Krysantemum

8 smukke efterårsplanter til krukker

Hold fast i sommerfornemmelsen med flotte efterårsblomster i krukker.

En nem måde at beholde sommerfornemmelsen på er at forny krukkerne udenfor. Fjern de vækster, der er blevet triste at se på og erstat dem med ny blomsterpragt. Det er også dejligt at tilplante nogle ekstra krukker fyldt med skønne farver. Mange planter klarer sig langt ind i efteråret.

Her får du 8 planter, som kan klare det ustabile efterårsvejr:

Krysantemum

Krysantemum

Krysantemum findes i de fleste farver både som almindelige planter og som store kugler. Placer den lyst, hold jorden fugtig og lad den ikke tørre ud, for så kan knopperne falde af. 

Hebe

Hebe

Hebe findes i mange arter og sorter. En robust plante, som findes i forskellige lilla nuancer og hvidt. Den holder sig fint, lige til frosten kommer.

Alpeviol

Alpeviol trives bedst ved svale temperaturer og med en jævn tilførsel af vand. Den trives udmærket I udekrukken og klarer endda nogle frostgrader. Farveskalaen i rød, cerise, rosa og hvidt gør, at det er fint af plante flere sammen.

Alrunrod

Alunrod (Heuchera) findes med de mest fantastiske bladfarver fra lysende lime, abrikos til mørkt vinrødt. Det er en af de mest taknemmelige udplantningsplanter i efteråret. Den er smuk både alene og plantet sammen med de fleste andre planter.

Prydkål

Prydkål i forskellige nuancer af grønt, hvidt og lilla er effektfuld og formstærk i efterårets krukker. Bliv ved med at vande, indtil det fryser. Den kan siden stå smuk gennem vinteren, men plejer at falde sammen, når det bliver tø igen.

Lyng

Lyng byder på flere arter og sorter. Høstlyng blomstrer i rosa, hvidt og purpur. Den klarer nogle minusgrader, men det er vigtigt, at den ikke tørrer ud, hvis planterne skal holde sig fine.

Prydgræs

Prydgræs er ofte allersmukkest om efteråret, når de har fået dekorative vipper og aks. De vajer smukt i vinden og skaber liv i krukkerne. De giver også lidt højde til beplantningen. De er siden smukke hele vinteren, også når de er tørret ind og fyldt med rimfrost.

Sedum

Sedum trives godt udenfor i det tidlige efterår. Der findes mange forskellige farver og former, alle fine sammen med andre planter eller plantet flere sammen i en skål eller et fad. Eftersom Sedum tilhører stenurtfamilien, skal du lade jorden tørre ind, før du vander igen. Tænk også på f.eks. Hortensia, høstanemone og asters. 

3 gode tip til efterårsplanter i krukker

  1. I efterårskrukkerne kan du plante betydeligt tættere end om foråret, eftersom planterne ikke behøver samme plads til at vokse på. Vælg gerne planter med blomster, der allerede er sprunget ud
  2. Vælg planter med forskellige former og skab smukke sammenplantninger. Lad gerne nogle være høje, nogle smukt runde og find nogen, der hænger ud over kanten
  3. Sørg for at holde jorden jævnt fugtig, men ikke blød. Tænk på, at svalere temperaturer og fugtigere luft gør, at du ikke behøver vande lige så ofte som om sommeren.

Vidste du...

...at mange planter, selv om de er vinterhårdføre, faktisk kæmper en hård kamp for at overleve vinteren i en krukke? Plantens rødder er langt mere udsat for frost i krukken end i et bed i haven. Pak derfor krukken godt ind i bobleplast eller andet isolerende materiale i god tid.