Rengøring af ovn: Dette er den værste fejl, du kan gøre
Der findes mange gode råd og genveje til en ren og skinnende ovn. Vi har samlet dem her, så du kan slippe af med genstridige pletter i ovnen, samt på rist og plader.
Hvis du vasker din ovn forkert, er det værste, der kan ske, skader og permanente pletter, afslører eksperter.
”Din ovn skal rengøres, når du kan se, at den er snavset. Når der er 'røg' fra den fastbrændte mad, er det på høje tid at rengøre ovnen,” siger Lena Furuberg, som har mange års erfaring med certificering og rådgivning inden for rengøringsbranchen.
”Den skal også vaskes, når man har tilberedt mad, der sprøjter, som fx. ribben,” siger hun, og fortsætter:
”For at undgå for meget sprøjt er det en god idé at bruge et låg eller eventuelt aluminiumsfolie. Du kan også bruge bagepapir på risten for at forhindre, at maden drypper ned i bunden af ovnen,” tilføjer hun.
Kunderådgiver Øistein Jamtveit hos Miele i Norge supplerer:
«Hvis du bruger ovnen uden at vaske fedtet af, vil det ende med at sidde mere fast, og rengøringen vil tage længere tid.”
Sådan rengør du din ovn
Ikke alle ovne bør vaskes med rengøringsmidler.
”Ovne, der er selvrensende eller delvist selvrensende, bør rengøres med pyrolysefunktionen,” siger Lena Furuberg.
Hvis du køber et komfur med denne selvrensende pyrolysefunktion, hvor ovnen opvarmes til næsten 400 grader, vil det forenkle rengøringsarbejdet i fremtiden. Der kan dog stadig sætte sig madrester fast, og det er vigtigt, at alt dette fjernes, før programmet startes. Husk også at læse instruktionerne omhyggeligt.
”Du kan prøve at vaske madresterne væk med en blanding af vand og opvaskemiddel. Lad det stå i en time, skrub med en opvaskebørste, og tænd så for ovnens selvrensningsprogram,” råder Elisabet Høye, der er forbrugerjournalist.
Det er dog vigtigt at tørre ovnen grundigt af med en ren klud fugtet i koldt, rent vand for at fjerne sæberester fra alle overflader, inden der tændes for ovnen.
Den værste fejltagelse
”Hvis din ovn ikke har et selvrensende program, er du nødt til at rengøre den manuelt. Det er vigtigt, at du bruger et rengøringsmiddel, der er specielt tilpasset til ovne. Sørg altid for, at ovnen er helt afkølet, før du gør den ren«, siger Lena Furuberg.
En af de værste fejl, du kan begå, er at bruge det forkerte rengøringsmiddel og ikke skylle sæben af bagefter.
”Hvis du bruger rengøringsmidler, som ikke er egnet til ovnvask, risikerer du at ødelægge non-stick-effekten på overfladen af nogle ovne,” forklarer Øistein Jamtveit.
Brug eddike eller bagepulver
Hvis du ikke har en selvrensende ovn, der gør arbejdet for dig, skal du ikke fortvivle. Der er mange effektive måder at rengøre din ovn på.
”Brug ovnrens, og lad det virke et stykke tid, før du går i gang. Du kan varme ovnen lidt op på forhånd, men ikke mere end 50 grader. Skyl grundigt efter med rent vand, så der ikke dannes en hinde, som kan skade emaljen i ovnen. Det vil gøre det sværere at rengøre den senere,« lyder Øistein Jamtveits råd.
Ifølge Elisabet Høye er det også muligt at bruge fødevareprodukter som bagepulver, eddike eller natron, når du skal rengøre din ovn.
”Start med at fugte indersiden af ovnen, drys derefter rigeligt med bagepulver på, og sæt ovnen på 50 grader. Lad ovnen stå i en time, og sluk så for den. Vent med at åbne ovndøren til næste dag, hvor du nemt kan vaske genstridige pletter væk,” siger Elisabet Høye.
Tricket med brun sæbe
Elisabet Høye forklarer, at mange også kan vaske deres ovn med brun sæbe.
”Hvis du har en ovn med glat emalje, kan du bruge brun sæbe. Smør et godt lag sæbe på ovnens vægge og bund, og sæt ovnen på 100 grader. Sluk for ovnen, når sæben begynder at boble. Vask ovnen ren, når den er kold igen,” siger hun og tilføjer:
”For at komme af med alle sæberesterne skal du sætte ovnen på 200 grader og lade den stå i 10 minutter, før du slukker den og åbner døren. Bemærk, at ovne med grov, selvrensende emalje ikke tåler brun sæbe.”
Sådan vasker du lågens glas
Ifølge Lena Furuberg kan glasset på de fleste ovne tages af.
”Derefter kan du rengøre det i vasken med lidt skurecreme og en svamp i lunt vand,” siger hun.
Mange tror måske, at glasset i ovndøren er helt glat. Ifølge Jo Døhl, som er fakultetsdirektør ved Det Matematisk-Naturvidenskabelige Fakultet på UiO, er det ikke tilfældet.
”Med en sådan overflade brænder madresterne fast og danner en næsten uigennemtrængelig overflade for vand. Alle kemikere ved, at hvis man vil fjerne noget, der er vandafvisende, skal man bruge noget, der selv er vandafvisende.”
Et yndet rengøringstip, som ofte gentages i anbefalinger, er natron.
”Grunden til natrons fortræffeligheder er, at den på samme måde som lud danner en såkaldt alkalisk opløsning i vand, som har evnen til at bryde bindingerne i de kulstofholdige molekyler i madresterne eller fedtet, kendt som hydrolyse. Det gør det igen lettere at fjerne de fastbrændte madvarer,” forklarer Jo Døhl.
Denne artikel blev først bragt på Klikk.no. Dette er en redigeret udgave.