hønsehus ødegaard småland

Da Hanne købte sin ødegård, fulgte der et faldefærdigt hønsehus med – se den vilde forvandling her

Da Hanne i 2019 købte en ældre og meget smuk ødegård i Småland i Sverige, fulgte der et faldefærdigt hønsehus med i købet. Det lignede mest af alt noget, der burde rives med, men Hanne havde andre planer med det gamle skur…

Hanne drømte om et sted, hvor hun kunne invitere familie og venner til langbordsmiddage og andre hyggestunder, og derfor så hun – som den eneste – muligheder i det gamle hønsehus, der gemte sig bagerst på grunden ved deres ødegard i Sverige.

Så da hun og manden Lars havde renoveret hovedhuset og annekset, kom turen til det nedrivningsklar hønsehus.

"Hønsehuset var faldefærdigt, og det var tydeligt, at der skulle knofedt og meget arbejde til for at gøre det brugbart. Men jeg værdsætter bygningers historie og arkitektur," fortæller Hanne, der derfor så vidt muligt ønskede at bevare den originale æstetik – dog med et moderniseret og enkelt udtryk indendøre.

blobid1.jpg
Den gamle lade har formodentlig både været brugt til hønsehus og vaskehus. Det ligger for sig selv på grunden lige på kanten af skoven.

Laden gennemgik en totalrenovering: Tag blev skiftet, og trækonstuktionen blev kigget igennem og så vidt muligt bevaret. Der blev støbt nyt gulv, dørene blev skiftet, de originale vinduer med gammelt glas blev nænsomt renoveret, og der blev malet lyst fra gulv til loft. Der blev desuden installeret en moderne brændeovn til de kølige dage og indsat et stort vindue i hele gavlen, som giver et smukt lysindfald.

2.jpg
Rud Thygesens stol skaber et smukt kulørt blikfang i de lyse rammer.

Huset ligger lige i kanten af en grøn skov og andre uberørte naturomgivelser, og rammen om det store vindue er derfor malet grøn, så rum og skov smelter sammen.

3.jpg
Daybeds af Ole Nielsen med tekstiler fra H&M Home og Stilleben. Keramik fra Skagerak og Stilleben og ikonisk gulvlampe af Verner Panton fra Louis Poulsen.

"Det er helt fantastisk, når vi sidder her foran vinduet. Det er som at sidde midt i naturen," fortæller Hanne.

4.jpg
I gavlen af huset er der blevet monteret et stort vindue, som lukker naturen ind i huset. For at understrege det grønne kig ud, er vinduesrammerne malet grønne. Ved bordet er der god plads til alle de langbordsmiddage, som Hanne drømte om. De store rispapirlamper giver et blødt lys i rummet, når mørket falder på. De kulørte stabelstole er model 8002 af Rud Thygesen fra Magnus Olesen.

Indretningen er holdt lys og enkel og uden for mange ting, der larmer. Men selvfølgelig med et langt spisebord, hvor der er plads til masser af gæster.

5.jpg
Foran det store gavlvindue er der etableret en bænk, som er et oplagt sted at nyde en bog og en kop te med kig til det grønne.

"Spisebordet og bænkene har vi selv fået bygget lokalt af vores gode nabo, Stefan, som i øvrigt også har udført hele renoveringen. Træet er fra et kæmpestort gammelt egetræ fra haven, der desværre skulle fældes. Det lå længe til tørring, inden det blev til bord og bænke. Så det jo en virkelig dejlig historie, at det træ fra haven lever videre her," fortæller Hanne.

6.jpg
Det unikke plankebord og de mange bænke er lavet af et gammel egetræ, der stod på grunden.

Bordets stel blev malet grønt ligesom vinduesrammen, hvilket giver en sammenhæng i indretningen og endnu mere karakter til det unikke bord.

7.jpg
Der er monteret en moderne brændeovn i huset, så det kan varmes op på kolde dage. Alle lofter, vægge og gulve er malet hvide, og sammen med loft til kip giver det en lys og rummelig stemning i huset.

Udendørs har parret bevaret det traditionelle svenske udtryk med svenskrødt træværk og hvidmalede vinduer.

8.jpg
Udefra kan man ikke se, hvilken gennemgribende renovering det gamle hus har undergået. Det fremstår stadig i klassisk svensk ødegårdsstil med rødt træværk og hvide vinduer.

Hele vejen rundt om huset ligger en nybygget terrasse, og med nye skydedøre i begge sider af huset, kan der åbnes op, så inde- og uderum flyder sammen.

9.jpg
Ingen gæster skal have kolde fødder, så der er sutsko til alle.

"Jeg drømte om et hus med mulighed for at kunne samle gæster og familie. Og jeg er blevet mere end tilfreds med resultatet. Jeg holder meget af at opholde mig her – også selv om det kun er Lars og mig, så nyder vi gerne vores middag eller et glas vin hernede," slutter Hanne.

10.jpg
Selv om huset er enkelt indrettet og barberet for det meste nips, er der enkelte ting til at skabe lidt hygge. Værk er en akvarel af Mogens Andersen.
11.jpg
Huset er holdt i den klassiske svenskrøde farve, og døren er malet i den gule farve, som der er tradition for i området.
12.jpg
Stabelstolene, model 8002 af Rud Thygesen fra Magnus Olesen, skaber den perfekte larm i den ellers enkle og lyseindretning.
13.jpg
Det gamle hus er istandsat fra a til z, blandt andet er der kommet nyt tag på.
14.jpg
I den ene ende af huset er der indrettet et blødt hjørne. Hanne bruger to daybeds fra Ole Nielsen som sofaer, da de fungerer fleksibelt i indretningen.

Hvem, hvad og hvor?

Hanne og Lars har renoveret et hønsehus på ca. 40 kvm. ved deres ødegaard fra 1890. Den er beliggende ved Åsnen Sø i Småland i Sverige.