Emma Gad borddækning

Denne kvinde forudså sine værkers (sene) succes – og hun fik ret

Hvordan laver du den perfekte bordplan til julefrokosten? Og er bare ben no go, selv om det er pænest til din nytårskjole? December præsenterer dig for en hel stribe af dekorum-dilemmaer, og der kan du godt savne en moderne Emma Gad. Heldigvis er der stadig inspiration at hente hos den oprindelige kilde. Og det handler ikke bare om bordskik, og hvor du placerer albuer og servietring, men også hvordan du starter en samfundsdebat og taler kvinders sag.

Emma Gad (1852-1921) er hele Danmarks anstandsdame. Hun slog et slag for de gode manerer, borgerlige dyder og opretholdelsen af familietraditionerne og fik status som kulturel indpisker i 1918, da hun skrev Takt og Tone – Hvordan vi omgaas, som blev en bestseller.

Allerede dengang var Emma Gad forud for sin tid. Hun forudså nemlig, at “Den Læser, som vil fornøje sig mest over disse Forskrifter, er Den, der om et Par hundrede Aar finder denne Bog paa en støvet Hylde i et Bibliotek” Bogen bliver fortsat læst her 101 år, efter den blev skrevet – og ligger måske også under dit juletræ i form af genudgivelsen i anledning af 100-års jubilæet.

Emma Gad slog igennem som dramatiker, før hun blev forfatter, og hendes første stykke, Et Aftenbesøg fra 1886, blev sat op på Det Kongelige Teater. Hun var inkarneret københavner og boede det meste af sit liv i København K, med en kort afstikker til Korsør, hvilket for den ivrige socialite føltes mere som en åndelig afstraffelse end som en oplevelse.

Hvem var Emma Gad?

Emma Gad
  • Emmarenze Henriette Margrethe Halkier, blev født 21. januar 1852 og døde 8. januar 1921.
  • Navnet Gad tog hun, da hun giftede sig med kontreadmiral Urban Gad, som hun fik to sønner med.
  • Emma Gad var en anerkendt journalist, foreningskvinde, dramatiker og forfatter, men er i dag mest kendt for sin bog Takt og tone – Hvordan vi omgaas fra 1918.

Hun boede mange år i Dronningens Tværgade i København, hvor hun holdt middag for samtidens kulturelite, herunder fritænkerne Henrik Cavling og Georg Brandes. Cavling havde ikke bare blik for Emma Gads udsøgte egenskaber som værtinde, men også for hendes talent for holdningsbåret journalistik og ansatte hende i 1908 som Danmarks første kvindelige journalist på Politiken.

Selv om Emma Gad var en central figur i det bedre borgerskabs cirkler, havde hun et skarpt blik for samfundets udsatte. Særligt de kvinder, der ikke havde en stemme i den moderne hverdag. Hun boede nemlig ikke kun blandt rige fruer og intellektuelle mænd, men også omgivet af de kvinder, der tjente dem, og side om side med et asylhjem for alkoholikere og hjemløse og Havnearbejdernes Fagforening. Og derfor påtog hun sig også opgaven som bindeled mellem borgerskabet og underklassens København.

LÆS OGSÅ: Denne kvinde befriede Frankrig fra 1400-tallets borgerkrig

Emma Gad viste sig også som en spidsfindig feminist. I stedet for at råbe op om bedre forhold for de svageste og lange ud efter de kvinder, der ikke var solidariske med deres mindre velstillede medsøstre, var hun et omvandrende eksempel til efterlevelse. Hun var generøs med alt fra drikkepenge til teaterbilletter, og samtidig skrev hun skarpe men subtile kronikker om, hvordan man bedst behandlede sine medmennesker generelt og sine ansatte specifikt.

Hun var vidne til, at kvinder alt for ofte blev økonomisk snydt på arbejdsmarkedet, uanset om de var underbetalte kontorister, tjenestefolk eller dramatikere, og hun gjorde det derfor til sin mærkesag at tale for kvinders økonomiske uafhængighed. Emma Gad mente nemlig, at det først var, når kvinder havde råderum over deres egen løn, at de for alvor blev frisat. Hun stiftede derfor foreningen Hegnet i 1898, som var en af de første fagforeninger for kvinder.

Så du skal ikke kun sende Emma Gad en kærlig tanke, når julemiddagen lykkes, ingen taler med mad i munden, og alle kigger hinanden i øjnene, når de skåler. Du kan også takke hende for, at du kan købe julegaver for dine egne penge. Også dem til dig selv.

Kilder: Takt og Tone – Hvordan vi omgås af Emma Gad, Gyldendal, Emmagad.dk, Kvinfo.dk og Alle tiders Emma Gad af Mette Winge, Politikens Forlag.