Lær at male akvarel trin for trin

Lær at male akvarel trin for trin

Find papir, pensler og farver frem, og nyd et par timers ro og fordybelse i selskab med din indre kunstner. Lær at male med akvarel med vores trin for trin guide.

Perlehyacinter akvarel

Perlehyacinter

1. Tegn flere blyantsskitser af motivet på almindeligt tegnepapir. Tegn gerne hurtigt og evt. på tid – først 10 minutter, så 5 og dernæst 3 minutter, og afslut med 2 minutter. Når du tegner hurtigt, træner du øjet i at se hele motivet og dermed, på kort tid, få de vigtigste linjer/detaljer ned på papiret. Skravér de skyggefulde områder, og få klarlagt, hvor lyset og også skyggerne ligger på motivet.

2. Fortsæt på akvarelpapir. Start med en hurtig skitse, hvor motivets vigtigste linjer tegnes på papiret med blyant. Læg derefter lidt bundfarve på løg, stængler og blomsterhoveder, og lad samtidig udvalgte områder stå uberørte.

3. Byg motivet op ved at lægge tynde lag farve ovenpå hinanden. BEMÆRK her arbejdes tørt, så bundfarven skal tørre helt op, før et nyt lag lægges på. UNDGÅ at mætte motivet med farve, men giv det liv med en kombination af farvemættet og lyst, næsten uberørt.

4. Fortsæt med at bygge motivet op med farve – kommer du til at lægge for kraftig farve på, kan en kant udlignes med en fugtig pensel og for meget farve kan løftes af papiret med en næsten tør pensel.

Perlehyacinter akvarel

5. Til sidst males bladene på motivet. Bladene males med hurtige strøg – brug evt. flere nuancer af grønt, for at få et spil i bladene.

6. Den færdige akvarel er her scannet ind på computeren, og trykt på groft papir.

Porcelænshyacint akvarel

Porcelænshyacint

1. Skitsér motivet. At starte med at skitsere motivet op er godt som opvarmning og øvelse, især hvis du ikke tegner jævnligt. På skitsen hér er der lagt skygger ind med skraveringer. Prøv at lægge skygger på, og træn således i at se og skelne selv de mindste farvenuancer.

2. Skitsér motivet let op på akvarelpapiret – HUSK det er ikke en færdig tegning, du skal lave, men en hurtig tegning af motivet, hvor du udelukkende tager de vigtigste linjer med. Her er skitsen tegnet med vandopløselige farveblyanter, så de optegnede linjer opløses og forsvinder, når den våde akvarelfarve lægges på.

3. Derefter males motivet op. Også hér males motivet vådt på tørt, så man lægger meget tynde og nærmest gennemsigtige farvelag/farveblandinger oven på hinanden og således bygger motivet op. DOG kræver metoden at bundfarven er helt tør, inden det nye lag farve lægges på. Der arbejdes let og med en ikke alt for våd pensel – brug et stykke papir eller et stykke køkkenrulle til at duppe overskudsfarven af på. 

Vintergækker akvarel

Vintergækker

1. Tegn flere hurtige blyantsskitser af motivet på almindeligt papir. Er du i tvivl om motivet vælter eller drejer i en forkert retning, så vend tegningen på hovedet, og du vil kunne se, om der er linjer, der ligger helt forkert. Brug én af skitserne til at klarlægge lyse og skyggefulde områder. Skraver de skyggefulde områder.

2. Skitsen her er tegnet op med blyant på akvarelpapir (200 g). Efterfølgende er der lagt lette skraveringer på de mørke/skyggefulde områder, stadig med blyant. Brug herefter Derwent/Pastel pencils fra Panduro. Farveblyanterne kan ”tværes” ud og kan give en fantastisk blød ”akvarel”. Læg lidt farve på ad gangen, og gnid farven ud med en finger, eller en vatpind. Fortsæt, til din tegningen er som ønsket.

3. Fortsæt med en almindelig akvarel. Tegn motivet let op med blyant på akvarelpapir (300g). Hvis du vil viske blyantsstregerne ud, så skal du bruge knetgummi og ikke viskelæder, da almindeligt viskelæder ødelægger akvarelpapirets overflade. Læg derefter svage grundfarver på motivet.

4. Byg nu motivet op ved at lægge tynde farvelag oven på hinanden – de lyseste områder på motivet skal stå uberørt på papiret, så motivet får liv med en kombination af farvemættede, let farvede og helt uberørte områder.

TIP

Har du bare en eventyrlig lyst til at male blomster, så find en plante eller enkelte blomster i en vase, og brug det valgte motiv som forlæg. Brug din kunstneriske frihed til at male den eller de dele af planten, du har lyst til, og lad resten være.

Materialer

Akvarelfarver

Pébéo har lavet en superfin lille æske til akvarelnyderen. Æsken indeholder i alt 16 akvarelfarver og plads til et supplement på yderligere 9 farver, en pensel, en lille stak akvarelpapir samt Drawing Gum, og der er også plads til at lægge blyanter og knetgummi ned i æsken, så du har muligheden for at samle alt dit grej på ét sted.

Drawing gum

Pébéo drawing gum er en afdækningsvæske eller -gummi, der kan anvendes med alle vandbaserede materialer. Den kan fortyndes med vand og påføres med pensel. Og den kan anvendes på områder, hvor farve er uønsket. Gummiet tørrer gråt op og er derfor let at se, når afdækningen igen skal ernes, og de lyse områder skal frem igen.

Akvarelpapir

Anvend akvarelpapir af en god kvalitet og en vis vægt for at opnå det bedste resultat. Vi har brugt akvarelpapir 300 g med struktur. Papiret kan optage en del vand uden at ”slå sig”, og strukturen er med til at give ekstra liv til maleriet. Om du bruger glat papir eller papir med struktur er en smagssag, så det er en god ide at afprøve flere forskellige typer, inden du beslutter dig.

Blyanter

Blyanterne anvendes, når motivet skitseres let op på papiret, inden der startes på at male. For at blyanterne ikke skal sværte papiret, bør du ikke bruge alt for bløde blyanter, så hold dig til blyanter med hårdhed HB eller 2B. 

Viskelæder

Viskelæder er forbudt ved akvarelmaling. De ekstra streger, der uvilkårligt vil komme, når motivet skitseres op, viser blot en del af arbejdsprocessen og giver et vist liv til maleriet. Synes du, de er ucharmerende, og vil have dem væk, så er et stykke knetgummi det bedste at bruge. Knetgummi er meget blødt viskelæder, der ikke smuldrer, men opsuger grafit og papirstøv. Brug dog aldrig knetgummi på vådt papir.

I æsken fra Pébéo ligger en pensel i en mellemstørrelse, hvilket som oftest er nok, men her, hvor vi anvender drawing gum, er det nødvendigt med yderligere en pensel, nemlig en fin én af slagsen. Hold dig fra de allerbilligste (de taber meget ofte hårene), og køb en – eller evt. et sæt bestående af flere størrelser – i den mellemste prisklasse, så kan det ikke gå helt galt.

Tegnebræt

Medmindre du arbejder på en blok med kraftig bagside, er tegnebrættet næsten uundværligt, dog kan det erstattes af et stykke kraftigt karton, hvorpå der øverst sættes en klemme, der kan fastholde papirarket.

Alle materialer er fra Panduro Hobby.