Hvis du vasker din ovn forkert, er det værste, der kan ske,
skader og permanente pletter, afslører eksperter.
”Din ovn skal rengøres, når du kan se, at den er snavset.
Når der er 'røg' fra den fastbrændte mad, er det på høje tid at rengøre ovnen,”
siger Lena Furuberg, som har mange års erfaring med certificering og rådgivning
inden for rengøringsbranchen.
”Den skal også vaskes, når man har tilberedt mad, der
sprøjter, som fx. ribben,” siger hun, og fortsætter:
”For at undgå for meget sprøjt er det en god idé at bruge et
låg eller eventuelt aluminiumsfolie. Du kan også bruge bagepapir på risten for
at forhindre, at maden drypper ned i bunden af ovnen,” tilføjer hun.
Kunderådgiver
Øistein Jamtveit hos Miele i Norge supplerer:
«Hvis du bruger ovnen uden at vaske fedtet af, vil det ende
med at sidde mere fast, og rengøringen vil tage længere tid.”
Sådan rengør du din ovn
Ikke alle ovne bør vaskes med rengøringsmidler.
”Ovne, der er selvrensende eller delvist selvrensende, bør
rengøres med pyrolysefunktionen,” siger Lena Furuberg.
Hvis du køber et komfur med denne selvrensende
pyrolysefunktion, hvor ovnen opvarmes til næsten 400 grader, vil det forenkle
rengøringsarbejdet i fremtiden. Der kan dog stadig sætte sig madrester fast, og
det er vigtigt, at alt dette fjernes, før programmet startes. Husk også at læse
instruktionerne omhyggeligt.
”Du kan prøve at vaske madresterne væk med en blanding af
vand og opvaskemiddel. Lad det stå i en time, skrub med en opvaskebørste, og
tænd så for ovnens selvrensningsprogram,” råder Elisabet Høye, der er
forbrugerjournalist.
Det er dog vigtigt at tørre ovnen grundigt af med en ren
klud fugtet i koldt, rent vand for at fjerne sæberester fra alle overflader,
inden der tændes for ovnen.
Den værste fejltagelse
”Hvis din ovn ikke har et selvrensende program, er du nødt
til at rengøre den manuelt. Det er vigtigt, at du bruger et rengøringsmiddel,
der er specielt tilpasset til ovne. Sørg altid for, at ovnen er helt afkølet,
før du gør den ren«, siger Lena Furuberg.
En af de værste fejl, du kan begå, er at bruge det forkerte
rengøringsmiddel og ikke skylle sæben af bagefter.
”Hvis du bruger rengøringsmidler, som ikke er egnet til
ovnvask, risikerer du at ødelægge non-stick-effekten på overfladen af nogle
ovne,” forklarer Øistein Jamtveit.
Brug eddike eller bagepulver
Hvis du ikke har en selvrensende ovn, der gør arbejdet for
dig, skal du ikke fortvivle. Der er mange effektive måder at rengøre din ovn
på.
”Brug ovnrens, og lad det virke et stykke tid, før du går i
gang. Du kan varme ovnen lidt op på forhånd, men ikke mere end 50 grader. Skyl
grundigt efter med rent vand, så der ikke dannes en hinde, som kan skade
emaljen i ovnen. Det vil gøre det sværere at rengøre den senere,« lyder Øistein
Jamtveits råd.
Ifølge Elisabet Høye er det også muligt at bruge
fødevareprodukter som bagepulver, eddike eller natron, når du skal rengøre din
ovn.
”Start med at fugte indersiden af ovnen, drys derefter
rigeligt med bagepulver på, og sæt ovnen på 50 grader. Lad ovnen stå i en time,
og sluk så for den. Vent med at åbne ovndøren til næste dag, hvor du nemt kan
vaske genstridige pletter væk,” siger Elisabet Høye.
Rengøring med eddike og bagepulver
- Ovnlågen kan rengøres ved at lave en pasta af natron og vand og smøre den på lågen.
- Brug 200 gram natron (fire poser) blandet med lidt under en deciliter varmt vand.
- Dæk det til med en klud, og lad det virke i 30 minutter.
- Tør bikarbonatblandingen af, og gnid eller skrub eventuelle genstridige pletter.
- Afslut med at dyppe en klud i eddikevand. Brug en halv deciliter klar eddike 7% til en halv deciliter vand.
- Læg kluden på ovnpladen, og lad den ligge i 15 minutter.
- Afslut med at vaske med rent vand.
Kilde: ’Ren
Glæde’ af Elisabet Høye
Tricket med brun sæbe
Elisabet Høye forklarer, at mange også kan vaske deres ovn
med brun sæbe.
”Hvis du har en ovn med glat emalje, kan du bruge brun sæbe.
Smør et godt lag sæbe på ovnens vægge og bund, og sæt ovnen på 100 grader. Sluk
for ovnen, når sæben begynder at boble. Vask ovnen ren, når den er kold igen,”
siger hun og tilføjer:
”For at komme af med alle sæberesterne skal du sætte ovnen
på 200 grader og lade den stå i 10 minutter, før du slukker den og åbner døren.
Bemærk, at ovne med grov, selvrensende emalje ikke tåler brun sæbe.”
Sådan vasker du lågens glas
Ifølge Lena Furuberg kan glasset på de fleste ovne tages af.
”Derefter kan du rengøre det i vasken med lidt skurecreme og
en svamp i lunt vand,” siger hun.
Mange tror måske, at glasset i ovndøren er helt glat. Ifølge
Jo Døhl, som er fakultetsdirektør ved Det Matematisk-Naturvidenskabelige
Fakultet på UiO, er det ikke tilfældet.
”Med en sådan overflade brænder madresterne fast og danner
en næsten uigennemtrængelig overflade for vand. Alle kemikere ved, at hvis man
vil fjerne noget, der er vandafvisende, skal man bruge noget, der selv er
vandafvisende.”
Et yndet rengøringstip, som ofte gentages i anbefalinger, er
natron.
”Grunden til natrons fortræffeligheder er, at den på samme
måde som lud danner en såkaldt alkalisk opløsning i vand, som har evnen til at
bryde bindingerne i de kulstofholdige molekyler i madresterne eller fedtet,
kendt som hydrolyse. Det gør det igen lettere at fjerne de fastbrændte madvarer,”
forklarer Jo Døhl.
Denne artikel blev først bragt på Klikk.no. Dette er en redigeret udgave.
Sådan får du ovndøren ren
Brug en tandbørste eller en lille skrubbebørste til at fjerne fastbrændte pletter.
Eddike og bagepulver fungerer godt.
Ståluld med sæbe fjerner let belægningen, men anbefales ikke af ovnproducenterne, fordi det kan ridse glasset.
”Du kan lægge en klud med brun sæbe på døren i en halv time, før du vasker den ren. Nogle glasdøre tåler også opvaskemaskine. De kan tages af og sættes i maskinen.”
Kilde: ’Ren Glæde’ af Elisabet Høye