Efterårshave

På med havehandsken: Sådan får du mest ud af din have i efteråret

Selvom planterne er ved at indstille sig på at sæsonen er slut, så er det nu du skal sikre næste års blomsterflor og planlægge den næste havesæson. Her får du 10 tips til alt det du kan foretage dig i haven lige nu…

1. Saml frø fra sommerblomsterne

Lad frøstandene på havens blomster tørre helt ned, før du samler dem. Saml dem helst på en dag med tørt vejr, og lad dem tørre yderligere et døgns tid på et fad indendørs.

Herefter kan du lægge dem i kaffefiltre eller papirposer og skrive navn på dem. Opbevar dem tørt, mørkt og gerne køligt, inden de skal sås til foråret.

2. Læg løg

Tulipaner, prydløg, påskeliljer, krokus og vintergækker leder tankerne hen på forår. Der findes ikke noget bedre end at se de første løgplanter skyde op af jorden efter en lang og mørk vinter.

Men for at kunne nyde de mange skønne forårsbebudere, må man i haven i efteråret. Det er nemlig her de mange løg skal lægges i jorden. Vælger du mange forskellige løgplanter kan du have blomster i haven helt fra midt januar til og med maj, hvor stauderne for alvor er kommet i gang. Løgene bør lægges før frosten kommer, og husk at de trives bedst i fugtig men veldrænet jord.

3. Plant løs af stort og småt

Dagene bliver kortere og luften koldere, men jorden er stadig lun. Måske ikke ligefrem varm, men jordtemperaturen er høj nok til at der stadig er aktivitet i planternes rødder. Efteråret bringer også regnvejr med sig og gør jorden fugtig. Det giver optimale betingelser til at plante alt fra buske og stauder til træer og klatreplanter. Rødderne kan nå at få fat, inden vinteren kommer, og risikoen for udtørring er meget lille.

Alligevel kan det være en god ide at vande grundigt i forbindelse med plantningen, så du sikrer at der er fugtigt i den dybde, hvor planerne har deres rødder. Bland også gerne kompost i plantehullet. Det er en lille madpakke, så planten kommer godt fra start. Når du planter i foråret, så er planterne meget mere udsatte og vandkrævende.

4. Gem årets æblehøst

De fleste æblesorter modner i september og oktober. Det kan være svært at få høstet og brugt dem alle, selvom fryseren kan fyldes med æblegrød. Men havens mange fugle takker dig for at du lader lidt være til dem. Mange æblesorter egner sig også til at gemme. P

luk æblerne forsigtigt af træet, så de ikke får stødmærker. Lær dem i en kasse i èt lag, og stil dem mørkt og køligt. Tjek kassen med jævne mellemrum, og fjern de æbler, der begynder at rådne, inden de smitter de andre.

5. Brug de nedfaldne blade

Når træer og buske smider bladene, samles der store bunker af nedfaldet løv i haven. Mange haveejere har travlt med at rive dem sammen og køre dem på genbrugspladsen, men det er det rene guld, de skiller sig af med. Nedfaldne blade gør stor gavn, hvis de lægges i et lag på 5-10 cm i bedene eller under hækken.

De beskytter jordens mikroliv vinteren over og giver mad til regnormene, som omsætter bladene til humus. Du kan også samle bladene i et bur af hønsenet. I løbet af det næste år vil det omdannes til den bedste kompost, som kan bruges i haven.

6. Så stauder fra frø

Er du en garvet havedyrker, er det måske i år, du skal kaste dig ud i at så stauder. Det er en billig måde at få mange planter, men det kræver lidt tålmodighed. Og så kan staudefrø være drilske, så fortvivl ikke, hvis det ikke lykkes hver gang.

Mange stauder kan med fordel sås om efteråret. Her er frøene friske, og nogle stauder kræver kuldepåvirkning for at spire. Det hjælper vinteren os med. Så frøene i bakker med så- og priklejord, og stil dem i halvskygge. Dæk bakkerne med finmasket kyllingenet eller lignende, så fugle og katte ikke kradser jorden op.

Herefter er det bare at vente til foråret, hvor frøene spirer helt af sig selv, og kan prikles over i hver sin potte. Arter der egner sig til efterårssåning er bl.a. purpursolhat, valmue, akeleje, stjerneskærm og storkenæb.

7. Tag på havemarked

Måske har du et hul i et bed, hvor der mangler lidt grønt, eller også har du forelsket dig i en plante, som du gerne vil have flere af. Når du tager en tur til det lokale havecenter, er det også godt at have et overblik over hvilken jord, der er i din have og hvor meget sol/skygge, der er i haven.

På mange planter står det fint angivet, hvad der er de bedste vækstvilkår for netop den plante. Det er også en god ide er at tage forbi et plantemarked, et sted hvor private sælger ud af deres egne planter, det kan f.eks. være delte stauder eller små planter fra en staude, der har bredt sig for meget.

TIP

På haveselskabets hjemmeside er der en fin oversigt over både plante- og byttemarkeder. I efteråret er der plantemarkeder fordelt i hele landet, hvor det er muligt at finde grønt guld og få en god historie om planten med på vejen.

Se mere på haveselskabet.dk.

8. Forbered vinteren

Du slipper ikke helt for at forberede dig på den vinter, der venter lige om hjørnet. Frostfølsomme krukkeplanter skal flyttes ind, når der er risiko for nattefrost, og vandslangen skal tømmes for vand og hænges ind i skuret.

Græsplænen vokser stadig, men du kan med fordel lade den gro lidt højere, når vinteren nærmer sig, så den bliver mere robust og mindre modtagelig for sneskimmel og giver mos sværere betingelser.

De sidste tomater høstes i drivhuset, inden planter og gamle plantesække kasseres. Jorden kan du fordele i havens bede, og mens du er i gang med dem, kan du også fjerne det sidste udkrudt og give dig selv et forspring inden foråret.

9. Del stauder

Der er flere grunde til at det er smart at dele stauder. Det giver dig flere planter helt gratis, virker revitaliserende på planterne og hjælper med at tynde ud i bedet. Gør det gerne, når der ikke er alt for stærk sol, så roden ikke tørrer ud.

Brug en ren spade eller en staudedeler, og sørg for at der er både rod og grønt plantemateriale med på hver del. Efter at du har plantet stauderne, kan det være en god ide at klippe dem lidt ned, så etablerer de sig hurtigere – og husk selvfølgelig at vande.

TIP

Vær opmærksom på at ikke alle stauder kan lide at blive delt, så tjek gerne din staudebog eller på nettet, før du går i gang.

10. Tør urter

Få fyldt krydderihylden op til vinteren med hjemmedyrkede krydderurter. Pluk dem helst om morgenen, og hæng dem så op i buketter på et mørk og tørt sted.

Når krydderurterne er så tørre at bladene smuldrer mellem fingrene, men stilken stadig er lidt sej, er de klar til at blive pakket ned. Bliver de FOR tørre mister de nemlig deres aroma. Pak de tørre krydderurter i glas, og opbevar dem mørkt og køligt.