strikkebussen

Gitte fik en ide – ugen efter forvandlede hun en varebil til Danmarks eneste af sin slags

Du kender fiskebilen og bogbussen, men kender du også strikkebussen? Gitte har skabt Danmarks første garnbus, der kører rundt til strikkearrangementer og byer, der ikke selv har en garnforretning. Kunderne er vilde med konceptet, for de vil mærke på garnet.

Det er torvedag i den lille østjyske by Hammel. På torvet foran SuperBrugsen har gartneren linet buketter op, og fra fiskebilen breder sig en liflig duft af nystegt fiskefrikadelle. Ved siden af fiskebilen holder det nyeste medlem af familien af kørende butikker: Strikkebussen.

Foran vognen står et par lanterner, og en tavle forkynder, at Strikkebussen er fyldt med kvalitetsgarn. Det er ti minutter siden, at bussens indehaver, Gitte Brandt Damgaard, slog dørene op, de første kunder har indfundet sig, og snakken går lystigt om pindestørrelser og strømpegarn.

"Jeg har allerede en del gengangere, og nogle kommer tilbage og viser det færdige resultat," fortæller Gitte.

På træhylderne i strikkebussens indre ligger bløde nøgler i cremede nuancer, afbrudt af enkelte pangfarver. Med sig har Gitte også opskrifter, strikkepinde, strikkebøger og ikke mindst sin svigermor, Mona.

Hun har strikket hele sit liv og hjælper gerne kunderne med mere avancerede opskrifter. Lige nu rådgiver hun en kvinde, der skal vælge mellem sokke- og strømpegarn. 

"Det her sokkegarn skal bruges til tykke pinde," forklarer Mona Larsen.

En hurtig beslutning

Ideen til Strikkebussen opstod en søndag i december sidste år, da Gitte og Mona talte om, at det er en skam, at så mange små garnbutikker har drejet nøgle om og dermed efterladt mange små byer garnløse. 

"Det er bare ikke det samme at handle på nettet," siger Mona, der selv bor i Hammel.

"Nej, og det er træls at skulle køre langt til nærmeste garnbutik, bare fordi man mangler et enkelt nøgle garn," påpeger Gitte.

Under samtalen dukkede ideen om en mobil strikkebus op, og i Gittes liv er der ikke langt fra tanke til handling. Allerede ugen efter havde hun og hendes mand hentet en varebil på Sjælland. Thomas stod for ombygningen, mens Gitte gik på jagt efter en garnproducent. 

"Jeg fik afslag fra flere, fordi de var bange for, at jeg ville blive en konkurrent til deres eksisterende forhandlere," fortæller Gitte, der i dag sælger Gepard Garn.

garnbussen-garn.jpg
Lækkert garn fra Gepard Garn fylder hylderne i Strikkebussen.

Hun er uddannet frisør og stylist og har været stylist på flere strikkebøger i samarbejde med strikdesignerne Ditte Larsen og Annette Danielsen. 

"Jeg kom ind i den verden gennem mit arbejde og blev smittet af alle strikkedamerne," fortæller Gitte.

Det røde nøgle

Hun begyndte selv at strikke før coronapandemien, men de fire første trøjer kom aldrig i brug, for de levede ikke op til forventningerne. 

"Derpå strikkede jeg to trøjer efter samme opskrift og fik styr på strikkeriet. Siden kørte det," griner Gitte.

Hun er endda begyndt at designe strik og har lavet en pude, som hun sælger mange strikkekits til. En anden stor-sællert er garn til og opskriften på et tørklæde fra PetiteKnit. 

Gitte-garnbussen.jpg
Gitte har designet denne pude, som hun sælger som strikkekit.

"Det er smart og nemt at strikke, og for nystrikkere er det dejligt at strikke noget lækkert og ikke bare øve sig på karklude," siger Gitte.

Endnu en kunde træder ind i bussen. Hun hedder Lene Larsen, og dette er ikke hendes første besøg i Strikkebussen. Normalt tager hun til Hammel torsdag formiddag for at købe fisk, og så kan hun jo lige smutte forbi Strikkebussen. 

"Min mand synes, det er for dyrt, når jeg tager herned, men det her røde garn har spøgt, siden jeg var her sidst," indrømmer Lene med et smil.

Fiskedelle i vejen

Med Gitte diskuterer hun, om hun kan bruge to røde nuancer til den hue, hun har i tankerne. 

"Du kan sagtens sætte de to farver og kvaliteter sammen. Jeg synes, det er sejt med en rød hue," siger Gitte og hjælper Lene med at få styr på betalingen over MobilePay.

Lene bor udenfor Hammel og hilser garnbussen velkommen. 

"Måske er det billigere at købe garn på nettet, men jeg vil gerne mærke det og se farverne, for det kan snyde på billeder. Jeg vil også gerne støtte de lokale butikker og initiativer, for ellers forsvinder de," påpeger Lene, før hun fortsætter til fiskebilen.

garnbussen-gitte-og-svigermor.jpg
Gitte har ofte svigermor Mona med i Strikkebussen. Mona er gået på pension efter 35 år hos ISS, hvor hun var driftsleder. Hun bor selv i Hammel, som ligger på Strikkebussens rute.

Strikkebussen kører primært til byer og strikkearrangementer omkring Aarhus, og interessen har været stor, siden Gitte på Facebook annoncerede sin første tur midt i december.

"Opslaget blev delt 1.600 gange på en uge, og jeg fik 300 henvendelser fra folk, der havde ideer til steder, jeg skulle besøge. Fra Skagen til grænsen; det var overvældende," siger Gitte og fortæller, at hun og Mona nogle dage hverken når at spise eller drikke. 

"Eller også passer det med, at vi står med en ildelugtende fiskefrikadelle, lige når der kommer kunder," griner hun.

Garn til stressede mænd

Denne formiddag i Hammel er det primært ældre strikkere, der kigger forbi, men senere på dagen kommer de yngre. 

"Jeg har mange unge piger, der kommer med deres mødre, som er begejstrede over, at deres døtre vil strikke," siger Gitte, der også har kvinder, der køber garn til deres stressede mænd.

"Strik har en afstressende virkning, og det er også godt til at forebygge demens, fordi man bruger hovedet, selv om man slapper af. Endelig er det tilfredsstillende  at producere noget fysisk," forklarer hun.

Gitte tilskriver bussens succes, at strikkefolket vil have garnet i hænderne, før de køber det. 

"Billeder kan virkelig snyde. Man tror, man bestiller garn i en grå farve, og så er den lilla. Vejledningen får man heller ikke, når man bestiller på nettet," understreger Gitte.

Gitte-garnbussen-kunder.jpg
Lene vil strikke en rød hue, og Gitte hjælper med at finde de rigtige nuancer.

Desuden virker bussens indretning tilforladelig på kunderne, mener hun. 

"Hvis man ikke er så god til at strikke, tør man måske bedre spørge os til råds, end hvis man går ind i en stor, smart garnbutik," siger hun.

Strikkebussen er den eneste af sin art i Danmark, men konceptet kendes også i Norge og Frankrig, og Gitte drømmer da også om flere busser. Kunderne er der i hvert fald – for garn skal købes med hænderne.

Gitte Brandt Damgaard, 50 år

  • Frisør og stylist og driver med sin mand en salon i Aarhus, ligesom hun arbejder som model.
  • Indehaver af Strikkebussen, som kører primært omkring Aarhus.
  • Følg ruten på Instagram, Facebook og strikkebussen.dk.
  • Gift og har med sin mand fem sammenbragte børn.