel fra et af de seks afsnit - som løber med æren.

Følg med på DR 1 og på DRTV, når der er premiere tirsdag 14. februar kl 20.00.

Men hvem er årets fem dygtige deltagere?

Dem kan du læse mere om herunder:

Danmarks næste klassiker 2023.jpg

Anne Bronton (27)

Anne Bronton.jpg

Den 27-årige designer Anne Bronton bor til daglig i Stauning i Vestjylland med sin kæreste og datteren Marie på et år. Hun er uddannet designteknolog med en overbygning som møbel- og interiørdesigner fra 2020. I sin egen virksomhed har hun især fokus på funktionalitet, og dét at man skal kunne nyde design atypiske steder. Hun står eksempelvis bag flere æstetiske møbler til ældre og mobilitetsudfordrede, bl.a. i form at to forskellige rollatordesigns.

Anne producerer derudover lydabsorberede relief-kunstværker, der med hjælp fra møbelvirksomheden Carl Hansen og søn eksporteres i hele verden.

På Instagram kan du finde Anna Bronton her:

Thomas Albertsen (44)

Thomas Albertsen.jpg

I den københavnske bydel Valby bor Thomas Albertsen med sin familie i et hus, hvor han også har indrettet sig med eget møbelværksted. Siden han var barn, har han haft en skabertrang og lyst til at bygge og skille ting fra hinanden. I 2007 blev han uddannet fra Designuddannelsen på Det Kongelige Akademi, hvor han særligt havde fokus på industrielt design.

Udover at drive selvstændig virksomhed er Thomas Albertsen også initiativtager til udstillingsforeningen 'Danish Design Makers', der udstiller omkring 20 designeres værker på den internationale scene. 

På Instagram kan du finde Thomas Albertsen her:

Aviaaja Ezekiassen (33)

Aviaaja Ezekiassen.jpg

Fra Nuuk til Aarhus og så København. 33-årige Aviaaja Ezekiassen er født og opvokset i Grønland og som 20-årig flyttede hun til "Smilets By" for at følge sin drøm - her studerede hun nemlig arkitektur på Arkitektskolen. I dag er adressen på Nørrebro i hovedstaden, hvor hun deler en lille toværelses lejlighed med sin hund. Det er også herfra, at hun driver sin egen selvstændige virksomhed som designer.

Med sin grønlandske/danske oprindelse bidrager Aviaaja Ezekiassen med et andet "design-dna" på designscenen, hvor hun forener dansk æstetik med grønlandsk kultur. Hun ønsker at gøre op med stereotyper om Grønland og udvide forståelsen af, hvad grønlandsk kunsthåndværk og design er for en størrelse. Aviaaja Ezekiassen modtog ‘Finn Juhl Prisen’ i 2022.

På Instagram kan du finde Aviaaja Ezekiassen her:

Kasper Kyster (28)

Kasper Kyster.jpg

Han har en master i 'Møbel & Objekt Design' fra Det Kongelige Akademi, han fik Danmarks Designskoles legat 2022 for sit afgangsprojekt med titlen 'The Master Collection' - og nu er Kasper Kyster også deltager i Danmarks næste klassiker 2023. 

I sine designs er Kasper Kysters styrke især, at han elsker at udforske moderne teknologier, og hvordan gammelt håndværk og nye materialer kan give nye udtryk. Han har tre designs på vej, som lanceres i 2023 for en ny dansk møbelvirksomhed. Til daglig bor den unge designer på Nørrebro i København med sin kæreste Lærke.

På Instagram kan du finde Kasper Kyster her:

Charlotte Steen (57)

Charlotte Steen.jpg

Det er ikke mange, der kan prale af titlen som både designer og smed, men én af dem er 57-årige Charlotte Steen. Hun driver til daglig værkstedet 'Kvindesmedien' på Christiania, hvor hun også bor. Her er hun en del af smediens produktionen af værker og skulpturer.

Med i sin "håndværksrygsæk" har Charlotte Steen 27 års erfaring med processer, produktion og i at udvikle design efter kundernes ønsker. Hun er præget af den nordiske designarv og har et minimalistiske udtryk i sin produkter. Privat er hun mor til to og farmor, og familien bor tæt på det hus, som Charlotte og hendes mand byggede for 25 år siden.

Hvis du synes, at du har set Charlotte Steen på tv før, kan du måske huske hende fra, da hun i foråret 2015 medvirkede i DR1-programmet 'Made in Denmark' med Ane Cortzen som vært, hvor syv kunsthåndværkere tog rundt i landet og på skift dykkede ned i hinandens håndværk.

På Instagram kan du finde Charlotte Steen her: